«Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη»

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μετά τη νέα πολύωρη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Εργασίας- μετά τη σημερινή, άνω των πέντε ωρών, συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών- ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».

Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε στις 9 το πρωί, με παρόντες τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών χαρακτήριζε τη σημερινή συνάντηση, εφ’ όλης της ύλης, σημειώνοντας ότι στην τρόικα δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ετοίμασε και παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Παράλληλα, ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες .

Διαβάστε επίσης