Εξηγήσεις, παρεξηγήσεις και βεβαίως παραιτήσεις

Σεισμός πολλών ρίχτερ χτύπησε την δικομματική κυβέρνηση μετά την δημοσιοποίηση εκ μέρους του Ηλία Κασιδιάρη από το βήμα της Βουλής, όπου παρουσιάζεται υποκλαπείσα συνομιλία του ίδιου με τον γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, όπου ακούγεται ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού να παραδέχεται ότι υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση για τις διώξεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο Μπαλτάκος, το γραφείο του οποίου στη Βουλή γειτνιάζει με αυτά της Χρυσής Αυγής, βλακωδώς προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις ότι ο ίδιος δεν έχει ευθύνη για τις δικαστικές διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής με τις βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση. Αυτές οι ανόητες εξηγήσεις του Μπαλτάκου προς τον Ηλία Κασιδιάρη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα για υπουργούς και την ανώτατη ηγεσία της δικαιοσύνης δημιούργησαν ένα μείζον πολιτικό θέμα και βεβαίως ο πρωθυπουργός με την παραίτηση του στενού του συνεργάτη προσπάθησε να διορθώσει την ανορθογραφία Μπαλτάκου, να ηρεμήσει το ΠΑΣΟΚ, που τάχθηκε πρώτο από όλα κατά του γραμματέα της κυβέρνησης και φυσικά έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που άδραξαν την ευκαιρία για να μειώσουν τις ελληνικές επιτυχίες στο Eurogroup.

Το θέμα απέκτησε νέες διαστάσεις, όταν ο γιος του Παναγιώτη Μπαλτάκου, Δημήτριος – Γεώργιος (τον οποίο πολλοί είχαν χαρακτηρίσει χρυσαυγίτη), εμφανίστηκε στη Βουλή, πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και μοίρασε κλωτσιές, μπουνιές και χαστούκια σε βουλευτές της οργάνωσης. Η Χ.Α. απείλησε με μηνύσεις, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διέταξε ΕΔΕ, καθώς ο υιός Μπαλτάκος που υπηρετεί στις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η επιστολή παραίτησης
Πριν από την παραίτηση Μπαλτάκου υπήρξε δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από τα γραφεία της ΝΔ, ότι δεν γνωρίζει το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, τότε ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση. Ο πρώην πλέον γραμματέας της κυβέρνησης στην επιστολή παραίτησης του εξηγεί πώς συναντήθηκε με τον Ηλία Κασιδιάρη και δικαιολογώντας γιατί του είπε όσα του είπε, χωρίς να αρνείται το περιεχόμενο της συνομιλίας. Ανέφερε ότι συναντιόταν συχνά με βουλευτές της ΧΑ λόγω της γειτνίασης των γραφείων και συμπλήρωσε ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε να τον δει μετά τις προφυλακίσεις των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού.
«Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της ΧΑ. Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί ‘σκευωρίας’ δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα» αναφέρει στην επιστολή». Καταλήγοντας στην δήλωση παραίτησης ο Μπαλτάκος ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση, όμως το κακό έχει γίνει και η επικοινωνιακή αντεπίθεση που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση λόγω του Eurogroup πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Και φυσικά ο ίδιος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Ας πρόσεχε με ποιους συνομιλούσε και τι τους έλεγε.

Αντιδράσεις…
Βαθιά εκκαθάριση των ακροδεξιών θυλάκων που ενδεχομένως υπάρχουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, αλλά και σε ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση Μπαλτάκου. Η παραίτηση του Τ. Μπαλτάκου όπως επισημαίνεται είναι το λιγότερο. Ενδεικτική των προθέσεων της Χαρ. Τρικούπη είναι η φράση «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει προσφάτως «παλαιό πρόβλημα» τον κ. Μπαλτάκο, και ότι είχε επισημάνει επανηλλειμένως και σε κυβερνητικές συσκέψεις ότι οι εκλεκτικές συγγένειες με τον φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται».
Με δήλωση του ο υπουργός προστασίας Ν. Δένδιας χαρακτήρισε αποκυήματα νοσηρής φαντασίας τα όσα ειπώθηκαν στην συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
Ο άλλος εμπλεκόμενος υπουργός, ο Χαρ. Αθανασίου στην δήλωση του περιέλαβε και ένα «καρφί» για τον παραιτηθέντα γ.γ. της κυβέρνησης και τον ισχυρισμό του ότι οι προφυλακίσεις της ΧΑ έγιναν «χωρίς στοιχεία». «Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι δικαστής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να έχει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η προσέλευση στη Βουλή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, αλλά και του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, τονίζοντας πως η παραίτηση Μπαλτάκου δεν είναι αρκετή. Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η «αδελφική συνομιλία» Μπαλτάκου – Κασιδιάρη εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού. «Μια κυβέρνηση που κρατούσε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η Χ.Α στα συρτάρια, φλέρταρε ανοιχτά ακόμα και με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της και αποφάσισε να λάβει δράση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση μετά τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα, βλέπει τώρα συνομιλίες όπου ανώτερα στελέχη της «καρφώνουν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα στους ίδιους τους Χρυσαυγίτες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και διαρροές
Στο Μαξίμου στην αρχή αιφνιδιάστηκαν από την αποκάλυψη κι έκαναν λόγο για χαμένη ευκαιρία για την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης. Αργότερα και αφού προηγουμένως είχε παραιτηθεί ο Π. Μπαλτάκος πηγές του Μαξίμου διέρρευσαν ότι το «Μέγαρο Μαξίμου πνέει μένεα εναντίον του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου». Επίσης συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι: ο κ. Μπαλτάκος κάποια στιγμή αυτονομήθηκε και έκανε προσωπικό παιχνίδι εν αγνοία και σε βάρος του πρωθυπουργού που τον εμπιστεύθηκε». Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Μπαλτάκος ουδέποτε είχε εκφράσει την επιθυμία να πολιτευτεί, οπότε το προσωπικό του παιχνίδι για τον οποίο τον κατηγορούν μάλλον είναι μία τραβηγμένη άποψη.
Σε ότι αφορά την σημείωση του Μαξίμου ότι «ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου δεν είχε καμία δουλειά να συνομιλεί στο γραφείο του με υπό δίωξη στελέχη της Χρυσής Αυγής», όπως φαίνεται και από τα γεγονότα έχει απόλυτο δίκιο. Πηγές του Μαξίμου διέρρευσαν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε καν να δει τον κ. Μπαλτάκο και του διεμήνυσε να υποβάλλει πάραυτα την παραίτησή του.
Στο μεταξύ την παρέμβαση της εισαγγελέως πρωτοδικών προκάλεσε το μαγνητοσκοπημένο βίντεο που παρέδωσε στη Βουλή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου ζήτησε το υλικό και τα πρακτικά της Βουλής προκειμένου να ερευνήσει αν υπάρχει αθέμιτη μαγνητοσκόπηση που είναι αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα