Έτσι πέρασαν… βραχιολάκια στους μπουκ από την Ταϊβάν

Χειροπέδες σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πολυδαίδαλα κυκλώματα παράνομου στοιχήματος σε όλο τον κόσμο, πέρασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη, συνελήφθησαν 127 άτομα (εκ των οποίων τα 18 είχαν ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση), ενώ ο τζίρος του κυκλώματος είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε έμβασμα ύψους 400.000 ευρώ για ποντάρισμα σε μία μόνο αθλητική αναμέτρηση. Τα μέλη του κυκλώματος, τα περισσότερα από το Ταιβάν, προσέφεραν στους πελάτες τους παράνομο στοίχημα σε αγώνες κυρίως του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γαλλία και σε αθλητικές αναμετρήσεις διάφορων… εξωτικών αθλημάτων.

«Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων. Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί 127 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 18 αρχηγικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει “δίκτυο επιχειρήσεων” παράνομου στοιχηματισμού σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να πραγματώνουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, τουλάχιστον από το έτος 2014», ανέφερε αρχικά ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής.

Με τον συντονισμό της INTERPOL
«Με τη συγκεκριμένη εξάρθρωση καταφέραμε ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων και μάλιστα από ένα κύκλωμα με διεθνικό χαρακτήρα, που είχε εξαπλώσει τη δράση του σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια των υπηρεσιών μας με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όπως εξάλλου φάνηκε και από την πρόσφατη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία “SOGA VI”, που υλοποιήθηκε με το συντονισμό της ΙΝΤΕRPOL, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γαλλία.

Να υπενθυμίσω ότι σε αυτή την επιχείρηση, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 55 ατόμων, γεγονός που καταδεικνύει τη συνέχεια και συνέπεια των υπηρεσιών μας στη μάχη κατά του παράνομου στοιχηματισμού», συμπλήρωσε ο υποστράτηγος Παπαζαφείρης.

Το ενδιαφέρον των Αρχών, πλέον, στρέφεται στις εκατοντάδες σημειώσεις που κατασχέθηκαν, στις οποίες φαίνεται να κατέγραφαν στοιχήματα, κέρδη και το πελατολόγιό τους. Από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έχουν «επιστρατευτεί» από την ΕΛ.ΑΣ. μεταφραστές, για να αποκωδικοποιήσουν αυτά τα ιδιόχειρα σημειώματα, προκειμένου οι αστυνομικοί να εντοπίσουν συνεργούς, «πλούσιους παίκτες» και την προέλευση των χρημάτων.

Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθεί το κατά πόσο στήνονταν αθλητικοί αγώνες, όπως και το κατά πόσο οι δράστες εκμεταλλεύονταν τη διαφορά ώρας ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι στοιχηματισμοί με εκείνες που διεξάγονταν οι αθλητικές αναμετρήσεις. Οι αστυνομικοί ερευνών αν τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλευόμενα χρονικές διαφορές λίγων λεπτών δέχονταν στοιχήματα ακόμα και λίγα λεπτά μετά τη λήξη των αναμετρήσεων αποκομίζονταν μεγάλα οικονομικά κέρδη.

Σε «καλές» περιοχές τα κρησφύγετα
Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση παρουσίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, τονίζοντας πως «μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση και από ταυτόχρονες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την 21-07-2016, σε 5 μεζονέτες στις περιοχές του Διονύσου, της Κηφισιάς, της Βούλας και της Αναβύσσου, εντοπίσαμε και συλλάβαμε 126 άτομα ασιατικής καταγωγής και έναν ημεδαπό, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα 18 αρχηγικά μέλη, όλοι ασιατικής καταγωγής».

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα παίγνια. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 2 ημεδαποί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι διευκόλυναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις παράνομες δραστηριότητές τους. Ειδικότερα, από την εξέλιξη των ερευνών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν «αυτόνομες επιχειρήσεις» που παρείχαν παράνομες υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης, ταυτόσημες λειτουργίες, και εξειδικευμένη μεθοδολογία.

«Οι επιχειρήσεις είχαν ως έδρα πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής, τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και εκμίσθωναν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Οι κατοικίες αυτές διέθεταν υπόγεια παρκινγκ, πισίνες και επάρκεια χώρων, ενώ η εκμίσθωση γινόταν με τη συνδρομή του ημεδαπού συλληφθέντα, που ήταν μεσίτης. Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι στις νοικιασμένες επαύλεις διαμορφώνονταν με τρόπο που εξυπηρετούσε και διευκόλυνε την καθημερινή λειτουργία και διαμονή των μελών του κυκλώματος, καθώς είχαν οργανώσει σύστημα κατανομής των χώρων, με αρίθμηση των υπνοδωματίων», ανέφερε ακόμα η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αλλά…
Μάλιστα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα, επιτηρώντας τους εξωτερικούς χώρους και την προσβασιμότητα στις κατοικίες, καλύπτοντας τα παράθυρα για να αποφεύγουν την οπτική επαφή, ενώ στους εσωτερικούς χώρους είχαν τοποθετήσει ειδικά ηχομονωτικά αφρολέξ για τη μείωση των θορύβων.

Παράλληλα, από τις επιτόπιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν προβεί σε ειδική διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, εγκαθιστώντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν τους παράνομους διαδικτυακούς στοιχηματισμούς.

Συγκεκριμένα, είχαν εγκαταστήσει αυτοσχέδιες ατομικές «θέσεις» εργασίας αποτελούμενες από μικρά γραφεία, καλυμμένα με ειδικό ηχομονωτικό υλικό που εξασφάλιζε αυτονομία. Επίσης, είχαν τοποθετήσει ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, σύνδεση στο διαδίκτυο, tablets , ασύρματους πομποδέκτες επικοινωνίας (walkie – talkie) και δημοσιογραφικές συσκευές καταγραφής ήχου. Περαιτέρω, η ημεδαπή συγκατηγορούμενη, είχε διευκολύνει την εγκατάσταση συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας σε κάποιες από τις οικίες που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση προς όφελος των παράνομων σκοπών αυτής.

Στις θέσεις εργασίας τα μέλη της οργάνωσης εργάζονταν με βάρδιες και με τη χρήση του προαναφερόμενου εξοπλισμού πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε πιθανούς πελάτες, κυρίως σε χώρες της Ασίας, με σκοπό να τους πείσουν να στοιχηματίσουν σε αθλητικά γεγονότα ή να συμμετάσχουν σε παιχνίδια καζίνο μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων, που διαχειρίζονταν, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές. Επισημαίνεται, ότι οι καταθέσεις των χρημάτων για στοιχηματισμό και οι αποδόσεις κερδών στους παίκτες, πραγματοποιούνταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες της Ασίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, στις 5 μεζονέτες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά ύψους 151.000 ευρώ, 6.000 δολαρίων ΗΠΑ, 73.000 κινεζικών γουάν. Παράλληλα κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών τύπου laptop, συστημάτων επικοινωνίας-ασύρματοι, καταγραφικών ήχου, συσκευών σύνδεσης στο διαδίκτυο και συσκευών τύπου tablet.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα