«Έχουμε λύση για το Ασφαλιστικό»

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου Κατρούγκαλου μπορεί να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ανάλογο αίτημα είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή, ωστόσο προκάλεσε αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό διότι αντιμετωπίστηκε και ως μία επιλογή-«κόντρα» στο προφίλ που καλλιεργούσε ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το Μαξίμου έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία, εντάσσοντας τον κ. Μητσοτάκη στο άρμα του λαϊκισμού, ενώ οι συζητήσεις στα πολιτικά γραφεία δεν έλειψαν. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη; Οι πλέον ψύχραιμοι την αντιμετωπίζουν ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσει πόντους από την κυβέρνηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σε μία περίοδο που, ελέω Καμμένου, επανήλθε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να παραβεί τις αρχές του και να τείνει χείρα φιλίας προς τους διαμαρτυρόμενους. Είτε είναι αγρότες, είτε επιστήμονες. Έτσι προσεγγίζει κρίσιμες μάζες, που εν πολλοίς μπορεί να κρίνουν την επόμενη εκλογική μάχη. Και όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «είναι άλλο να αναγνωρίζεις το δίκαιο των αιτημάτων τους και άλλο πράγμα να υιοθετείς τις ακραίες μορφές αντίδρασης. Κι εμείς είμαστε εναντίον των άκρων». Εξάλλου, η Ν.Δ. απέστειλε μήνυμα στους αγρότες ότι δεν συμφωνεί στην κάθοδο των τρακτέρ και των άλλων γεωργικών μηχανημάτων στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνουν από τη Συγγρού, ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, σε αντίθεση με τον μεγάλο αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στη στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Εξάλλου, και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ. την Τετάρτη απαντά με πολύ σκληρό τρόπο, αναδεικνύοντας τα τρία ψέματα του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δηλαδή, στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και ότι πολεμά τη διαπλοκή.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Μητσοτάκη, «ο πρόεδρος ανέδειξε με τη στάση του μία κρίσιμη πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο συνδυασμός του αλυσιτελούς ασφαλιστικού προκαλεί μείζονα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία και πρόβλημα για την πορεία της Ελλάδας».

Επίσης με το να ζητήσει την απόσυρση του ασφαλιστικού ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τον εαυτό του απέναντι στην κυβέρνηση αλλά, ενδεχομένως, και μέσα στο κάδρο της λύσης. Διότι, εκ των πραγμάτων, εφόσον θέλει να είναι συνεπής με όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, οφείλει σε σύντομο διάστημα να καταθέσει τη δική του πρόταση για το ασφαλιστικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτό του κ. Κατρούγκαλου. Και εκεί να αναλάβει και το πολιτικό κόστος των όποιων προτάσεων, αλλά και το ρίσκο κάποιες εξ αυτών να υιοθετηθούν από τον κ. Τσίπρα.

Για τις εκλογές
Και βέβαια η απόφαση του Μητσοτάκη να ζητήσει απόσυρση του ασφαλιστικού είναι συνέχεια της απάντησης που έδωσε από τη Μυτιλήνη στα σενάρια που εκτρέφει η κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές «εάν οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρά μέτρα», όπως δήλωσε ο Καμμένος. «Όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας θέση στην εκλογολογία που κατέκλυσε την πολιτική επικαιρότητα και προκάλεσε την κατάρρευση στο Χρηματιστήριο.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι «η Ν.Δ. δεν μπαίνει στο παιχνίδι της εκλογολογίας», το οποίο, όπως σημειώνουν, «πλήττει βαρύτατα τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία». Τονίζουν, όμως, ότι «δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μείνει απαθές απέναντι στις ανεύθυνες δήθεν “απειλές” που εκτοξεύονται από υπουργούς όπως ο Πάνος Καμμένος».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη στάση του, τερματίζοντας και τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για τον βαθμό ετοιμότητας της Ν.Δ., με αφορμή το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών που ο ίδιος είχε εξαγγείλει κατά την προεκλογική κούρσα για την ηγεσία ως απαραίτητο διάστημα για να ξετυλιχθεί μέχρι την Πρωτομαγιά το σχέδιό του για τη μετατροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγχρονη πολιτική δύναμη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Μέρος της λύσης για το μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διαρκή κινητικότητα με σαφή στόχο να δείξει προς την κοινωνία ότι μοχθεί για την επίλυση του ζητήματος, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει ζαλισμένη και ανήμπορη να αντιδράσει.

Έτσι, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως οι πρωτοβουλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τον αναδείξουν ως μέρος της λύσης. Αφενός με το γεύμα με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε., που θα παραθέσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, αφετέρου με τις επαφές που θα έχει στο ΕΛΚ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει τους εταίρους πως η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξή τους για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος, να διασφαλίσει πως δεν θα τεθεί θέμα εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν, αλλά και να πιεστεί η Τουρκία να αναλάβει τις δεσμεύσεις της.

Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., η κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. «Τολμώ να πω είναι πιο κρίσιμη από ό,τι ήταν ποτέ», είπε επισημαίνοντας την ύπαρξη ευθυνών. «Υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη, η οποία βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δυστυχώς, για πολλούς μήνες, είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες. Αδράνησε εγκληματικά και έστειλε σε όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα», είπε.

«Ευθύνη βέβαια υπάρχει και στην Ευρώπη, η οποία καθυστέρησε –και αυτή– να αντιληφθεί το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος. Δυστυχώς, αντελήφθη την ένταση του προβλήματος μόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι», συμπλήρωσε. «Και δυστυχώς δεν στήριξε με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα, η οποία είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, σε μία περιοχή γεμάτη εντάσεις και γεμάτη αστάθεια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα