Eurogroup: Τα 88 προαπαιτούμενα και οι 100 ημέρες

«Το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος αποκάλυψε ακόμη ότι η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί στο β’ μισό του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος προχωρούν, αλλά θα υλοποιηθούν, μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Μέρος των μέτρων θα είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της αντικατάστασης αποπληρωμών με μεγάλο επιτόκιο με “φτηνότερο” χρέος του ESM, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος αποπληρωμής».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, στάθηκε στην ανάγκη να μην χαθεί χρόνος τις επόμενες 100 ημέρες -μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου την 21η Ιουνίου-, ώστε να υπάρξει μια λύση – πακέτο για το ελληνικό ζήτημα. Αυτό, καθώς παραμένουν ανοιχτά 88 προαπαιτούμενα και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την ελάφρυνση χρέους και την μεταμνημονιακή περίοδο.

«Δεν πρέπει να θυμίζει πρόγραμμα»

Ο Γάλλος αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση του ότι το καθεστώς μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο «δεν πρέπει να θυμίζει πρόγραμμα», αλλά να συμβολίζει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, με στόχο να καταστεί, όπως είπε, «μια κανονική χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου ο ΕSM αναμένεται να εγκρίνει τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, αποτελεί ευθύνη της Ελλάδας η στρατηγική ανάπτυξης που θα συντάξει η κυβέρνηση. Αυτή, όπως είπε, θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους θεσμών και ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα