Εξηγήσεις στους κατοίκους της Εύβοιας για τα εναέρια μέσα έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική είπε ο κ. Χαρδαλιάς

Μετά από τις καταγγελίες στις οποίες είχαν προβεί οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας για απουσία εναέριων μέσων, ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε την δίκη του απάντηση.

Η χώρα διαθέτει 73 εναέρια μέσα, με τα 67 από αυτά να είναι πυρόσβεσης ενώ τα υπόλοιπα είτε να ανήκουν στα συντονιστικά κέντρα,  είτε να ειδικεύονται στη μεταφορά προσωπικού, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα 67, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, 6-7 εναέρια μέσα πραγματοποιούν συντηρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Από τα 60 που απομένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτά παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές» τόνισε  ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα  ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως αυτά τα 40 εναέρια μέσα που παραμένουν ενεργά δεν πετούν όλα μαζί. Πετούν σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορέσουν να πετάξουν μετά.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα του πύρινου μετώπου στην Εύβοια, όπου διακρίνεται «ένα τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών» και έσπευσε να υπογραμμίσει πως όταν βρεθεί δίοδος, περνούν από μέσα ελικόπτερα και επιχειρούν.

«Σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών, σας θυμίζω ότι είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών» είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως όλα το προσωπικό διατέθηκε ενώ υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα πυροσβεστικά δεδομένα.

Τόνισε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μάλιστα πάνω-πάνω. «Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και ότι παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος. «Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση» είπε και προσέθεσε: «Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος».

«Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μία μαχαιριά», ανέφερε συγκινημένος.

Τέλος, ανέφερε πως ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα