Έξω υποσχέθηκαν υποταγή και μέσα έκαναν σώου επανάστασης

«Η Μέρκελ έλεγε για τον Τσίπρα πως ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», αναφέρει σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα η Deutsche Welle

Η μυστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης-Σταθάκης-Χουλιαράκης) με τους Γερμανούς το 2014 και η απάθεια της καγκελαρίου στα συνθήματα Τσίπρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ουκ ολίγες φορές οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια των σκληρών αντιπαραθέσεων στη Βουλή την περίοδο 2015-2019 είχαν χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον καλύτερο μαθητή της Άνγκελα Μέρκελ. Και μπορεί οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο να βρέθηκαν στο χείριστο δυνατό σημείο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά τη διάρκεια της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, όμως μετά το δημοσίευμα της Deutsche Welle, που προήλθε με πληροφορίες από κύκλους της καγκελαρίας, ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη στάση τόσο του κ. Τσίπρα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η Deutsche Welle ακόμη και τα όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015, το γνωστό «Go Back Mrs. Merkel» δεν προκαλούσε ανατριχίλα στο Βερολίνο. Ακόμη και οι Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές απορούσαν με την απάθεια της κας Μέρκελ σε αυτήν τη ρητορική του κ. Τσίπρα. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, πέντε χρόνια μετά, η καγκελαρία ένιωθε ήσυχη, καθώς είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2014 μία συνάντηση, η οποία στην Ελλάδα πέρασε στα ψιλά.

«Με πρωτοβουλία τού τότε υφυπουργού Εργασίας και άλλοτε εκτελεστικού συμβούλου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, στελέχη των γερμανικών υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας συζητούσαν επί ώρες στο υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη. Οι Γερμανοί τεχνοκράτες κυριολεκτικά “ανέκριναν” τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις τους εφόσον αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Για μια ακόμη φορά το Βερολίνο διαπίστωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανατρεπτική δύναμη συνιστούσε και ούτε στόχευε στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ως ένα σημείο μάλιστα η άνοδός του στην εξουσία θεωρούνταν ως ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πελατειακό κράτος, διαφθορά, στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις», τονίζει με έμφαση το δημοσίευμα.

«Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα»

Την εποχή εκείνη ο Αντώνης Σαμαράς δεν έλεγε σε όλα «ναι», σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκαν να είναι «φρόνιμα παιδιά». Γι’ αυτό, όπως εξηγούν οι Γερμανοί, η Μέρκελ, μπορεί να ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Τσίπρα αρκετές φορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά όχι σε ρήξη, καθώς ένιωθε σιγουριά ότι στο τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αρνάκι, σε αντίθεση με τους προηγούμενους εκλεγμένους πρωθυπουργούς που είχαν ενστάσεις. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σύνοδο της Γαλλίας (Κάννες)το 2011, όταν ο Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα κάνει δημοψήφισμα, με τη Μέρκελ να έχει λιποθυμικές τάσεις και τον Σαρκοζί να ανεβαίνει πάνω στο τραπέζι, ή όταν ο Σαμαράς τον Σεπτέμβριο του 2014 αρνήθηκε να λάβει νέα μέτρα, καθώς η ελληνική οικονομία είχε μπει σε περίοδο ανάπτυξης.

Στην περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015 η Μέρκελ ήταν άκαμπτη και ησύχασε μόνο όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε το 3ο μνημόνιο με όλους τους όρους που του επέβαλαν, ακόμη και το υπερταμείο και την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Κάτι που είχαν αρνηθεί οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και συμφοιτητές, ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 και ο Αντώνης Σαμαράς το 2012.

Εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Μέρκελ δικαιολόγησε τον κ. Τσίπρα μετά το τέλος της συνόδου. Έλεγε πως «σχημάτισε την εντύπωση ότι ο συνομιλητής της επιχειρηματολογεί επί της ουσίας, ότι όντως έχει την πρόθεση να βγάλει τη χώρα του από την οικονομική κρίση, ότι θέλει μεταρρυθμίσεις, αλλά όμως δεν έχει κατανοήσει το τι σημαίνει να είσαι μέλος της ευρωζώνης. Ενδεχομένως η “σύγχυση” του κ. Τσίπρα να θύμισε τις αναζητήσεις που είχε και η ίδια η κ. Μέρκελ ως Ανατολικογερμανίδα όταν έπεσε το Τείχος», γράφει η Deutsche Welle.

«“Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα”, έλεγε σε συνεργάτες της η καγκελάριος. Βέβαια, και η ίδια φρόντιζε να του δίνει συμβουλές του είδους ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα πρέπει να τα πάρει στην αρχή. Η σύμπλευση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος μετά την έξαρση των προσφυγικών ροών και πολύ περισσότερο η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα οριστικά σε αξιόπιστο εταίρο όχι μόνο της γερμανικής κυβέρνησης. Καθόλου λοιπόν τυχαίο δεν ήταν που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2019, σε μια περίοδο που ανέκυψε τεράστιο ζήτημα στη συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και αναστολής περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις. Η δήλωση της καγκελαρίου μετά την ήττα του κ. Τσίπρα ότι συνεργάστηκε μαζί του “πάρα πολύ καλά”, ότι είχαν μια ανοιχτή και έντιμη σχέση εμπιστοσύνης δεν ήταν απλά μια δήλωση αβρότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της Deutsche Welle και στη σημασία που είχε για τη Γερμανία η συμφωνία των Πρεσπών. «Για τη Γερμανία δεν επρόκειτο για μια απλή συμφωνία, προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η επίλυση του ονοματολογικού θεωρούνταν πρωτίστως αναγκαία επειδή δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, αποτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο προσπάθειες της Ρωσίας, της Κίνας ή και της Τουρκίας να αυξήσουν την επιρροή τους σε αυτήν τη χώρα», τονίζει η Deutsche Welle.

Τα έκοψαν όλα

Επί της ουσίας το δημοσίευμα της Deutsche Welle για προσυμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γερμανία επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επικεφαλής του ΜεΡΑ 25.

«Τα capital controls ήταν αυτό που επέβαλε η τρόικα στη χώρα μας για να μην αποδράσουμε από τη χρεοδουλοπαροικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παράτησε τον αγώνα στη μέση και βρισκόμαστε στην ίδια χρεοδουλοπαροικία εδώ και οχτώ χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.


Αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε: «Εάν εγώ είχα υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, τον Απρίλιο, το Μάιο, τον Ιούνιο, τότε που το απαιτούσαν οι δανειστές, ξέρετε πώς θα αναφέρονταν σε μένα; Σαν τον σοβαρό υπουργό, ο οποίος είδε το φως, ο οποίος έφερε την ηρεμία, έφερε τη σταθερότητα. Τι θα είχα φέρει όμως; Αυτό που έφερε ο κ. Τσακαλώτος. Τι έφερε ο κ. Τσακαλώτος; Έκοψε το ΕΚΑΣ, έκοψε τις συντάξεις, έδωσε για φραγκοδίφραγκα τα τρένα μας, αν είναι δυνατόν, για σαράντα τρία εκατομμύρια ευρώ, που είναι ένα γελοίο ποσόν, σε μία πτωχευμένη ιταλική επιχείρηση η οποία δεν έχει τα χρήματα να επενδύει στα τρένα. Αν έλεγα ναι λοιπόν σε όλα στον κ. Γερούν και στον κ. Βόλφγκανγκ, θα με εκθείαζαν κι εκείνοι».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα