Έτσι τα έζησε, έτσι τα έγραψε…

Το απόγευμα της 16ης Μαΐου η αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν κατάμεστη. Οι προσκεκλημένοι που πέρναγαν το κατώφλι και κάθονταν σιγά-σιγά στις θέσεις τους ήταν από τα «βαριά» ονόματα όχι μόνο της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της δημοσιογραφίας, αλλά και της Δικαιοσύνης, του επιχειρείν και των γραμμάτων, που μαζί με πλήθος κόσμου έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση ενός βιβλίου, γραμμένο όμως όχι από όποιον κι όποιον.

Γιατί ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης –περί ου ο λόγος– δεν είναι απλώς ένας μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός που αποφάσισε να καταγράψει τα απομνημονεύματά του. Είναι ο άνθρωπος που σε κάτι λιγότερο από 500 σελίδες συμπύκνωσε τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου 1981-1993 όπως τα έζησε εκείνος, που όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος από το πάνελ των ομιλητών «είχε βαθιά ριζωμένη μέσα του την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και όχι απλά να εκπροσωπούν τον συρμό».

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Το βιβλίο, στο οποίο ο πρώην υπουργός εξιστορεί και καταγράφει γεγονότα «όπως τα έζησε» από την πολιτική περίοδο 1981-1993 (σ.σ. κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), προλόγισε με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τον πολιτικό από τον πατέρα Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο λόγος; «Γιατί τις ίδιες αρχές ακολούθησε, τόσο στον πολιτικό του βίο, όσο και στην ανατροφή της οικογένειάς του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υιός Βαρβιτσιώτη και νυν τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ.

Η σκυτάλη της παρουσίασης πέρασε στο πάνελ των ομιλητών όπου μίλησαν κατά σειρά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, ο αρθρογράφος στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα», Γιάννης Πρετεντέρης, καθώς και ο διευθυντής του «Action 24», Γιώργος Κουβαράς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, Κωνσταντίνα Μπότσιου.

Κωνσταντίνα Μπότσιου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής):

«Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε βαθιά ριζωμένη μέσα του την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και όχι απλά να εκπροσωπούν τον συρμό» 

Ευπατρίδης και άξιος πολιτικός

Αναφερόμενος στον Γ. Βαρβιτσιώτη, ο Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε ότι «είναι πιο προοδευτικός από όσο ήθελε να δείχνει» και, αναφερόμενος στις εκλογές του 1990, επεσήμανε ότι σε μια εποχή έντονης πόλωσης, εξελέγη πανηγυρικά με 140.000 σταυρούς στη Β΄ Αθηνών. «Η εκλογή αυτή απετέλεσε το επιστέγασμα του σημαντικού έργου του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας», κατέληξε.

Ο Αλέξης Παπαχελάς επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού και ιδιαίτερα στις αξίες που τον ακολούθησαν σε όλη την πολιτική του διαδρομή. «Τον χαρακτήριζε το στοιχείο της δράσης, ως ένας από τους τελευταίους πολιτικούς που ανδρώθηκαν στη σχολή Καραμανλή και ο δωρικός τρόπος άσκησης της εξουσίας που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση επίλυση προβλημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πρετεντέρης επεσήμανε πως ο συγγραφέας, σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού βίου του, ήταν ένας ευπατρίδης και άξιος πολιτικός, ο οποίος «έζησε από την πρώτη γραμμή την ελληνική πολιτική μισού και πλέον αιώνα», και συμπλήρωσε ότι «γράφει καθαρά και χωρίς φανατισμούς ακόμα και για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Στο πλαίσιο της δικής του ομιλίας, ο Γιώργος Κουβαράς στάθηκε στη μακρόχρονη φιλία και συνεργασία που είχε με τον Γ. Βαρβιτσιώτη, καθώς και στην πολιτική διαδρομή του τελευταίου. «Πολιτικός με καθαρόαιμη δεξιά προέλευση, με στενή σχέση από το ξεκίνημά του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που αποτελεί, ακόμη και σήμερα, σημείο αναφοράς σε κάθε του πολιτική προσέγγιση», σημείωσε συγκεκριμένα.

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου προσέθεσε, τέλος, ότι «ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε βαθιά ριζωμένη μέσα του την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και όχι απλά να εκπροσωπούν τον συρμό».

Γ. Βαρβιτσιώτης: «Το καθήκον και η ευθύνη σε μια πολιτική διαδρομή δεν περιορίζεται μόνο στο να διαμορφώνεις τα γεγονότα της γενιάς σου (…) Είναι  να μεταφέρεις τις εμπειρίες που απέκτησες από αυτά, στις επόμενες γενεές»

 

Γιατί το έγραψε

Το κλείσιμο της παρουσίασης ανήκε «δικαιωματικά» στον… γεννήτορα του βιβλίου, ο οποίος επέλεξε να επικεντρωθεί στη βασική αιτία που τον έκανε να το συγγράψει και να το παρουσιάσει, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι άλλη από την αίσθηση του καθήκοντος.

«Το καθήκον και η ευθύνη σε μια πολιτική διαδρομή δεν περιορίζεται μόνο στο να διαμορφώνεις τα γεγονότα της γενιάς σου», σημείωσε ο Γ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε λέγοντας: «Το κυρίαρχο χρέος για μένα είναι να μεταφέρεις τις εμπειρίες που απέκτησες από αυτά, στις επόμενες γενεές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός στιβαρού εθνικού μετώπου. «Οφείλουν, αυτοί που έχουν την ευθύνη σήμερα αυτού του τόπου, να αντιληφθούν ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελεί αφετηρία διχασμού και μίσους για έναν λαό που πλήττεται και υποφέρει. Αλλά, αντίθετα, οφείλει να αποτελεί τη βάση της ένωσης και της συσπείρωσής του. Όποιος σε μια περίοδο κρίσης επιχειρεί να διχάζει, τότε δεν υπηρετεί την ιστορική μας μοίρα, αλλά, χάριν των προσωπικών του επιδιώξεων στο σήμερα, θυσιάζει την οποιαδήποτε δυνατότητα εξέλιξης του Έθνους μας στο αύριο», είπε.

Κλείνοντας, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε την –κατά τον ίδιο– πραγματική ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να διαμορφώνουν τις καταστάσεις και όχι να διαμορφώνονται από αυτές:

«Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σήμερα από εδώ, ιδίως στους νεότερους που υπηρετούν τα κοινά αυτού του τόπου: Μείνετε μακριά από διχασμούς, εξαλλοσύνες, λαϊκισμούς και ακρότητες.

»Μην πολιτεύεστε με το βλέμμα σας στο σήμερα. Πορευτείτε πάντα με το μυαλό και τη σκέψη σας στο αύριο. Μην αναλώνεστε στο τι θα πείτε, αλλά επικεντρωθείτε στο τι θα πράξετε. Να έχετε πάντα στο μυαλό και τον νου ότι δεν κρίνεστε μόνο από τους πολίτες, αλλά κυρίως από την ίδια την Ιστορία. Αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Οραματιστείτε και εργαστείτε για το αύριο της πατρίδας», κατέληξε.

 

Κοσμοσυρροή υψηλών προσκεκλημένων

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα: 1981-1993» έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, των πρώην πρωθυπουργών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Παναγιώτη Πικραμμένου, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, βουλευτών, δικαστικών, πρώην υπουργών, επιχειρηματιών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πλήθους κόσμου.

Εξάλλου στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που φιλοξένησε την εκδήλωση, βρέθηκαν –μεταξύ άλλων– ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Κουνάδης, οι διατελέσαντες πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Σιούφας, οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ. κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι πρώην υπουργοί κ.κ. Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Νικόλαος Γκελεστάθης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Σπύρος Ταλιαδούρος, Πέτρος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Νίκος Σηφουνάκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, οι νυν βουλευτές Δημήτρης Σταμάτης και Γιάννης Τραγάκης, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης μαζί με τη σύζυγό του και πρόεδρο του Συλλόγου «Ελπίδα», Μαριάννα, ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Σάλλας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σοφία Στάικου και πολλοί άλλοι.

Το «παρών», εκτός φυσικά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, έδωσαν και πολλοί νυν και πρώην βουλευτές αρκετών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης