Εθνικό (άνευρο) πόκερ με Σκόπια και Τουρκία

Δεν ιδρώνει το αυτί του «Σουλτάνου» ο οποίος σχεδιάζει την επέκταση της χώρας του προς ανατολή και δύση μέσω ενός νέου χαλιφάτου, ώστε να διατηρήσει την δυναμική της Τουρκίας. Με τη Ρωσία να αποκτά διαδρόμους από βορρά λόγω της μείωσης των πάγων, η Τουρκία αναζητά τον τρόπο ώστε να αποδείξει πως παραμένει κυρίαρχη στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με όπλο τους πρόσφυγες και την… παραφροσύνη του ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι δεν διστάζει να διαλύσει ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλάζοντας τα σύνορα της χώρας του με δικαιολογία τους Κούρδους του PKK. Μάλιστα, η αντίδρασή του στο μήνυμα της Ε.Ε. για τα όσα το τελευταίο διάστημα πράττει, δείχνει πως το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα απέρριψε ως «απαράδεκτες» τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε απερίφραστα τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Νιώθουν… αδικημένοι!

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η Ε.Ε. υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση».
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη σαφή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας: «Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.(…) Περιμένουμε από την Ε.Ε. την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην Δικαιοσύνη».
Προηγήθηκε ισχυρή καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας στα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Ο Πούτιν

Το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και στην επικοινωνία Πούτιν – Τσίπρα με αφορμή την επανεκλογή του πρώτου. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βλ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει προσδοκίες μιας και η Τουρκία το τελευταίο διάστημα είναι καλός πελάτης της Μόσχας με την παραγγελία αντιαεροπορικού – αντιπυραυλικού συστήματος S400.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Κλείνουν το μάτι στον συμβιβασμό

O Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό πρωθυπουργόΤη βούλησή τους να προχωρήσουν στη λύση του ονοματολογικού «που θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος» εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, η διάρκεια των οποίων ξεπέρασε τις δύο ώρες.

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., ενώ ο Σκοπιανός ομόλογός του μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.
Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πιστεύει πάρα πολύ στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής. «Εμείς θέλουμε» –είπε– «έναν έντιμο συμβιβασμό», «όχι έναν σάπιο», από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) «μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές» χωρίς «να υπάρξει κάποιος χαμένος». Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι «σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις.

Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι «το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική», αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις που είναι πολύ ακριβές. Οι υπουργοί Εξωτερικών με την πρωτοβουλία των πρωθυπουργών τους οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που ανεξάρτητα από τη μία ή την άλλη γνώμη, τη μία ή την άλλη μέρα μακρόχρονα βοηθάει τη χώρα τους, σημείωσε. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για να έχει η Ελλάδα –βγαίνοντας σήμερα από την οικονομική της κρίση– «την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής και την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα