ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Η φαιδρότητα στο απόγειό της

Το πιθανότερο είναι ότι θα συσταθούν δύο επιτροπές για σχεδόν το ίδιο αντικείμενο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να διευρυνθεί η έρευνα για τους «γκαλοπάδες» και για την περίοδο 2015-2019

Για μία ακόμη φορά αναμένεται ως χώρα να ζήσουμε το θέατρο του παραλόγου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Έτσι, για το ίδιο ανύπαρκτο θέμα θα στηθούν δύο εξεταστικές επιτροπές, απλά για να γίνει το χατίρι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για πολλοστή φορά βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως είναι γνωστό, έχει προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και για τη λίστα Πέτσα, επαναφέροντας ζητήματα που έχουν απαντηθεί. Όπως λένε οι περισσότεροι αναλυτές, η εξεταστική γίνεται για να διαμαρτυρηθεί για ποιο λόγο δεν πήρε χρήματα από τη λίστα Πέτσα το «Documento». Διότι όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ («Εφημερίδα Συντακτών», «Kontra» και άλλα) έλαβαν κανονικά χρήματα. Το ίδιο έγινε και με τα επίσημα κομματικά, όπως η «Αυγή» και ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο», όπως με κάποιες ιστοσελίδες που, αν και σκληρές κομματικές, συγκεκαλυμμένα δηλώνουν πως εκφράζουν την κεντροαριστερά ή την αριστερά.

Για τις δημοσκοπήσεις, μάλλον οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα όρια της φαιδρότητας. Από το 2016 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφενός μεν έχει αποκτήσει σαφέστατο προβάδισμα στην καταλληλότητα, αφετέρου δε η Ν.Δ. πάντα προηγείται. Και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όπου τις κέρδισε και τις δύο η Νέα Δημοκρατία με ευρεία διαφορά. Για τις περιφερειακές και τις δημοτικές, είναι εκτός συναγωνισμού, καθώς οι πολίτες ναι μεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους δήμους στην κυριολεξία εξαφάνισαν στους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πλέον επίσημο τρόπο στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Alpha την Τρίτη, αρνήθηκε η εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει και την περίοδο 2015-2019, όπως πρότεινε τη Δευτέρα από του βήματος του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, επειδή ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με τη διεύρυνση της εξεταστικής κι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αποδεχθούν και να μην ψηφίσουν την εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε το παραμύθι περί συνταγματικής εκτροπής. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως εάν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση δεν ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στη διεύρυνση, τότε όλη η προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πέσει στο κενό.

Οπότε είναι πολύ πιθανό να συσταθούν δύο εξεταστικές. Η μία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η άλλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας φυσικά τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, αυτό το καραγκιοζιλίκι μπορεί να αποφευχθεί εάν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση δεν ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν συμπληρώνονται οι 120 ψήφοι και δεν μπορεί να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Φυσικά, μέχρι τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά θα προσπαθούν να αποσοβήσουν να ανοίξουν οι ντουλάπες με τις νεκροκεφαλές. Δηλαδή, να επαναφέρει ο κόσμος στη μνήμη του τις καταγγελίες του Καλογρίτσα για τον ρόλο του Παππά και τα τρία εκατομμύρια ευρώ που θα δίνονταν από τους Λιβανέζους για την έκδοση του «Documento». Η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσίευε δημοσκοπήσεις από εταιρείες που συνέστησαν για μία και μόνο δημοσκόπηση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν άμεση σχέση με τον τότε υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ποιότητα δημοκρατίας, ισχυριζόμενοι με έμμεσο τρόπο πως επειδή υπήρξε η λίστα Πέτσα όλες οι δημοσκοπήσεις αβαντάρουν την κυβέρνηση σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως, εάν λάβεις υπόψη όλες τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν εντός του 2021, εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα που οι μικρόμυαλοι της Κουμουνδούρου αποφεύγουν να τα δουν.

Ο μέσος όρος της πρόθεσης ψήφου τής Ν.Δ. είναι στο 34,7%, χωρίς να υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις. Αν γίνει εκτίμηση ψήφου, τότε το κυβερνών κόμμα κινείται μεταξύ του 37-41%. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτή την εκτίμηση ψήφου καταλήγουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που έχουν παραγγελθεί από την «Αυγή» ή την «Εφημερίδα των Συντακτών». Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχει διαχρονική ισχύ. Οπότε γίνεται αντιληπτό ακόμη και από τους πλέον αδαείς ότι το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει πρωτοφανή σταθερότητα, επειδή έχει καταφέρει να πείσει την κοινωνία ότι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τις κρίσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 23,7%, με μόνη ορατή διαφοροποίηση ότι μόνο στη δημοσκόπηση της  PRORATA για την «Εφημερίδα των Συντακτών» βρίσκεται στο 26%. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις μοιάζουν παγιωμένες και αναδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν το λαμβάνει σοβαρά υπόψη: Ότι οι πολίτες συγκρίνουν τη διακυβέρνηση Τσίπρα και προτιμούν τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τα λάθη της και παρά τις εξόφθαλμες –ορισμένες φορές– αστοχίες της.

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μία φωτογραφία της στιγμής, ένα εργαλείο για τους πολιτικούς. Απλά επειδή επαναλαμβάνεται αυτή η φωτογραφία, ίσως θα έπρεπε να ανησυχήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ψαχτεί το τι φταίει που δεν τον εμπιστεύονται οι πολίτες. Από το να προσπαθεί να ασκήσει μπούλινγκ στις δημοσκοπικές εταιρείες, είναι προτιμότερο να πείσει τους πολίτες πως έχει σχέδιο.  Το πρόβλημα είναι αν δέχεσαι την πραγματικότητα, ή αποσπάσαι από αυτή, ή αν συνειδητά δεν θέλεις να την αποδεχτείς.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν είναι το κυνήγι μαγισσών, η ενοχοποίηση εταιρειών, η σκανδαλολογία άνευ περιεχομένου, η αναζήτηση εχθρών και η καταγγελία για στημένες δημοσκοπήσεις. Η λύση δεν είναι η επιστροφή στην ίδια τακτική που ακολουθούσες  μέχρι τις ευρωεκλογές τού 2019, μέχρι που άνοιξαν οι κάλπες και φάνηκε ποιοι είχαν δίκιο. Προφανώς, οι εγκέφαλοι της Κουμουνδούρου αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την αυτοπαγίδευσή τους. Ειδικά εάν φτάσουμε στο να συσταθούν δύο εξεταστικές επιτροπές για το ίδιο θέμα. Μιλάμε για το γελοίο του πράγματος. Και φυσικά, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να απασχολήσει τους ψηφοφόρους το τι θα συζητηθεί στην εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις. Άλλα πράγματα καίνε τους πολίτες και όχι εάν μία δημοσκόπηση δίνει ένα ή δύο τοις εκατό στο Α ή στο Β κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα