Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Μετά το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ποιες τράπεζες πήραν εντολή

Στις αγορές αναμένεται να βγει ξανά η Ελλάδα με δεκαετές ομόλογο μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2020, που προβλέπει πλεόνασμα ύψους 3,56%, η κυβέρνηση έδωσε το σήμα για άμεση έξοδο στις αγορές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ, με τη σειρά του, θα προβεί σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου. Πρόκειται για reopening του 10ετούς ομολόγου, που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με τιμή στο 3,875% και είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί η σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, από την τελευταία έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο (με κουπόνι 3,9%).

Αύριο -ή μεθαύριο- η έκδοση του ομολόγου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ομόλογο είναι θα είναι 10ετές με επιτόκιο 1,5% με 1,6% ενώ ο στόχος θα είναι η άντληση περί των 2 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Η έκδοση του ομολόγου αναμένεται να γίνει είτε αύριο, 8 Οκτωβρίου, είτε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 ενώ και για το 2020 οι δανειακές της ανάγκες είναι περιορισμένες.

Οι τράπεζες που τους δόθηκε το «πράσινο φως»

Ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με την ανακοίνωση για το reopening του δεκαετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο, έδωσε τη σχετική εντολή σε τράπεζες για να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan.

Η ανακοίνωση για το ομόλογο και την εντολή προς τις τράπεζες:

Διαβάστε επίσης