Έτσι ονειρεύονται οι Βρυξέλλες την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η στοχοθεσία των Βρυξελλών είναι ομολογουμένως φιλόδοξη, καθώς ο «πήχης» έχει τοποθετηθεί στο να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, με ολοκληρωτική απεξάρτηση αρκετά νωρίτερα από το 2030

Με την πρώτη ρωσική… πιστολιά που έπεσε στα θέατρα του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώναμε από τις στήλες της έντυπης και της ηλεκτρονικής «Α» ότι ο πρώτος μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορίας –μετά φυσικά από την Ουκρανία– είναι η Ευρώπη, που καλείται να τα βγάλει πέρα με τις οικονομικές συνέπειες των όσων συμβαίνουν στα ηπειρωτικά εδάφη που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Έτσι, πριν καν η Ουάσινγκτον ανακοινώσει το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ότι προχωράει σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Κομισιόν είχε δημοσιοποιήσει τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου της προκειμένου να κόψει στο μέτρο του δυνατού (πρακτικά και χρονικά) τον ενεργειακό ομφάλιο λώρο που την κρατά όμηρο των καυσίμων που προμηθεύονται από τη Ρωσία οι χώρες της Ένωσης προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η στοχοθεσία των Βρυξελλών είναι ομολογουμένως φιλόδοξη, καθώς ο «πήχης» έχει τοποθετηθεί στο να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, με ολοκληρωτική απεξάρτηση αρκετά νωρίτερα από το 2030. Στο κρίσιμο ερώτημα ποιες είναι οι «ρεζέρβες» από όπου θα αναπληρωθούν οι μπλοκαρισμένες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ζέσταιναν και θα κινούσαν την πραγματική οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, η Κομισιόν απαντά ότι θα γίνει με εισαγωγές LNG, δηλαδή υγροποιημένου φυσικού αερίου, από τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ, καθώς και με προμήθεια από αγωγούς εκτός Ρωσίας.

Επί της… ταμπακιέρας, αυτό σημαίνει ότι από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη κάθε χρόνο από τη Ρωσία, οι προαναφερόμενες εναλλακτικές θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φέτος κάτι λιγότερο από τα μισά, και συγκεκριμένα περί τα 60 bcm αερίου.

«Πλάτη» τουλάχιστον για φέτος θα μπορούσαν να βάλουν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τα νέα αιολικά και ηλιακά έργα να δύναται να προσφέρουν περί τα 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πάντως, οι ΑΠΕ μαζί με την αύξηση χρήσης βιομεθανίου και υδρογόνου είναι το μακροπρόθεσμο όπλο (με ορίζοντα το 2030) στη φαρέτρα τής Ε.Ε. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση προτείνεται από την Κομισιόν είναι η συνεργασία της Επιτροπής με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να χαρτογραφηθεί ο καταλληλότερος δρόμος προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να ποντάρουν στην εκτεταμένη εργασία που έχει ήδη γίνει στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Ε.Ε. θα προτείνει τέλος τη θέσπιση έως τον επόμενο μήνα ενός κανονιστικού πλαισίου, βάσει του οποίου οι χώρες της Ένωσης θα πρέπει έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους να έχουν αποθηκεύσει φυσικό αέριο σε ποσοστό 90%. Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους του εγχειρήματος, ας σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή η αντίστοιχη πληρότητα στην Ε.Ε. είναι της τάξης του 27%.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα