Έξτρα ποσό 15 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Μενδώνη για τον Πολιτισμό

Τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ στον τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα εξασφάλισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε δημιουργούς όπως και σε οργανισμούς για να οργανώσουν πολιτιστικές δράσεις. Η επιχορήγηση θα είναι έκτακτη, πρόσθετη δηλαδή από όλες τις τυχόν επιχορηγήσεις που δίνει κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης είναι ανεξάρτητη από τα επιδόματα και κάθε άλλου είδους βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ο κλάδος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα απασχολεί πάνω από το 3% των εργαζομένων της χώρας: 100.000 και πλέον εργαζόμενοι και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στον τομέα, αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως όλοι οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, επηρεάστηκαν από την πανδημία. Για να στηρίξει, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, όχι μόνον τον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά και τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες, εξασφάλισε 5 εκατομμύρια ευρώ από τον Προϋπολογισμό του για το 2020, και –σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό–  επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτοχρόνως, σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με τα αρμόδια υπουργεία, εντάχθηκαν στα οριζόντια μέτρα στήριξης των κλάδων, που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν Κύριο ΚΑΔ συναφείς με τον Πολιτισμό: έκδοση βιβλίων, παραγωγή βιβλίων online, υπηρεσίες παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών και μοντάζ, διανομή και προβολή ταινιών, διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των εσόδων τους (εκτός από ταινίες) κ.ά. Επίσης, εντάσσονται οι σχολές χορού, τα ωδεία, οι δραματικές σχολές, οι σχολές εικαστικής τέχνης κ.ά. Ωφελούνται εταιρείες ή μεμονωμένα άτομα όπως ωφελούνται εργαζόμενοι και εταιρείες γενικά.

Διαβάστε επίσης