Εθισμένη στην… ενημέρωση η παγκόσμια κοινότητα!

Νέα παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη σε συνολικά 10 χώρες για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας κινητών τηλεφώνων HTC και η οποία αφορά τον τρόπο που καταναλώνουμε ειδήσεις, αποκάλυψε ότι ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου η ενημέρωση παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, με πάνω από τους μισούς από εμάς (52%) να καταναλώνουμε πληροφορίες σε “μπουκιές” σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η ανάγκη για συνεχή πρόσβαση και κατανάλωση ειδήσεων σε μικρές δόσεις οδηγεί σε μια καλύτερα ενημερωμένη κοινωνία με πιο σφαιρικές απόψεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για παράδειγμα η άποψη πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφθείρουν τη νοημοσύνη μας ίσως και να μην έχει βάση. Τα παρακάτω νούμερα που προκύπτουν από την έρευνα είναι αποκαλυπτικά της ανάγκης των πολιτών παγκοσμίως να είναι συνεχώς ενημερωμένοι:

# Ξεκινάμε και τελειώνουμε τη μέρα μας με ειδήσεις: Σχεδόν οι μισοί (42%) από τους 10.000 καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ενημερώνονται για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα στην πρώτη ώρα από το πρωινό τους εγερτήριο, ενώ πάνω από ένα τρίτο (38%) το κάνουν επίσης και την τελευταία μία ώρα πριν πάνε για ύπνο.

# Είμαστε εθισμένοι στην ενημέρωση: Σχεδόν δύο τρίτα (63%) αναγνωρίζουν μια μεγαλύτερη ανάγκη τους να μαθαίνουν πρώτοι ειδήσεις από τη διεθνή επικαιρότητα.

# Έχουμε πρόσβαση σε πολλές πηγές: 65% συμφωνούν ότι έχουν μια πιο σφαιρική άποψη των πραγμάτων επειδή έχουν πρόσβαση σε πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης και απόψεις.

# Είμαστε πιο ενημερωμένοι: 72% νιώθουν περισσότερο ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στον κόσμο επειδή η πρόσβαση στις ειδήσεις είναι πιο εύκολη.

Η αμεσότητα της ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε μείωση των online κοινοποιήσεων, με μόνο έναν στους οκτώ (13%) να μοιράζεται πλέον ειδησεογραφικά άρθρα μέσω των κοινωνικών δικτύων και μόλις 14% να κάνουν «like» σε αυτά. Μάλιστα, μοιραζόμαστε μέσω των κοινωνικών δικτύων πιο συχνά τοπικές ειδήσεις (30%), οι οποίες θεωρούνται πιο δυσεύρετες, παρά ειδήσεις από τον χώρο της υγείας (9%) ή ακόμα και ειδήσεις που αφορούν διασημότητες (4%) ‒δύο κατηγορίες ειδήσεων στις οποίες η πρόσβαση θεωρείται πολύ πιο εύκολη.

Το μέλλον της ενημέρωσης
Με την κατανάλωση των πληροφοριών σε μικρές δόσεις βαθιά ριζωμένη πλέον στην καθημερινότητά μας, διαφοροποιούμε ολοένα και λιγότερο ένα παραδοσιακό ειδησεογραφικό άρθρο από μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.
# Μεγαλύτερη σημασία στην πληροφορία παρά στην πηγή της: Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ίδια την είδηση παρά για την πηγή της.
# Χάσμα γενεών: Σύμφωνα με την έρευνα, 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές ειδησεογραφικές πηγές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες κάτω των 25 είναι μόλις 34%.
# Οι ειδήσεις αποκτούν κοινωνικό χαρακτήρα: Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (45%) ηλικίας κάτω των 25 δεν διαφοροποιούν τα ειδησεογραφικά άρθρα από τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτή η απουσία διαφοροποίησης μεταξύ των πηγών μιας είδησης, σε συνδυασμό με τη διαρκή ανάγκη μας για ενημέρωση, έχει αρχίσει ήδη να επιδρά στον τρόπο που θα καταναλώνουμε ειδήσεις στο μέλλον. Θα πρέπει να είναι ακόμα πιο «κοινωνικές», προσαρμοσμένες στα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και να συνοδεύονται από άλλο περιεχόμενο όπως ενημερώσεις για τον καιρό, υπενθυμίσεις από το ημερολόγιό μας ή ενημερώσεις κατάστασης. Τα λεγόμενα aggregators (υπηρεσίες που συγκεντρώνουν feeds ειδήσεων σε μία ενιαία πλατφόρμα), όπως το HTC BlinkFeed, η εφαρμογή Paper του Facebook, το Huffington Post και το Upworthy, θα δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται όσο η επιθυμία για διαρκή ενημέρωση όλων των ειδών παραμένει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα