Εθνικά και οργανωτικά στην ατζέντα της Φώφης

Την Τετάρτη του Πάσχα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής από το Ιδρυτικό Συνέδριο της 18ης Μαρτίου. Βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα η εξάδα (Γεννηματά-Θεοδωράκης-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλος-Καμίνης-Ανδρουλάκης) είχε επικοινωνία για όλα τα ζητήματα, αλλά και για τις πασχαλινές ευχές, όμως και για συμβολικούς λόγους η συνεδρίαση είναι απαραίτητη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα θέματα, εξάλλου, που θα τεθούν στο τραπέζι είναι εξόχως σημαντικά. Κατ’ αρχάς, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος (ΔΗΣΥ και Ποταμιού) θα πρέπει να «αντιμετωπίσουν» την πρόταση που πολύ πιθανό να φέρει μετά την Κυριακή του Θωμά (15 Απριλίου) η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων. Το καλό είναι, όπως αναφέρουν στελέχη του Κινήματος, πως οι απόψεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ταυτόσημες, οπότε δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις.

Για το θέμα του ονόματος της FYROM τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη στάση τους στη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά έδειξαν ότι βάζουν πάνω από τα κόμματα την πατρίδα. Άκουσαν με προσοχή τα όσα τους είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ανέλυσαν τη δική τους πρόταση, αλλά το κλίμα ήταν παγωμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απέφυγε ακόμη και το τυπικό χαμόγελο ευγένειας απέναντι στον κ. Κοτζιά. Απέφυγε τις δηλώσεις, ενώ τονίστηκε προς τον υπουργό για να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό πως «πρώτα θα ακούσουμε την πρόταση κι εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε στην Βουλή». Στη Σεβαστουπόλεως το κλίμα ήταν εξίσου παγωμένο, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε σαφέστατες αιχμές τις δηλώσεις του, προκειμένου να αναδείξει το ότι στο Ποτάμι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, λέγοντας: «Μας ενημέρωσε, λοιπόν, αναλυτικά και ελπίζω ειλικρινά».

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η κα Γεννηματά σκοπεύει να κρατήσει στάση αναμονής όσον αφορά στην εξέλιξη των εθνικών θεμάτων. Δηλαδή, να δει πριν το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ενεργειών και κατόπιν να λάβει θέση. Προτίμησε μετά τη συνάντηση να μην κάνει δηλώσεις, αλλά οι συνεργάτες της έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι «το Κίνημα Αλλαγής εφόσον βρεθεί συμφωνία με τα Σκόπια θα δώσει ραντεβού για τα περαιτέρω στη Βουλή», θέλοντας έτσι να δείξουν ότι η ηγεσία του νέου φορέα δεν πρόκειται να καταλήξει σε «ναι» ή «όχι» χωρίς να έχει καθαρή εικόνα για τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

 Και για το Σύνταγμα

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπως αναμένεται, θα γίνει αναλυτική συζήτηση με βάση την πρωτοβουλία της κας Γεννηματά για την εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και όχι αργότερα. Οι «6» του Πολιτικού Συμβουλίου συμφωνούν για την αναγκαιότητα αλλαγής του Συντάγματος, εντούτοις διατηρούν τις διαφορετικές τους απόψεις για κάποια κορυφαία ζητήματα, όπως για παράδειγμα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Πάντως, όλοι στο Κίνημα Αλλαγής κατανοούν ότι με την πρωτοβουλία της κας Γεννηματά, μπήκε στοπ στις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το επικοινωνιακό σώου με τη δική του συνταγματική αναθεώρηση, αλλά από την άλλη αποκρούουν το φλερτ του Μαξίμου. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Ο κ. Τσίπρας απέδειξε σήμερα περίτρανα ότι συνεχίζει με τις ίδιες απάτες και αυταπάτες, που οδήγησαν σε μεγάλες περιπέτειες την Ελλάδα. Την ίδια ώρα με ευθύνη του οι Έλληνες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Και βέβαια πάει πολύ αυτός που τορπίλισε την Εθνική Συνεννόηση, να επιχειρεί να εμφανισθεί ως εγγυητής της».

Στο στόχαστρο και ο Μητσοτάκης

Όμως στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προ μίας εβδομάδας είχε τηλεφωνικά ενημερώσει την κα Γεννηματά για την απόρριψη της πρωτοβουλίας της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Δεν είναι του παρόντος», είχε απαντήσει τότε ο κ. Μητσοτάκης εννοώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Υπέρ της πρωτοβουλίας Γεννηματά και κατά του Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή την αρχικά αρνητική του στάση για το Σύνταγμα τάχθηκε και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με σκωπτικό ύφος απευθύνθηκε στον αρχηγό της Ν.Δ. λέγοντας ότι: «Το “ή εμείς ή αυτοί” αποτέλεσε βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχθηκε ολέθριο για τη χώρα. Σήμερα ακούμε από τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση που υπακούει στη λογική του “ή όλα ή τίποτα”. Σε μια περίοδο, όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, η αδιαλλαξία και ο μαξιμαλισμός, σε πολιτικό ή συνταγματικό επίπεδο, βαθαίνουν τον διχασμό, κλονίζοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Στην ίδια συνεδρίαση θα επανεκτιμήσουν επίσης τις εξελίξεις σχετικά με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την κράτηση στις φυλακές ασφαλείας της Αδριανούπολης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα αγκάθια της 4ης αξιολόγησης και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προς την έξοδο από το μνημόνιο.

 Για τις εκλογές

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί και η πρώτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση, από τα κόμματα και τις κινήσεις, ο διορισμός των περίπου 400 στελεχών που την απαρτίζουν. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το ποιος θα αναλάβει νέος γραμματέας της Κ.Ε., προκειμένου να αποφευχθούν παρατράγουδα και παρεξηγήσεις.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η προσπάθεια, ώστε να οργανωθεί η βάση, ενώ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα να ορίσει επικεφαλής κατάρτισης ψηφοδελτίων, κάτι που μαρτυρά την πρόθεση για εκλογική ετοιμότητα. Η πρόεδρος του Κινήματος έχει ήδη πάρει απόφαση για ανανέωση των ψηφοδελτίων κατά 30% με υποψηφίους κάτω των 35 ετών, ώστε να εκπέμψει το μήνυμα για αλλαγή γενιάς.

Κινητικότητα υπάρχει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το μαρτυρά το τετ-α-τετ της περασμένης εβδομάδας Γεννηματά – Σγουρού. Στο Κίνημα δεν θέλουν να χάσουν το ευνοϊκό μομέντουμ, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πάνω από 80 εκλεγμένους δημάρχους σε όλη τη χώρα, ενώ ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, που έχει αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, θεωρεί πως το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

 

Διαβάστε επίσης