Εθνική: Η Ελλάδα βγάζει… Μανωλάδες, αλλά όχι σέντερ φορ. Μήτρογλου και μετά, το χάος

Η εθνική ομάδα ψάχνει έναν σέντερ φορ. Που πήγαν οι Έλληνες σέντερ φορ; Η τελευταία επιλογή του Φαν’τ Σιπ είναι ο Γιακουμάκης, που απέτυχε να κάνει καριέρα στην ΑΕΚ και πήρε μεταγραφή για την Ολλανδική Φένλο.

Εναλλακτική λύση στην κορυφή της επίθεσης είναι ο Παυλίδης, που επίσης αγωνίζεται στο ολλανδικό πρωτάθλημα καθώς κι ο Φούντας στο αυστριακό.

Κι οι τρεις είναι καλοί παίκτες. Η αδυσώπητη, ωστόσο, πραγματικότητα λέει ότι από την εποχή που εγκατέλειψε ή δεν καλείται ο Κώστας Μήτρογλου, η εθνική δεν έχει σέντερ φορ. Αυτή είναι μεγάλη αλήθεια. Δεν έχει σέντερ φορ, γιατί η Ελλάδα δεν παράγει σέντερ φορ. Βγάζει μόνο Μανωλάδες και Παπασταθόπουλους. Αμυντικούς.

Στο όχι μακρύ παρελθόν, η εθνική είχε σέντερ φορ τον Φάνη Γκέκα, τον Γιώργο Σαμαρά, τον Κώστα Μήτρογλου. Και παλιότερα τον ‘Άγγελο Χαριστέα, το Ντέμη Νικολαϊδη. Αυτή η νέα φουρνιά έχει καλούς παίκτες γύρω από την θέση του σέντερ φορ, αλλά όχι σέντερ φορ κλασικό.

Κι ο Μήτρογλου δεν είναι «ελληνικό προϊόν» στη Γερμανία εκπαιδεύτηκε και από εκεί τον πήρε ο Ολυμπιακός.

Γιατί, όμως, δεν βγάζει σέντερ φορ η Ελλάδα; Διότι, πρώτον δεν υπάρχουν δάσκαλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δεύτερον, οι προπονητές έχουν μία αρχή, να παίζουν αμυντικά, διότι τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα για να μην χάσουν την θέση τους.

Λίγο ενδιαφέρονται οι προπονητές ν’ αναδείξουν έναν σέντερ φορ. Φτιάχνουν, όμως καλούς αμυντικούς, αυτό είναι γεγονός. Κι ένα παιδί στις όποιες ακαδημίες, τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο έχουν πρότυπο, ούτε τον Γιακουμάκη, ούτε τον Βρουσάι και τον Παυλίδη.

Κι αφού η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να βγάλει σέντερ φορ, οι ομάδες αγοράζουν ξένους. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Άρης, μόνο ξένους.

Πώς λοιπόν, να προκύψει ο καλός σέντερ φορ; Μόνο από τύχη. Κι έχει δίκαιο ο Φαν’τ Σιπ να παραπονείται ότι δεν έχει βάθος το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα