«Ευκαιρία για την Ελλάδα η προεδρία της Ε.Ε.»

«Η προεδρία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α΄ εξάμηνο 2014 είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουμε και παγιώσουμε τη θέση της χώρας στο διεθνές σκηνικό». Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σημειώνει στην «Α» πως η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά «για να πετύχουμε πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί με ένα  σκοπό: την αξιοπιστία της χώρας και την εδραίωση της θέσης της ως παράγοντος σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Τονίζει πως νέα μέτρα δεν υπάρχουν, καθώς ό,τι σήμερα συζητείται έχει ήδη προβλεφθεί σε παλαιότερους νόμους, αλλά έχει καθυστερήσει η εφαρμογή τους. Εκφράζει δε την άποψη ότι «δεν υπάρχουν βουλευτές που θα θελήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

 

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Απολύσεις, περικοπές, νέα μέτρα. Εν συντομία αυτά είναι τα αιτήματα, απαιτήσεις επί της ουσίας, της τρόικας. Κύριε Κεφαλογιάννη, θεωρείτε πως η κυβέρνηση μπορεί να μείνει πιστή στη δέσμευση «όχι άλλα μέτρα»; Τα ποσά που απαιτούνται είναι υψηλά για διαρθρωτικές αλλαγές…


«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές προβλέπονται από ψηφισμένους νόμους. Έχουν καθυστερήσει λόγω των αντιδράσεων των συντεχνιών και οργανωμένων συμφερόντων που μετέτρεψαν την εθνική οικονομία τα τελευταία 30 χρόνια σε “σοβιετικού” τύπου,  σε συνδυασμό με την παλαιολιθική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, όπου μόνο το 2% των υπαλλήλων γνωρίζουν να στείλουν έστω και ένα
mail. Τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά επί 2 μήνες από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων σε συνεργασία με κάποιες πρυτανικές αρχές, πράγμα πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα».

Μήπως ο τρόπος που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση δεν είναι πειστικός; Και μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σταθεί αρωγός;

«Είναι σταθερή απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης για τη συντομότερη δυνατή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και τη μείωση του χρέους, μέσω ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό είναι δεκτό από τους εταίρους και άλλους διεθνείς συνομιλητές μας. Πιστεύω ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα υποχωρήσει από τη στήριξη των μέτρων που έχουν ψηφισθεί από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)».

154 βουλευτές είναι αρκετοί για να περάσουν και τα νέα μέτρα που θα έρθουν όπως όλα δείχνουν; Ήδη κάποιοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξουν…

«Η αντιπολίτευση δεν προβάλλει κάποια ουσιαστική αντιπρόταση, όπως αποδείχθηκε στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι η ακολουθούμενη πολιτική –με τις απαραίτητες διαρθρωτικές κινήσεις– είναι μονόδρομος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν βουλευτές που θα θελήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, όταν μάλιστα πρέπει ισχυροποιημένοι να αναλάβουμε και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1/1/2014».

Στις επαφές σας με απλούς πολίτες, ψηφοφόρους και μη, τι σας λένε; Ποιο είναι το κυρίαρχο σχόλιό τους;

«Η λιτότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχουν προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στους συμπολίτες μας. Η ανεργία, οι τεράστιες δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την ανασφάλεια είναι τα θέματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες». 

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την προεδρία της Ε.Ε. Θα αντέξει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας μας;


«Η προεδρία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α΄ εξάμηνο 2014 είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουμε και παγιώσουμε τη θέση της χώρας στο διεθνές σκηνικό. Για να πετύχουμε πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί με ένα σκοπό: Την αξιοπιστία της χώρας και την εδραίωση της θέσης της ως παράγοντος σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και συμβάλουν σε αυτό».

«Mε ρευστότητα και επενδύσεις  θα αντιμετωπισθεί η ανεργία»

 

Μήπως θυσιάζουμε πάρα πολλά στο όνομα του ευρώ; Ρωτώ γιατί αυτή την εβδομάδα είδαμε ακόμα και συμβάσεις με πληρωμή μετά από τρεις μήνες. Οι Έλληνες φαίνεται να ξεπερνούν τα όριά τους…


«Η ανεργία θα αντιμετωπισθεί με ρευστότητα στην οικονομία παρεχόμενη από τις τράπεζες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και με την ανάπτυξη μέσω μακροχρόνιων επενδύσεων. Οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού είναι οι βασικοί πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Εκεί πρέπει να στραφούμε, χωρίς να ξεχνάμε τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να επιστρέψουν οι νέοι στην ύπαιθρο και να εξασφαλισθεί η αυτάρκεια της χώρας σε αγροτικά προϊόντα.

Είναι αναμενόμενο ότι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα εμφανίσει τέτοια φαινόμενα μέχρι να ισορροπήσει και να εφαρμόζεται πλέον όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Το ευρώ δεν φταίει που το σώμα επιθεωρητών εργασίας είναι υποστελεχωμένο και ακέφαλο επί μήνες μετά την αποχώρηση του ειδικού γραμματέα που επρόσκειτο στη ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να οργιάζει η “μαύρη” και η παράνομη εργασία, που φτάνει το 30%».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα