Ετοιμάζει σκληρή απάντηση στους δελφίνους του ο Ιερώνυμος

Κατά την συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λίγα 24ωρα πριν νοσήσει από κορωνοϊό ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας είπε μία κουβέντα που πέρασε στο ντούκου. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως ναι μεν η εκκλησία τηρεί όσο περισσότερο μπορεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει στους μητροπολίτες τις απόψεις του.

Αυτό έδειξε και το πρόβλημα που υπάρχει στην κορυφή της ιεραρχίας, καθώς έχουν αυξηθεί οι δελφίνοι που είχαν ακραίες απόψεις και υποστήριζαν ότι από τον ιό δεν κινδυνεύουν ούτε ο κλήρος, ούτε οι πιστοί. Υπήρχαν και οι πιο ρεαλιστές που υποστηρίζουν πως πρέπει να ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα και ότι χρειάζεται νέος προκαθήμενος πιο μικρός σε ηλικία, ο οποίος θα επιβάλλει τις απόψεις του και θα σταματήσουν οι ακραίες φωνές.

Κατά την διάρκεια της νοσηλείας του κ. Ιερώνυμου στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό αναπτύχθηκαν ένα σωρό σενάρια για την υγεία του, αλλά και απόψεις δελφίνων πως καλό για την εκκλησία θα ήταν να παραιτηθεί από τα οφίκια του ακόμη και από την ΜΑΘ του νοσοκομείου. Οι συγκεκριμένοι μας πήγαν στην δεκαετία του 90, όταν στις 15 Ιανουαρίου του 1996 υπέγραψε την παραίτηση του από πρωθυπουργός από το Ωνάσειο (νοσηλευόταν επί 56 ημέρες) ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μάλιστα στο περιθώριο αυτών των πιέσεων προς τους ανθρώπους του κ. Ιερώνυμου υπήρξαν και νέες συμμαχίες για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος είναι καλά στην υγεία του και παραμένει μακριά από κάθε σκέψη να δρομολογήσει τη διαδικασία διαδοχής του. Μάλιστα, όσοι μητροπολίτες τον στηρίζουν γνωρίζουν ήδη τις προθέσεις του, ενώ θα το μάθουν και οι υπόλοιποι όταν έρθει η ώρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.

Θα επιβάλλει περιορισμούς

Από την πρώτη ημέρα της υγειονομικής κρίσης ο κ. Ιερώνυμος έδειξε νηφαλιότητα και λογική. Συνέστησε την τήρηση των κανόνων προφύλαξης και αποδέχτηκε τους κρατικούς περιορισμούς το πρώτο κρίσιμο διάστημα της κρίσης, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος ταλαντευόταν ανάμεσα στην νομιμοφροσύνη ή την ανταρσία. Κράτησε θαυμαστές ισορροπίες στην Ιερά Σύνοδο, όπου υπάρχουν και φωτισμένοι ιεράρχες αλλά και ακραίοι. Ήξερε ποιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί έστω και με μουρμούρα (το κλείσιμο των εκκλησιών για παράδειγμα) και ποιοι ήταν αδύνατο να περάσουν (η επίσημη αποδοχή, ας πούμε, ότι η θεία κοινωνία μετατρέπεται σε διαδικασία μετάδοσης του ιού).

Γνώριζε επίσης ποιοι μητροπολίτες θα ξεσαλώσουν από μόνοι τους, ποιοι θα τοποθετηθούν ευθέως με την πλευρά της επιστήμης και ποιοι θα βάλουν ύπουλα τους παπάδες των μητροπόλεων τους να φανατίζουν αρνητικά τους πιστούς. Και όλους αυτούς τους μήνες, μέσα σ’ αυτό το χάος, έδρασε με χειρουργικό τρόπο.

Μετά την περιπέτεια με τον κορωνοϊό, αλλά και τα πολλά κρούσματα που υπάρχουν στον κλήρο, αλλά και τους θανάτους, ο κ. Ιερώνυμος φέρεται αποφασισμένος να κόψει τον βήχα στους ακραίους. Διότι ακόμη και σήμερα κάποιοι μητροπολίτες επικρίνουν την κυβέρνηση για αυστηρή στάση έως τώρα έναντι της Εκκλησίας και ζητούν δυναμική παρέμβαση της Εκκλησίας υπέρ του ανοίγματος των ναών.

Αυτές τις ημέρες όπου ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει στην καρδιά της ιεραρχίας και συνολικά του κλήρου έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα το άνοιγμα των –κλειστών σήμερα– ναών ενόψει των Χριστουγέννων. Αίτημα της Ιεραρχίας είναι οι ναοί να ανοίξουν τουλάχιστον με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στο εσωτερικό τους. Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου σε εκκλησιαστικό ιστότοπο, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως «ζητούμε όμως και τον σεβασμό στην πίστη και στην ανάγκη της πνευματικής επιβίωσής μας. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μας έριξαν στην Εντατική. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε οξυγόνο και… αναπνευστήρα. Χρειαζόμαστε τους ναούς μας ανοιχτούς. Τουλάχιστον όχι κλειδωμένους και επιτηρούμενους. Οι κλειστοί ναοί απειλούν τους πιστούς. Οι ανοιχτοί όλους τους ιούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα