«Εθνική υπόθεση ο τουρισμός»

Δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας από 18 έως 29 χρόνων προβλέπεται να ανοίξουν το προσεχές διάστημα στον τουριστικό τομέα, χάρις το πρόγραμμα απασχόλησης συνολικού ύψους 39 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως ειπώθηκε, οι 10.000 άνεργοι που θα επιλεγούν, θα έχουν μια θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών και πρακτική άσκηση 500 ωρών (η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει του πέντε μήνες).

Οι νέοι θα απασχοληθούν μεταξύ άλλων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις  σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης  σε υπηρεσίες εστίασης, σε επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων και στην επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «ανοίξει» την Παρασκευή 10 Μαΐου και θα «κλείσει» τα μεσάνυχτα της 27ης Μαΐου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα www.sete-voucher.gr.

Έπειτα ακολουθήσει ένα διάστημα δυο εβδομάδων όπου θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων με στόχο, όπως αναφέρθηκε, το αργότερο έως την 1η Ιουλίου οι ασκούμενοι να είναι στα πόστα τους.

Το επίδομα για όλη τη διάρκεια της εξάσκησης θα είναι 2.400 ευρώ για τους απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης και 2.700 ευρώ για απόφοιτους πανεπιστήμιου.

Όπως διευκρινίστηκε το πρόγραμμα λήγει τον Οκτώβριο του 2014.

Κάθε άνεργος που θα επιλεγεί θα γραφτεί στο μητρώο ωφελουμένων και θα δικαιούται τη λεγόμενη «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, διευκρινίστηκε ότι θα υπάρχει δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τον ασκούμενο εάν υπάρχουν ανάγκες και μετά το τέλος του προγράμματος.

Από την πλευρά της, η Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τον κλάδο του τουρισμού «εθνική υπόθεση και κινητήρια δύναμη εξόδου από την κρίση».

Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο Τουρισμού «θα στηρίξει το πρόγραμμα με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα» και επισήμανε, ότι «πέρα από τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη συστηματοποίηση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας», υπογράμμισε η κα. Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι επιδίωξή μας είναι ήδη από εφέτος μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και εκπαίδευσης να αναλάβουμε κοινές δράσεις με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας στον τουρισμό».

Α.Ι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα