Ευκαιρία(;) το Brexit για τις παγκόσμιες αγορές

Το γ΄ τρίμηνο του 2016 και η μετέπειτα περίοδος χαρακτηρίζονται από έντονη αβεβαιότητα – αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στην τριμηνιαία έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα Saxo Bank, η οποία εκτιμά πως η αβεβαιότητα συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις, τότε όλοι οι τρέχοντες παράγοντες κινδύνου θα αποτελέσουν εκ των υστέρων προάγγελους θετικής αλλαγής.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ως το «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας» χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε η Saxo Bank, κι έχει έναν επιπλέον λόγο να το λέει καθώς τον Ιούνιο οι Βρετανοί πολίτες φώναξαν brexit. Αυτό και μόνο ήταν αρκετός λόγος να προκαλέσει κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας στις επενδύσεις, αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής Επενδύσεων της τράπεζας, Steen Jakobsen, έχει διαφορετική άποψη. «Προσωπικά, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το Brexit, αφού παλαιότερες κρίσεις μού δίδαξαν ότι αυτού του είδους τα γεγονότα συχνά οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές – και ορισμένες φορές σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μετά την κρίση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) το 1992, ο ρυθμός ανάπτυξης και η απασχόληση στη Βρετανία αυξήθηκαν κατακόρυφα», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Τα καλά νέα είναι ότι τους επόμενους 6-12 μήνες θα υπάρξει μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό θα συνοδευτεί από περισσότερη μεταβλητότητα και περισσότερη αβεβαιότητα». Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένων των συνθηκών, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι προβλέπει η Saxo Bank ότι θα συμβεί στις βασικές κατηγορίες αξιόγραφων το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους:

# Μακροοικονομικά Ε.Ε. – Η μεταναστευτική κρίση διασπά την Ευρώπη
Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί πιθανότατα τον σημαντικότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. μετά την κρίση δημοσίου χρέους, αλλά είναι και ο πλέον παραγνωρισμένος από τους επενδυτές. Η Ευρώπη μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ. Η κακοδιαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και οι αργοί οικονομικοί ρυθμοί ευνοούν τον λαϊκισμό σε ολόκληρη την ήπειρο. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός υποψήφιος σχεδόν αναδείχθηκε νικητής, και το απρόσμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν δύο πολύ σημαντικές προειδοποιήσεις για τις Βρυξέλλες. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και να επανασυνδεθεί με τους κατοίκους της, ο λαϊκισμός αναπόφευκτα θα αυξηθεί.

# Συνάλλαγμα – Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί
Εξετάζοντας τι μέλλει γενέσθαι το γ΄ τρίμηνο, η ψήφος του Brexit θα βαρύνει τις εξελίξεις για αρκετό διάστημα, αν και με φθίνουσα ένταση. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή το γ΄ τρίμηνο αναμένουμε ότι το EUR-GBP θα ξεπεράσει τα άλλα βασικά ζεύγη της GBP λόγω των ερωτηματικών σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, τώρα που η στερλίνα έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας της. Επίσης, ζυγίζοντας περαιτέρω το επενδυτικό συναίσθημα, η Fed φαίνεται απρόθυμη να παρέχει στήριξη πέρα από την υπάρχουσα απραξία και μάλλον δεν πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική αποτελεί την απάντηση στους νέους κινδύνους ύφεσης. Με λίγα λόγια, το USD μοιάζει να αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο για τους επόμενους μήνες.

# Ομόλογα – Χαμηλές αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Στον απόηχο του Brexit, οι παγκόσμιες αποδόσεις βυθίστηκαν και πάλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ μετά την υπαναχώρηση της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Janet Yellen, σε ήπιους τόνους, η γενική εκτίμηση προβλέπει πολύ χαμηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πίσω από τα απαισιόδοξα οικονομικά πρωτοσέλιδα, κάνουν την εμφάνισή τους πολλές διαφορετικές ενδείξεις ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που επηρέαζαν την αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, είτε δεν υφίστανται πλέον ή για την ώρα δεν έχουν κάποια επιρροή. Ο φόβος για αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές έχει κοπάσει και η ΕΚΤ στρέφεται στην ποσοτική χαλάρωση. Στην πιθανή περίπτωση που υπάρξει σταδιακή βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών προβλέψεων, οι βασικές αποδόσεις των ομολόγων, ιδίως των ευρωπαϊκών, θα αυξηθούν γρήγορα.

# Μετοχές – Ένα κρίσιμο τρίμηνο
Με βάση την τρέχουσα πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ξεκινάμε το γ΄ τρίμηνο με αρνητικές προσδοκίες για τις μετοχές. Μεταξύ των κλάδων που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα συνεχίσουν να υπόκεινται τις συνέπειες της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και των νέων πιέσεων στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, λόγω των αρνητικών επιτοκίων, ενώ οι μετοχές στη Βρετανία θα οδηγηθούν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, ασκώντας πιέσεις στον FTSE 100. Με τις επιπτώσεις της ψήφου για το Brexit να σαρώνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μπορεί να καταρρεύσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φέρει την παγκόσμια οικονομία πιο κοντά στη στασιμότητα το δ΄ τρίμηνο. Αυτό ακριβώς καθιστά το γ΄ τρίμηνο την πιο κρίσιμη περίοδο για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές από την κρίση του ευρώ το 2012.

# Εμπορεύματα – Η αύρα του β΄ τριμήνου
Το β΄ τρίμηνο παρέχει στήριξη στις επικρατούσες τάσεις από το 2014 – το τρέχον έτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με το ανοδικό ράλι με επικεφαλής το πετρέλαιο και τον χρυσό να ωθεί σε άνοδο το σύνολο των εμπορευμάτων. Στο γ΄ τρίμηνο, οι προοπτικές ανάπτυξης σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση και τα προβλήματα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit και το ενδεχόμενο περαιτέρω ενδυνάμωσης του USD, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι κυρίως πτωτικός, με περιορισμένη την προοπτική ανόδου πέραν των 50 USD/βαρέλι κατά το τρέχον τρίμηνο. Εξακολουθούμε να διατηρούμε μια θετική οπτική στον χρυσό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου και με τις πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουμε την πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους στα 1.350 USD/ουγγιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα