Έξω πάνε καλά τα ελληνικά ενδύματα

Με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, συνεχίστηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 η καλή πορεία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις τόσο της χονδρικής, όσο και της λιανικής, στην εσωτερική αγορά.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 453 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39% σε σχέση με το 2018, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 325 εκατ.

Η πολύ καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018: τη διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%. “Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη, εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας” διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ.

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν επίσης οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακή άνοδος καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. Η αξία των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 279 εκατ. αυξημένη κατά 70%.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 37% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 955 εκατ. ευρώ έναντι 696 εκατ. € του πρώτου εξαμήνου του 2018 καταγράφοντας άνοδο 37%.

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 26% το α’ εξάμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3,2%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ εξάμηνο ανήλθε σε 1,39 δισ. ευρώ.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο εξάμηνο, οι πωλήσεις τόσο χονδρικής, όσο και λιανικής, παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμάνθηκε σε ποσοστό 6,5%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 2,3%. Η πτώση ήταν έντονη το πρώτο τετράμηνο ενώ κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου καταγράφηκε ελαφρά άνοδος._

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα