Έτσι «σπάνε» οι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής

Το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών της Αττικής (της γνωστής και ως περιφέρειας Υπολοίπου Αττικής) και της Β’ Αθηνών, «ευαγγελίζεται» η κυβέρνηση με στόχο, όπως υποστηρίζεται, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της ισονομίας!

Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή» που επικαλείται πηγές τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται αναφορά στον χωρισμό της εκλογικής περιφέρειας Αττικής σε δύο και συγκεκριμένα σε αυτή τη Δυτικής Αττικής και σε αυτή της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Δυτική Αττική θα εκλέγονται 4 βουλευτές ενώ στην Ανατολική 10, κάτι που σημαίνει ότι θα… χαθεί μία έδρα (σήμερα στην περιφέρεια Αττικής εκλέγονται 15 βουλευτές), η οποία θα μεταφερθεί στην Αχαΐα που αυξάνει τις έδρες της από 8 σήμερα σε 9.

Η νέα λοιπόν εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής (η οποία θα εκλέγει 10 βουλευτές) θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού.

Η εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής (η οποία θα εκλέγει 4 βουλευτές) θα περιλαμβάνει τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Μια τέτοια αλλαγή δημιουργεί ερωτήματα για την κατανομή των εδρών ανά κόμμα με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2015 αφού πλέον, τουλάχιστον στη Δυτική Αττική δεν υπάρχει περίπτωση να εκλέξουν όλα τα κόμματα βουλευτές ενώ, ενδεχομένως, και στην ανατολική Αττική να μείνουν εκτός του βουλευτικού νυμφώνος κάποια μικρά κόμματα όπως για παράδειγμα οι ΑΝΕΛ ή η Ένωση Κεντρώων.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και ανακατάταξη των προσώπων αφού για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής (μέχρι σήμερα) δεν του ήταν αρκετό να έχει μεγάλο αριθμών σταυρών μόνο στη Δυτική Αττική αλλά έπρεπε να σταυροδοτείται ικανοποιητικά και στην Ανατολική.

Κάτι που δεν συνέβαινε για τους υποψηφίους οι οποίοι ελάμβαναν τη συντριπτική πλειονότητα των σταυρών τους στην Ανατολική Αττική.

Το σχέδιο για το “σπάσιμο” της Β’ Αθηνών

Πάντως ότι στο ίδιο πλαίσιο αλλαγών περιλαμβάνεται και το «σπάσιμο» της τεράστια Β’ Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Σε αυτή του βόρειου τομέα στις οποία θα εκλέγονται 15 βουλευτές και θα περιλαμβάνει τις περιοχές – δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Βριλησίων, Αγ. Παρασκευής και Παπάγου – Χολαργού.

Σε αυτή του δυτικού τομέα που θα εκλέγει 11 βουλευτές και θα περιλαμβάνει τις περιοχές – δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας και Αιγάλεω.

Και σε αυτή του νότιου τομέα η οποία θα εκλέγει 18 βουλευτές και θα περιλαμβάνει τις περιοχές – δήμους Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας.

Πάντως όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τις κυβερνητικές πηγές, «σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να εξεταστούν και περαιτέρω προτάσεις και σενάρια εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο».

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα σενάρια που αφορά την εκλογική περιφέρεια της Αττικής και το οποίο είχε συζητηθεί παλαιότερα, ήταν το «σπάσιμο» της σε τρεις… υποπεριφέρειες, δηλαδή αυτές της Δυτικής, της Βορειοανατολικής και της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα