EUROBANK: Έχει πάρει κεφάλι στη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Στο 15,6% με κάλυψη 60% διαμορφώνεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας, κάνοντάς την να ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά

Λιγότερη δημοσιότητα από ό,τι της αναλογούσε με βάση τη σημασία της –ας όψονται οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά– έλαβε η προ ολίγων ημερών συμφωνία της Eurobank με τους Ιταλούς της doValue για την πώληση του 80% της Eurobank Financial Planning Services, της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις FPS της ελληνικής συστημικής τράπεζας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το ντιλ «έκλεισε» στα 211 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του σηματοδοτείται και η αντίστοιχη ολοκλήρωση του σχεδίου επιτάχυνσης της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) που είχε ανακοινώσει η Eurobank τον Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τη διοίκηση Καραβία η ολοκλήρωση των συναλλαγών επιτρέπει στη Eurobank να αντιμετωπίζει από μια ισχυρότερη θέση τις τρέχουσες προκλήσεις και να επιταχύνει την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την κερδοφορία.

Και δεν είναι αβάσιμη η αισιοδοξία του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς όπως εξήγησε ο ίδιος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετά από την ολοκλήρωση της παραπάνω συμφωνίας ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank διαμορφώνεται στο 15,6% με κάλυψη 60%, δείκτης που αλλάζει το «προφίλ» της τράπεζας κάνοντας την να ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά.

Έχοντας, λοιπόν, η Eurobank πάρει… κεφάλι έναντι του εγχώριου τραπεζικού ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων, θα μπορέσει να στοχοπροσηλωθεί απερίσπαστη στη άνοιγμα της κάνουλας των χρηματοδοτήσεων της πραγματικής οικονομίας.

«Είμαστε τώρα σε θέση να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Reuters o Φωκίων Καραβίας, προσθέτοντας ότι η Eurobank επέκτεινε ήδη για τον χρόνο που διανύουμε το βιβλίο δανείων της στις επιχειρήσεις κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που για ολόκληρο το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει συνολική αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Μέγα ζητούμενο η ρευστότητα στην αγορά

Αυτό είναι, άλλωστε, το μέγα ζητούμενο στην μετα-πανδημική περίοδο που διανύουμε. Δηλαδή η χρηματοδοτική στήριξη του επιχειρείν που χτυπήθηκε από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ώστε να μην διαρραγεί ανεπίτρεπτα ο παραγωγικός ιστός, αυτός με τη σειρά του να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης της ύφεσης που ήδη ιχνηλατείται σε βασικά κομμάτια της οικονομίας και εν τέλει να μην υπονομευτεί η μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές της Eurobank από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου υπογράμμιζαν ότι η εγχώρια παραγωγή έχει αρχίσει να συρρικνώνεται επικαλούμενοι για παράδειγμα τον βαθμό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία (capacity utilization rate in industry), ο οποίος τον μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 67,1%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 3,6 ετών.

Δεν χρειάζεται μάστερ στα οικονομικά για να αντιληφθεί κάποιος ότι η μείωση της παραγωγής ισοδυναμεί με μείωση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, εξέλιξη που αγγίζει εξίσου και όσους δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο. Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται ότι μόνο το 2019 τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν αύξηση της ανεργίας στους Έλληνες τραπεζοϋπαλλήλους, οι οποίοι την περασμένη χρονιά αριθμούσαν κάτι περισσότερο από 36.500 άτομα ενώ μία χρονιά νωρίτερα ξεπερνούσαν αισθητά τους 39.000.

Αν, μάλιστα, οι εργασιακές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ειδωθούν σε βάθος δεκαετίας, τότε θα διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουν μειωθεί σε ποσοστό 44%, αφού το 2009 το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 65.682 άτομα!!!

Πανευρωπαϊκές εξελίξεις στο θέμα της «κακής τράπεζας»

 Την ώρα που ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, περιέγραφε στο Reuters την επόμενη ημέρα της συστημικής τράπεζας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, από το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο έβγαινε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ δρομολογεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων που γεννά η υγειονομική κρίση.

Επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες -όπως ισχυρίζεται- πηγές αλλά με την ΕΚΤ να αρνείται να σχολιάσει την είδηση, το Reuters επιμένει ότι στην Φρανκφούρτη το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «bad bank» που θα συγκεντρώσει τα αρνητικά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει ξεπεράσει το στάδιο της απλής ιδέας και βρίσκεται στη φάση του ενεργού σχεδιασμού. Μάλιστα, επικαλούμενοι τη δεύτερη πηγή τους στο Reuters ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει και διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών της ΕΚΤ και Ευρωπαίων τραπεζιτών.

Βάσει των επίσημων στοιχείων που παρατίθενται στο ρεπορτάζ του Reuters, το ύψος του χρέους στην Ευρωζώνη από πιστωτικές κάρτες, αυτοκινητο-δάνεια και ενυπόθηκα δάνεια υπερβαίνει το μισό τρισεκατομμύριο(!!!) και μόνο με ένα θαύμα θα… ξεκοκκινίσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα