Έξι «καυτά» ερωτήματα για τον Τσίπρα και το πολιτικό του μέλλον

Στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση εστιάζει το Bloomberg με το πρακτορείο να διατυπώνει έξι “καυτά” ερωτήματα για τον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό του μέλλον.

Όπως τονίζεται, χαρακτηριστικά, στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ήδη επιβιώσει από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, ένα καταστροφικό δημοψήφισμα αλλά και από ψήφους εμπιστοσύνης κατά το παρελθόν, αναμένεται να «τεστάρει» εκ νέου σήμερα και αύριο τις «αντοχές» του στη Βουλή.

Υπό το πρίσμα αυτό, εύλογα γεννώνται τα κάτωθι ερωτήματα:

1. Θα επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης ο Τσίπρας;

Για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο Τσίπρας χρειάζεται 151 ψήφους. Όπως όλα δείχνουν, του «βγαίνουν» τα νούμερα του πρωθυπουργού, δεδομένης της στήριξης των 145 βουλευτών του και με τη βοήθεια: τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ, της ανεξάρτητης Κατερίνας Παπακώστα και του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι.

2. Τι θα συμβεί αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας;

Εάν ο πρωθυπουργός χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση για προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο ο Τσίπρας επιμένει πως εκλογές δεν θα γίνουν προτού η κυβέρνησή του περάσει νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

3. Εάν ο Τσίπρας χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό θα σημάνει ότι έχει «τελειώσει» η Συμφωνία των Πρεσπών;

Όχι. Ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει κανονικά το δρόμο για τη βουλή.

4. Πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα;

Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να εξασφαλίσει χρόνο και να προκηρύξει εκλογές ακόμη και τον Οκτώβριο. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να θεωρήσει ότι δεν «αντέχει» μέχρι τότε η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε εκλογές το Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές.

5. Ποιος θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν νικητή των επερχόμενων εκλογών τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να διασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να ψάξει για «συμμαχίες». Με δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα εκλέγει Πρόεδρο Δημοκρατίας – που απαιτεί 180 ψήφους – ο κίνδυνος για μια νέα πολιτική κρίση και νέο γύρο εκλογών είναι υψηλός.

6. Τι διακυβεύεται;

Η ικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει την Ελλάδα ως ένα «success story» μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο σε ένα περιβάλλον «παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου» και πολιτικής αστάθειας. Η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα μπορεί να διασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα