Έτοιμη για μάχες στην Βουλή η κυβέρνηση

Μία πλούσια σε πολιτικό σασπένς περίοδος ξεκινά από σήμερα, καθώς όπως φάνηκε και στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος μέχρι το καλοκαίρι να περάσει όλα τα δύσκολα νομοσχέδια, για τα οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να σπάσει αβγά για να φτιάξει την ομελέτα. Οπότε είναι αποφασισμένος να αντέξει και τις πιθανές κοινοβουλευτικές αναταράξεις λόγω του νομοθετικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αναφερόμενος σε ορισμένα εκ των νομοθετημάτων που θα εισαχθούν προς έγκριση το αμέσως προσεχές διάστημα, κυβερνητικό στέλεχος  κάνει λόγο για «ναυαρχίδες» της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, και αποφασισμένος να ναυμαχήσει με την αντιπολίτευση και ειδικά την αξιωματική.

Σύμφωνα με τον κατ’ αρχήν σχεδιασμό, το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση τη μεθεπόμενη εβδομάδα (ανάμεσα στις 8 και 12 Φεβρουαρίου), με το υπουργείο Παιδείας, πάντως, να προβλέπεται ότι θα περάσει και από δεύτερη μεγάλη δοκιμασία, αυτήν τη φορά για σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του είναι ότι είναι προτεραιότητα του είναι να μην ξαναδούμε παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.

 

Τα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν

 

Σήμερα παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό καθώς θα αφορά και την κατάργηση της απλής αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια επιλογή που διαμορφώνει συνθήκες σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιεί ότι η μάχη για την αντιπολίτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Όμως η πλειοψηφία των δήμων όλης της χώρας αναμένει με ανακούφιση την αλλαγή του νόμου στις εκλογές των ΟΤΑ, διότι μες την απλή αναλογική υπάρχουν αρκετές αρρυθμίες. Με Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν μία απόφαση και τον δήμαρχο να προσφεύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να την ακυρώσει. Μιλάμε για το απόλυτο μπάχαλο.

Σε επόμενη φάση, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, αφού θα πάρουν σειρά για επεξεργασία και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καθώς μέσω αυτών η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει κορυφαίες αλλαγές στον χώρο της εργασίας και του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος.

Στο μπλοκάκι εκείνων που έχουν την ευθύνη προώθησης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται και άλλα νομοθετήματα, που δεν φαίνεται πως έχουν, με την παρούσα μορφή τους, περιεχόμενο που να πυροδοτεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ως τέτοια θεωρούνται εκείνα που θα αφορούν ρυθμίσεις οικογενειακού δικαίου (μεταξύ άλλων και για τη συνεπιμέλεια τέκνων), τις δημόσιες συμβάσεις και τα εξοπλιστικά, ή και ρυθμίσεις για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα