«Εξυγίανση» Γραμμένου: Ραγδαία αύξηση βίας και συλλήψεων

Του Άλκη Φιτσόπουλου

Η γηπεδική βία εξαπλώνεται ραγδαία τις τελευταίες σεζόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που σκέφτονται να την πατάξουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Προσανατολίζονται, όπως ανακοινώθηκε μετά τη μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη Τρίτη, στη μείωση του αριθμού των αστυνομικών στα γήπεδα, καθώς και την ελεύθερη – οργανωμένη – μετακίνηση των οπαδών.

Είναι ένα ρίσκο το όλο εγχείρημα; Μπορεί. Ίσως. Η κυβέρνηση, ωστόσο, θέλει (και) στο ποδόσφαιρο την κανονική… κανονικότητα κι όχι σαν κι αυτή που ευαγγελίστηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, όταν αναλάμβανε την προεδρία της ΕΠΟ τον Αύγουστο του 2017. Πρόσφατα, μάλιστα, προσπάθησε να περάσει, χωρίς επιτυχία, μείωση των ποινών των ομάδων για επεισόδια στα γήπεδα. Ευτυχώς, τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, όσο και οι επιτηρητές από την FIFA και την UEFA αντέδρασαν.

Λοιπόν, η «κανονικότητα» του Ευάγγελου Γραμμένου αποσαφηνίζεται πλήρως με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, που αφορούν στην πρόκληση επεισοδίων και τις συλλήψεις. Έχουμε και λέμε: Τη σεζόν 2018-2019 στην Αττική έγιναν 221 συλλήψεις ατόμων για συμμετοχή σε επεισόδια στους αγώνες σε όλα τα αθλήματα, τα περισσότερα στο ποδόσφαιρο ή με θέμα το ποδόσφαιρο. Εκ των συλληφθέντων, οι 39 ήταν αλλοδαποί, ενώ 20 ήταν ανήλικοι.

Μόνο στην Αττική, τα επεισόδια εντός γηπέδων ήταν τέσσερα, και οκτώ εκτός γηπέδων. Συνολικά στους 5.249 αγώνες σε όλα τα αθλήματα σημειώθηκαν επεισόδια σε 204, σε πέντε από αυτούς υπήρξε οριστική διακοπή του ματς, ενώ σε εννέα ολιγόλεπτη. Συνολικά σε όλη τη χώρα, επεισόδια εντός γηπέδων η Αστυνομία κατέγραψε 21 περιπτώσεις, ενώ άλλες 107 εκτός των γηπέδων. Σύνολο, 332 περιπτώσεις. Αύξηση κατά 36% σε σχέση με τη σεζόν 2017-2018.

Η Αστυνομία, ακόμα, φρόντισε να ενημερώσει με τα στοιχεία της την Κοινή Γνώμη, ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι μόνο στην Αθήνα έγιναν επεισόδια. Είναι η αδιαμφισβήτητη… πρωταθλήτρια, αλλά κι η επαρχία δεν πάει πίσω για τα επεισόδια οπαδικής βίας. Δεκάδες παρόμοια κρούσματα έχουν γίνει κι εκεί. Στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις ατόμων σε ισάριθμα περιστατικά βίας, δύο εκ των οποίων έγιναν εντός αγωνιστικών χώρων. Στην Καρδίτσα έγιναν 46 συλλήψεις για επεισόδια μεταξύ οπαδών και επιθέσεις κατά αστυνομικών. Στη Λάρισα 21, στην Αρκαδία 19, στη Μεσσηνία 11, στα Ιωάννινα 10, στη Χαλκιδική έξι, στο Ηράκλειο τέσσερις, στην Αργολίδα τρεις και στην Πέλλα δύο. Σύνολο, 348 συλλήψεις. Αύξηση κατά 124,5% σε σχέση με τη σεζόν 2017-2018.

Τη σεζόν 2017-2018, παρατηρούμε ότι έγιναν στην Αττική 85 συλλήψεις, ενώ την περασμένη σεζόν να θυμίσουμε ότι ήταν 221 συλλήψεις. Που σημαίνει αύξηση κατά 160%(!) Οι 19 από αυτούς που συνελήφθησαν την προπερασμένη σεζόν, ήταν ανήλικοι. Συμπλοκές εντός αγωνιστικών χώρων κατεγράφησαν σε 12 περιπτώσεις και 59 εκτός γηπέδων.

Συνολικά κατεγράφησαν 244 περιπτώσεις επεισοδίων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη για λόγους ασφαλείας των αθλητών αλλά και των υπολοίπων φιλάθλων η οριστική διακοπή 11 αγώνων, ενώ σε ακόμη 25 υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή.

Επίσης την περίοδο 2017-2018, στη Θεσσαλονίκη σε 15 περιπτώσεις επεισοδίων εντός γηπέδων και οκτώ εκτός, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 24 ατόμων, 10 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Στην Ηλεία για επεισόδια με οπαδούς εκείνη τη χρονιά έγιναν εννέα συλλήψεις, στην Αιτωλοακαρνανία έξι, στην Κόρινθο έξι, στη Μαγνησία πέντε, στο Κιλκίς δύο, και από μία σύλληψη έγινε σε Ιωάννινα, Φθιώτιδα και Λάρισα. Συνολικά σε όλη τη χώρα είχαν γίνει 155 συλλήψεις, με τους 33 να είναι ανήλικα παιδιά.

Επί Γραμμένου η αύξηση

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τα κρούσματα οπαδικής βίας, τα τελευταία χρόνια, επί προεδρίας Ευάγγελου Γραμμένου, παρατηρείται μια αυξητική τάση. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από τον ερχομό του «εξυγιαντή» προέδρου τα κρούσματα βίας και οι συλλήψεις ήταν λιγότερες.

Την περίοδο 2016-2017 σε 5.633 ματς σε όλα τα αθλήματα, καταγράφηκαν από την Αστυνομία 321 επεισόδια, αλλά δεν έγινε καμία οριστική ή ολιγόλεπτη διακοπή αγώνα. Επίσης, εκείνη τη σεζόν έγιναν μόλις 79 συλλήψεις στην Αττική. Από αυτούς οι 11 ήταν αλλοδαποί, ενώ ακόμη 14 ανήλικοι. Στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει 26 συλλήψεις για 21 συνολικά περιστατικά βίας, κυρίως εκτός γηπέδων.

Στην Αρκαδία είχαν γίνει επτά συλλήψεις, στην Ξάνθη πέντε συλλήψεις, όσες και σε Μαγνησία και Αγρίνιο. Στην Ημαθία είχαν γίνει τρεις και από δύο στα Γιάννινα, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη κι από μία σε Δωδεκάνησα και Κόρινθο. Εκείνη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 14 περιστατικά οπαδικής βίας εντός γηπέδων και 105 εκτός, σε όλη τη χώρα. Σύνολο 119.

Ουτοπία οι μετακινήσεις

(χωρίς εξοντωτικές ποινές)

Επανερχόμαστε στο αποτέλεσμα της συνάντησης του Χρυσοχοΐδη με τον Αυγενάκη. Ο περιορισμός της αστυνόμευσης στα γήπεδα θα ήταν μία στρατηγική που θ’ απέφερε αποτελέσματα, καθ’ ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι «αντίπαλοι» είναι οι οπαδοί μιας ομάδας και οι αστυνομικοί, καθ’ ότι απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση.

Όταν, όμως, επιτραπεί η οργανωμένη μετακίνηση, ποιος μπορεί να διασφαλίσει τη μη βία μεταξύ των οπαδών και, μάλιστα, όταν υπάρχει περιορισμένη αστυνόμευση;

Μπορεί κάποιος να φανταστεί τους οπαδούς του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ να εκστρατεύουν στην Τούμπα ή το αντίστροφο; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μεταφορά τους και την ηρεμία εντός του αγωνιστικού χώρου; Ουδείς, παρά μόνο αστυνομική δύναμη, η οποία η ιστορία έχει δείξει ότι ποτέ δεν ήταν αρκετή στην αποτροπή επεισοδίων.

Για να πετύχει αυτό το εγχείρημα των υπουργών, θα πρέπει οι ομάδες ν’ αλλάξουν τον… πληθυσμό τους, κι αντί να μοιράζουν εισιτήρια στους «φανατικούς», να τα δίνουν σε οικογενειάρχες. Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων ανάμεσα στον Χρυσοχοΐδη και τον Αυγενάκη, ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει «οικογενειακή υπόθεση» και όχι πεδίο μαχών. Είναι ουτοπικό να λέγεται ότι μπορεί ν’ αλλάξει η κουλτούρα του ελληνικού γηπέδου, ριζωμένη επί δεκαετίες κι επιτηδευμένα στο υποσυνείδητο των οπαδών.

Πέραν αυτού, κανένας ιδιοκτήτης μεγάλης ΠΑΕ δεν θα… αυτοκτονούσε, επιχειρώντας την αδρανοποίηση των φανατικών, τους οποίους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» πολλές φορές. Στο πέρασμα των χρόνων οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν ένα «τέρας» στην κερκίδα, το οποίο κάποια στιγμή απέτυχαν να ελέγξουν. Κι έτσι συνεχίζεται η κατάσταση.

Συνεπώς, μια τέτοια προοπτική, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών είναι μια ελεύθερη πτώση χωρίς… αλεξίπτωτο και καταδικασμένη ν’ αποτύχει, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα από τα υπάρχοντα. Να θυμίσουμε τι έγινε πέρυσι στην Πάτρα στο παιχνίδι της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό; Ή στο ματς του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ, όταν παρά την απαγόρευση είχαν φτάσει οι ορδές από τη Θεσσαλονίκη;

Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα μπορούσε να γίνει σε ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, όταν επιτραπεί η οργανωμένη μετακίνηση με ελλιπή την αστυνομική δύναμη; Σε άλλες εποχές χρειάζονταν τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί, και πάλι δεν κατάφερναν ν’ αποτρέψουν τα επεισόδια. Μη θυμηθούμε και τι έγινε στον τελικό ΑΕΚ – ΠΑΟΚ κεκλεισμένων των θυρών και… μελαγχολήσουμε ομαδικά.

Επίσης, οι Χρυσοχοΐδης και Αυγενάκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι οπαδοί των ομάδων, κυρίως των «μεγάλων» κι όχι μόνο αυτοί, βρίσκονται σ’ έναν διαρκή ιδιότυπο «πόλεμο» και, μάλιστα, σε καθημερινή βάση, στη μεγαλύτερη παγίδα που στήθηκε ποτέ στον πλανήτη, τα social media. Σ’ αυτά εκτονώνονται οι νεολαίοι, βρίζοντας ο ένας τον άλλον, εκεί κλείνονται και τα ραντεβού, θανάτου αρκετές φορές.

Οι πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι καμία από τις μεγάλες ΠΑΕ δεν θα παίρνει εισιτήρια για οργανωμένες εκδρομές των οπαδών τους την προσεχή σεζόν, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος πρόκλησης βίας θα είναι μειωμένος ή ανύπαρκτος.

 

Αντί να επιστρέψουν οι Κυριακές, έφυγαν και τα Σάββατα

Όπως θα διαβάσετε στη διπλανή στήλη, η γηπεδική βία αυξάνεται σχεδόν με γεωμετρικό τρόπο τα τελευταία τρία χρόνια στο ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη, δε, σημασία έχει το γεγονός ότι μαζί με τη συνολική βία, αυξήθηκε, φυσικά κι αυτή στο ποδόσφαιρο τις δύο τελευταίες σεζόν, επί εποχής «εξυγίανσης», όπως βαφτίστηκε αυτό το «μόρφωμα» που κυβερνά την ΕΠΟ των «εξαρτημένων», κατά τον τοποτηρητή Φούσεκ. Διότι, από τα στοιχεία που θα διαβάσετε στη διπλανή στήλη, τα περισσότερα κρούσματα βίας παρατηρήθηκαν σε αγώνες ποδοσφαίρου, τόσο εντός, όσο κι εκτός γηπέδου. Υποτίθεται πως η εκλογή του Ευάγγελου Γραμμένου στην προεδρεία της ΕΠΟ, τον Αύγουστο του 2017, θα σηματοδοτούσε μια νέα περίοδο αξιοπιστίας και θα γύριζαν πίσω οι Κυριακές μας. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, τουναντίον, αντί να επιστρέψουν οι Κυριακές μας, έφυγαν και τα Σάββατα…

 

Έρχεται «ανάπτυξη» για τους σεκιουριτάδες

Με βάση τις προθέσεις των Χρυσοχοΐδη και Αυγενάκη να επιτραπεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών την προσεχή σεζόν, δύο κοινωνικές ομάδες άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους. Πρώτη είναι η συμπαθής τάξη των ιδιοκτητών ταξιδιωτικών γραφείων, που προσδοκούν «χρυσές δουλειές» από τις μετακινήσεις στην επαρχία. Μετά, οι εταιρείες σεκιούριτι, που ελπίζουν ότι το επάγγελμά τους θα έχει φοβερή ανάπτυξη, αφού οι ΠΑΕ θ’ αναγκαστούν να προσλάβουν προσωπικό, καθ’ ότι το υπάρχον δεν επαρκεί. Αν κάποιος μιλήσει με σεκιουριτάδες –μιας κι ο λόγος γι’ αυτούς– θ’ αποκομίσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πριν από δέκα χρόνια περίπου, είχαν προβλέψει ότι θα έρθει η εποχή, που ο καθένας ευυπόληπτος πολίτης θα συνοδεύεται από τον προσωπικό του σεκιουριτά, γιατί έτσι θα έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές καταστάσεις, ειδικά με την κατάργηση της μεσαίας τάξης. Που σημαίνει ότι θα υπάρχουν μόνο πλούσιοι και μόνο φτωχοί. Και οι πλούσιοι θα έχουν στήσει ένα τείχος για να μην έρχονται καν σε επαφή με τους φτωχούς, με τους σεκιουριτάδες, πέραν της Αστυνομίας, να παίζουν αυτό τον ρόλο…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα