ΕUROGROUP: Στρώνουν το έδαφος αλλά το χρέος από Ιούνιο

Με την Ελλάδα να είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, την οποία δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Μάριο Σεντένο, συνέρχεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την δ’ αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος. Αναφέρεται επίσης ότι «στο προηγούμενο Eurogroup οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επιστροφή των ομάδων στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο να επιτευχθεί staff level agreement προ της συνάντησης των υπουργών τον Μάιο. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για κάποια κρίσιμα στοιχεία για να στηριχθεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Επί τη βάσει επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να εξασφαλίσει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο». Ενώ, η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Την Τρίτη, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης. Είχε δηλώσει μάλιστα βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το εάν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε αναφέρει ότι τα χρονικά περιθώρια για το αν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα ή όχι, είναι στενά, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε, ωστόσο, τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

«Η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εν τάξει, η ανταγωνιστικότητα έχει επανέλθει», δήλωσε εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίas, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι πιστεύει πως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα. «Συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω, όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

Ο γενικός διευθυντής του ESM τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία τώρα να αποτελέσει και αυτή περίπτωση επιτυχίας (success case), μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που έλαβαν οικονομική βοήθεια από τον ESM ή το EFSF. Η χώρα πέτυχε να προσαρμόσει τα δημόσια οικονομικά της, «έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, επί τρία χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας: «Επιπλέον, εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία. Ελπίζουμε πολύ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα, όταν εξέλθει τον Αύγουστο από το πρόγραμμα του ESM, να ακολουθήσει τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και να αποτελέσει ιστορία επιτυχίας».

«Είμαστε στο μέσο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», είπε ο Ρέγκλινγκ. «Η τελευταία εκταμίευσή μας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μία μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα