
Ετοιμάζει «τρικλοποδιά» στο ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου
Η επιστολική ψήφο των ομογενών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Νέα τρικλοποδιά στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιστολική ψήφο των ομογενών. Για να μπορεί να ισχύσει η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού στις επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Το Μαξίμου εκτιμά πως η απόφαση της Βουλής το 2023 για τις προϋποθέσεις της επιστολικής ψήφου, δηλαδή διαμονή δύο ετών στην Ελλάδα τα 35 τελευταία χρόνια και υποβολή φορολογικής δήλωσης, λειτούργησε ελάχιστα και χρειάζεται η άρση των περιορισμών αυτών.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, προς ώρας δεν είναι θετική για να αρθούν αυτές προϋποθέσεις, καθώς υπάρχει η αγωνία ότι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θα υπάρξει αθρόα εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους από «ομογενείς», οι οποίοι δεν θα έχουν και πολύ σχέση με την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα παιδιά ομογενών, που ούτε καν ελληνικά δεν γνωρίζουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό του Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, πρόκειται να επιδιώξει εξαντλητικό διάλογο με κόμματα για να εξευρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να γίνει νόμος του κράτους η τελική κυβερνητική πρόταση. Πρόταση που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έρθει στη Βουλή μετά το Πάσχα, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο αρχές καλοκαιριού.

Το Μαξίμου θεωρεί «κλειδί» για το ενδεχόμενο να περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. διαθέτει σήμερα 156 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 33, σύνολο δηλαδή 189 – άρα απαιτούνται άλλοι 11 βουλευτές. Αν και θα γίνουν ανοίγματα και σε άλλα κόμματα, π.χ. στην Πλεύση Ελευθερίας, οι ελπίδες μεταφέρονται κυρίως στη δεξαμενή των 35 ανεξάρτητων βουλευτών, με την ελπίδα να βρεθούν τελικά οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στη Βουλή. Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΠΑΣΟΚ ήδη υπάρχει διχασμός. Εκτός και εάν αποφύγουν την τρικλοποδιά με απόφαση συνεδρίου.


