Ετσι θα έμοιαζε ο νεκρός της Αμφίπολης

Η πρόοδο της τεχνολογίας, αλλά και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, μας δίνουν μία πρώτη εικόνα για το πώς ήταν εν ζωή ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τα δεδομένα και τα στοιχεία της εποχής, είχε μέτριο ανάστημα, λευκό δέρμα και καστανά ή κόκκινα μαλλιά.

Σαφώς και η μελέτη του σκελετού, που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθος 1,6 μ., θα δώσει περισσότερες απαντήσεις. Το πιο πιθανό σενάριο για τα χαρακτηριστικά της όψης του κάνει λόγο για άνθρωπο ύψους περίπου 1,65 μ., με λευκό δέρμα και χρώμα μαλλιών καστανό, ή καστανοκόκκινο, αν είχε καταγωγή από τη Θράκη.

Μιλώντας στα «Νέα», ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, δηλώνει πως «σύμφωνα πάντα με τα σενάρια των αρχαιολόγων για την περίοδο και την περιοχή όπου έζησε ο άνθρωπος, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου θα ήταν αυτά». Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη, σημειώνει πως «μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του».

Τέλος, η επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, εκτίμησε ότι ο νεκρός είναι άνδρας και επιφανής στρατηγός. Τι θα έβρισκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι;

«Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ, μπορούμε να υποθέσουμε- λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κλπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία», εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

f2-mikri entheti

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα