«Ετήσιες επενδύσεις €1 δισ. από τη ΔΕΗ»

Η ψηφιακή τεχνολογία, οι μεταφορές στην Ευρώπη και η ενέργεια ήταν τα θέματα του μεγάλου διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε χθες Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση που διοργανώθηκε από το βρετανικό «Economist» στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα του συνεδρίου, οι προβολείς έπεσαν στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, ο οποίος βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα και από το βήμα του Economist έκανε λόγο τόσο για τις ύψους 1 δισ. ευρώ επενδύσεις στις οποίες έχει προβεί η ΔΕΗ, όσο και για το ενεργειακό κόστος, θέμα για το οποίο πολύ λόγος γίνεται εσχάτως. «Τα τελευταία 5,5 χρόνια η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τα τιμολόγια υψηλής τάσης, τα οποία έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο από το 2008. Την ίδια στιγμή, τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί και στη μέση και πολύ περισσότερο στη χαμηλή τάση», δήλωσε ο κ. Ζερβός, σχολιάζοντας τις επικρίσεις των βιομηχάνων που θεωρούν ότι έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος.

Σχετικά με το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης έκανε λόγο για ετήσιες επενδύσεις της ΔΕΗ που την τελευταία περίοδο ανέρχονται στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επικαλούμενος τα παραδείγματα νέων μονάδων φυσικού αερίου, και νέου υδροηλεκτρικού σταθμού. Ο κ. Ζερβός δήλωσε, εξάλλου, ότι προχωράει το έργο διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα, δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα της ΔΕΗ «είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα», ενώ αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα της αύξησης της διασυνοριακής ικανότητας μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, ο προγραμματισμός της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Συστήματος απαιτεί, εκτός από την επίτευξη των στόχων για το 2020, μία γενικότερη ρεαλιστική εθνική χωροταξική πολιτική ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα σε επίπεδο πενταετίας. «Είναι προφανές ότι το σύστημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μαζικά προς όλες τις κατευθύνσεις βασιζόμενοι μόνο σε εξαγγελίες νέων έργων παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο CEO της δημόσιας επιχείρησης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ των 7,4 εκατ. πελατών και του ισχύος 12,5 GW χαρτοφυλακίου σταθμών παραγωγής συνολικής εγκατεστημένης έχει προχωρήσει και επιτύχει πρωτοφανή, συνολική μείωση μισθολογικού κόστους που όπως είπε ανήλθε στο ποσό των 634 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009-2012 (-37%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα