Ετεροχρονισμένη απόφαση Τσίπρα, στην αντιμετώπιση του «αθλητικού» εγκλήματος

Το κραυγαλέο γεγονός της εισβολής στον αγωνιστικό χώρο του οπλοφόρου μεγαλομετόχου και προέδρου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, και ο αρνητικότατος αντίκτυπός του (και) σε διεθνές επίπεδο, «χτύπησε καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου. Και -κατόπιν εορτής- καταστρώνονται σχέδια επί χάρτου για αντιμετώπιση του «αθλητικού» εγκλήματος, με τη διεύρυνση της υπάρχουσας αλλά «παραπεταμένης» Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Την Παρασκευή -σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «iefimerida»- πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και Χριστόφορου Βερναρδάκη, του ομολόγου τους στο Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Η κυβέρνηση -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, μέχρι στιγμής- εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπιση Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και να μην ασχολείται μόνο με το κομμάτι των οργανωμένων οπαδών. Αλλά να ασχολείται και με παραβατικές συμπεριφορές που σχετίζονται με αδικήματα όπως το «ξέπλυμα», οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, η χειραγώγηση αγώνων, απειλές και επιθέσεις. Δηλαδή να γίνει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στον αθλητισμό…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» ο σχεδιασμός, ως τώρα, παραμένει σε πολιτικό επίπεδο. Δεν έχει ζητηθεί η γνώμη και οι προτάσεις της φυσικής ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ., ούτε στελεχών της αστυνομίας με γνώση και εμπειρία στο θέμα. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι οι αιτίες που (φέρεται να) ενεργοποίησαν την κυβέρνηση, προϋπήρχαν της εισβολής Σαββίδη. Θυμίζουμε πως υπήρξαν -στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν- γεγονότα επιθέσεων, χειραγώγησης αγώνων κλπ. Προφανώς, όμως, δεν κρίθηκαν αρκετά για να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί η  διεύρυνση και αναβάθμιση του αρμοδίου τμήματος στην ΕΛ.ΑΣ.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους είναι (διαχρονικά) «παραπεταμένη». Μπορεί οι (πρώην και νυν) κυβερνώντες να δηλώνουν σε κάμερες και μικρόφωνα ότι κάνουν ότι «περνάει από το χέρι» τους για την αντιμετώπιση της «αθλητικής» βίας αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Έχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία υποστελεχωμένη, με σοβαρότατες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές.

Διαβάστε επίσης