«Ευκαιρία» για την αντιπολίτευση η υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Οι καταγγελίες της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατσάνη, για ωμή παρέμβαση στο έργο της του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης που ετοιμάζεται για σκληρή μάχη στη Βουλή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τόσο στην προ ημερησίας συζήτηση της 21ης Μαρτίου, όσο και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο φάκελος με τη σχηματισθείσα δικογραφία, που απέστειλε η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο βασικός στόχος της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μείζονος, είναι να πλήξει ένα από τα θεωρητικά υπερόπλα της αριστεράς, ότι δεν είναι βουτηγμένη σε σκάνδαλα. Και την υπόθεση αυτή όλα τα κόμματα την έχουν αναγάγει σε υπέρτατη μάχη. Και φυσικά πλην εξαιρέσεων το πρόβλημά τους δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες.

Στη Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένοι να στριμώξουν στη γωνία την κυβέρνηση και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι: «Δεν μας ενδιαφέρει το παρελθόν του αναπληρωτή υπουργού». Και για να αποδείξει του λόγου το αληθές, προέβη σε δύο κινήσεις. Πρώτον, έκοψε το βήχα στους «καραμανλικούς» βουλευτές που έκαναν αόριστες νύξεις για ήπια μεταχείριση και, δεύτερον, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας άλλαξε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη με τον σκληρό Μάκη Βορίδη, ο οποίος και θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της αντιπαράθεσης.

Βγάζουν σπυράκια
Στο ΠΑΣΟΚ ακούν το όνομα Παπαγγελόπουλος και βγάζουν σπυράκια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν καλά-καλά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ορίσει ημερομηνία να συζητηθεί το θέμα, κατέθεσε φάκελο με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήριζε απολύτως νόμιμους τους χειρισμούς της κας Τσατσάνη στις 14 Ιανουαρίου.  Χαρακτηριστικά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει για την υπόθεση Βγενόπουλου: «Πριν από την αναφορά Τσατσάνη, ο κ. Παππαγγελόπουλος αναφερόμενος στη διάταξη του αντιεισαγγελέα Νίκου Παντελή ενημέρωσε τους βουλευτές που ρωτούσαν για την υπόθεση ότι οι δικονομικές της ενέργειες ήταν απολύτως νόμιμες. Μετά την αναφορά της συνέστησε να είναι προσεκτική στο μέλλον, διότι η νομική του άποψη ήταν και ότι και την δικογραφία δεν έπρεπε να τη ζητήσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς».

Για τον χειρισμό της υπόθεσης των εξοπλιστικών και του Βατοπεδίου, ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Πριν την αναφορά Τσατσάνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος παρέπεμπε σε αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών, η οποία έλεγε ότι στην υπόθεση των εξοπλιστικών έχει προτείνει την παραπομπή όλων των κατηγορούμενων και ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου ουδόλως επηρεάστηκε η κρίση της λόγω των σχέσεων μελών της οικογένειάς της με το κόμμα της Ν.Δ. Μετά την αναφορά υποστήριζε ότι έπρεπε να έχει κάνει δηλώσεις αποχής για υποθέσεις που είχαν σχέση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας». Όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, «ο Βενιζέλος βρήκε ευκαιρία να βγει από την αφάνεια και θα δώσει τα ρέστα του στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου».

Και από την πλευρά του Ποταμιού θα υψωθούν οι τόνοι. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Φοβάμαι ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει ένας μιθριδατισμός, πράγματα τα οποία πριν από λίγο καιρό ή μερικά χρόνια θα είχαν ξεσηκώσει το πανελλήνιο, φαίνεται να περνάνε σχεδόν απαρατήρητα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει καταλάβει πολλές θέσεις και έχει απομακρυνθεί από πολλές θέσεις κατά το παρελθόν. Εγώ αυτό που πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με γενικόλογες απαντήσεις του είδους ότι “η διαπλοκή επιτίθεται”.

Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Αν δεν βρεθεί τρόπος να διερευνηθούν, θα μείνει ένα απόστημα, σαν αυτό που φαίνεται ο κ. Παπαγγελόπουλος να είπε ότι κρατάει στα χέρια της η Εισαγγελέας και θα έσκαγε στα χέρια της. Φοβάμαι λοιπόν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα, θα υπάρξει ένα απόστημα στα χέρια της κυβέρνησης, με κίνδυνο να σκάσει ανά πάσα στιγμή». Όπως λένε πηγές της Σεβαστουπόλεως, ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή θα τονίσει ότι η υπόθεση Παπαγγελόπουλου είναι η συνέχεια των κρυφών συναντήσεων των Τσίπρα – Καμμένου με τους εκπρόσωπους της διαπλοκής.

Ανάλογη στάση θα κρατήσουν τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Ένωση Κεντρώων, οι οποίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα αποτελέσει άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα στο προφίλ του πρωθυπουργού.

Η διαδικασία
Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα Παπαγγελόπουλου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, από το προεδρείο της Βουλής γίνονται δεύτερες σκέψεις προκειμένου να μεταφερθεί η συνεδρίαση μετά την προ ημερησίας συζήτηση για τη Δικαιοσύνη σε επίπεδο αρχηγών, που θα διεξαχθεί στις 21 Μαρτίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ατόπημα, αν και κάποιοι ανεβάζουν τους τόνους μιλώντας μέχρι και για πραξικόπημα. Κι αυτό διότι καλά πληροφορημένες πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στις 21 Μαρτίου θα ανοίξει θέματα που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση. Ενώ από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος κάνει λόγο πως έχει ενημέρωση πως προχωρούν έρευνες που αφορούν τον Βενιζέλο και άλλους του ΠΑΣΟΚ.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με αφορμή τις καταγγελίες Τσατάνη κατά του Παπαγγελόπουλου, αναμένεται τα κόμματα να ρίξουν στο τραπέζι όλους τους «κρυφούς άσσους» που έχουν στα μανίκια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα