Η εξυγίανση στο… απόσπασμα

Super League, EΠΟ, Πολιτεία, τακτικοί δικαστές, διαιτησία οδήγησαν τις ΠΑΕ σε κραυγές και ψίθυρους

Όταν έγινε η σέντρα του πρωταθλήματος, πολλοί δεν υπολόγισαν ότι το χρώμα του τίτλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα όσα θα συμβούν εκτός αγωνιστικών χώρων. Υποτίθεται ότι το πρωτάθλημα θα ήταν καθαρό από πλευράς διαιτησίας, αλλά και διοικητικών πεπραγμένων. Αρκούσε το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, για να φύγει το καμουφλάζ και, ανεξάρτητα με την ανταγωνιστικότητα, να μας δώσει τροφή για σκέψεις, αν οι συντελεστές του ποδοσφαίρου Super League, ΕΠΟ, δικαστές και μάλιστα τακτικοί, αθλητικοί εισαγγελείς και Πολιτεία, λειτουργούν όπως θα έπρεπε ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο.

Η εξέλιξη του πρωταθλήματος μεταφέρθηκε στις αίθουσες των Δικαιοδοτικών οργάνων για τις συμπεριφορές φιλάθλων και αξιωματούχων και στις εκθέσεις των διαιτητών, των παρατηρητών, της αστυνομίας. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, θα λένε σήμερα οι ισχυροί των ΠΑΕ, που δεν αξιολόγησαν σωστά το… παράλληλο πρωτάθλημα.

Οι τοποθετήσεις και αποφάσεις των αξιωματούχων της Πολιτείας τους τελευταίους μήνες, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν. Ξεκινήσαμε με την απόφαση περί απαγόρευσης μετακινήσεων μεμονωμένων οπαδών, λες και κάποιος όταν περνούσε τα διόδια για να πάει στο γήπεδο, θα δήλωνε και τι ομάδα είναι…

Φθάσαμε στην τελική αποδοχή, ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να δώσει λύση στο θέμα αυτό και αποφασίζει όχι κάθε βδομάδα ανάλογα με τον αγώνα, αλλά συνολικά ν’ απαγορεύσει τις μετακινήσεις των οπαδών των τεσσάρων μεγάλων ομάδων.

Στη διαιτησία μάθαμε από τα «ερυθρόλευκα» ΜΜΕ ότι ο πεθερός του Αρετόπουλου έτρωγε με τον Πουρλιοτόπουλο. Αμέσως βγήκε λάβρος ο Κ.Κ. (Κυριάκος Κυριάκος), ν’ απειλήσει με μηνύσεις που ουδέποτε κατατέθηκαν.

Στη Super League βασιλεύει ο μπαμπάς Γκαγκάτσης, κατά παράβαση νόμων και κανονισμών, και συμμετέχει ο υιός Γκαγκάτσης κατά παράβαση νόμων και κανονισμών, από τα χείλη του οποίου ακούστηκε το εκπληκτικό ότι ο Γκαρθία αυτοτραυματίστηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας.

Προχωράμε στην ΕΠΟ. Όλα τα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι της Τούμπας και με δεδομένο ότι στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου υπήρξαν επεισόδια από αγανακτισμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, έκαναν τους υπολογισμούς με τους οποίους κατέληγαν ότι τρεις βαθμοί θ’ αφαιρεθούν για τον τραυματισμό του Γκαρθία, άλλοι τρεις για τα επεισόδια, και κατά συγχώνευση ο «δικέφαλος του Βορρά» θ’ απολέσει πέντε βαθμούς. Έλα όμως που ο ΠΑΟΚ δεν κλήθηκε ποτέ σε απολογία για τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο…

Το γιατί; Διαβάστε και φρίξτε.

Οι καμπάνες την τρέχουσα περίοδο ήχησαν για όλους τους μεγάλους, αλλά ο διαφορετικός ήχος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα. Μερίδα του λέοντος στις ποινές παίζουν τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, καθώς με αυτά κλείνουν γήπεδα, μηδενίζονται ομάδες, αφαιρούνται βαθμοί, πέφτουν βαριά και ασήκωτα πρόστιμα.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ  (www.epo.gr) η κατεπείγουσα απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ομοσπονδίας να τροποποιήσει το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα και ειδικότερα την παράγραφο 4, ώστε να περιλάβει στις παραβάσεις που ελέγχονται πειθαρχικά τα επεισόδια στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο των γηπέδων. Ο τροποποιημένος Πειθαρχικός Κώδικας δημοσιεύεται με τη νέα του μορφή δύο μήνες σχεδόν μετά την τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, που έγινε στις 30/6/2017.

Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, που εκλέχθηκε στις 18 Αυγούστου 2017, ανακάλυψε ότι είχε «παραλειφθεί» η πειθαρχική διαδικασία (και οι αναλογούσες ποινές) για επεισόδια που εξελίσσονταν στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο του γηπέδου. Μπορεί η κυβερνητικά υποταγμένη Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, υπό τον καθηγητή Νομικής και ειδικό σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου Γιάννη Δρόσο, να διατείνονταν πως είχε ολοκληρώσει την καθοδηγημένη διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, αλλά μόνο όταν προκλήθηκε θόρυβος από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ανακαλύφθηκε η παράλειψη.

Η συγκεκριμένη παράλειψη καταργούσε ένα σημαντικότατο κεφάλαιο των όρων και προϋποθέσεων αντιμετώπισης των εκδηλώσεων βίας στα ελληνικά γήπεδα, καθώς ήταν  και στατιστικά δεδομένο πως τα περισσότερα από αυτά εκδηλώνονται στις εξέδρες ή στις εισόδους του γηπέδου που αντιστοιχούν στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, γενικότερα στον περιβάλλοντα χώρο. Η σέντρα του πρωταθλήματος έγινε με την «παράλειψη» αυτή σε ισχύ, χωρίς κανείς όμως να διαμαρτυρηθεί.

Ως γνωστόν, δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις κανονισμών μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και, αν γίνουν, εφαρμόζονται από την επόμενη σεζόν. Έτσι εφευρέθηκε η… ευθύνη της FIFA, την οποία κανείς δεν θα μπορούσε ν’ ακουμπήσει. Στην ΕΠΟ ανακάλυψαν την πυρίτιδα και την απαίτηση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, με την οποία ήταν αναγκασμένοι να συμμορφωθούν.

Η FIFA βέβαια δεν είχε ιδέα για την παράλειψη που συμπτωματικά αντιστοιχούσε στις επιθυμίες των μεγάλων ΠΑΕ οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους οπαδούς, πριν ή μετά από έναν αγώνα, κυρίως στα ντέρμπι. Η διάταξη δεν ήταν νέα –είχε ψηφιστεί προ 15 ετών!!!– ώστε να προκαλέσει την… παρέμβαση της FIFA, η τροποποίηση ωστόσο ολοκληρώθηκε με βάση τις επίσημες διαδικασίες και προκάλεσε την ικανοποίηση του Γ. Βασιλειάδη.

Η γκάφα του Αλέξη Δέδε ωστόσο εκ του… αποτελέσματος αποδείχθηκε καταλυτική για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ (Βαγγέλης Γραμμένος, Κώστας Βρακάς, Νίκος Βακάλης, Γιώργος Στράτος, Περικλής Λασκαράκης) για την τροποποίηση του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα έλαβε χώρα πέντε ημέρες μετά την επίσημη έναρξη των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (το πρωτάθλημα της Super League είχε αρχίσει στις 19/08/2017). Οι ποινές για τα εκτός αγωνιστικού χώρου επεισόδια ουσιαστικά δεν πέρασαν από το παράθυρο.

Έτσι την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, όταν η ΑΕΚ απολογήθηκε ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League για όσα συνέβησαν μεταξύ της Αστυνομίας και των οργανωμένων οπαδών της στις θύρες εισόδου και στις εξέδρες που καταλαμβάνονται από την Original 21, στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, έθεσε εύλογα τις ενστάσεις της για να γλιτώσει τις βαριές καμπάνες. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε καταγγελία η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία απορρίφθηκε. Κι εκεί ολοκλήρωσε τις ενστάσεις και εντάσεις η ομάδα του Πειραιά. Ήταν η 10η αγωνιστική βέβαια και το πρωτάθλημα είχε πολύ δρόμο ακόμη. Των φρονίμων τα παιδιά ωστόσο αποδείχθηκε πως δεν φορούσαν ερυθρόλευκα…

Η ΑΕΚ κατά την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης υποστήριξε ότι: «Οι ποινές για παραβάσεις του Πειθαρχικού Κώδικα που αφορούν επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου δεν μπορούν να ισχύσουν και πρέπει να ακυρωθούν στο σύνολό τους, καθώς η διαδικασία τροποποίησης του άρθρου 15 του Κώδικα είναι σαφέστατα αντικαταστατική, προσκρούει στους περιορισμούς της παραγράφου ζ του άρθρου 35 του ισχύοντος καταστατικού της ΕΠΟ και τυχόν εφαρμογή τους οδηγεί στην άμεση έκπτωση των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ». Τι σημαίνει ο ακριβής αυτός ισχυρισμός; Πως ο Β. Γραμμένος με όλο το προεδρείο της ΕΠΟ θα αποτελούσαν άμεσα διοικητικό παρελθόν, αν γινόταν δεκτή η τροποποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και επιβαλλόταν ποινή στην ΑΕΚ για επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου και στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ.

Ο Πρωτοδίκης εν ενεργεία και τακτικό μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, Σπύρος Καποδίστριας, διαπίστωσε πως ήταν αδύνατο να εφαρμόσει την τροποποιημένη στις 24/08/2017 διάταξη του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ και να επιβάλει, όπως αυτή προβλέπει, στην ΑΕΚ ποινές αφαίρεσης βαθμών και αποκλεισμού έδρας, καθώς αυτή δεν μπορεί να ισχύσει σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 του καταστατικού της ΕΠΟ.

Οι παραλείψεις της Προσωρινής Διοίκησης ΕΠΟ (ΠΔΕ) του Γιάννη Δρόσου, και του εκτελεστικού γραμματέα τότε και τώρα της ΕΠΟ Αλέξη Δέδε, γλίτωσαν στην προκειμένη περίπτωση την ΑΕΚ. Ο τελευταίος μάλιστα, ως εκτελεστικός γραμματέας, είχε καθ’ ολοκληρίαν την ευθύνη για το γεγονός ότι ουδέποτε διάταξη αυτής της μορφής ετέθη προς ψήφιση στην Καταστατική Συνέλευση στις 30/6/2017.

Στη συνέχεια, είχε επίσης την ευθύνη για την παράνομη ένταξη της διάταξης στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΠΟ στις 24/8/2017. Αλλά όταν είσαι ο εκλεκτός του Γενικού Γραμματέα της UEFA, Θόδωρου Θεοδωρίδη, επιτρέπονται όλα.

Αρχικά τη γλίτωσε η ΑΕΚ. Στη συνέχεια ήλθε η σειρά του ΠΑΟΚ, καθώς στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ, δεν ήταν μόνο το αντικείμενο που προσγειώθηκε στο κεφάλι του Όσκαρ Γκαρθία, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς επεισοδίων. Οπαδοί του «δικέφαλου του Βορρά» πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια στην Τούμπα, όπως κάποιες αγωνιστικές νωρίτερα και στα Γιάννινα.

Το περίφημο άρθρο 15 παρ. 4 προβλέπει πως «εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, επιβάλλονται χρηματική ποινή 50.000 έως 250.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές για δύο έως τέσσερις αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών». Προφανώς οι «λοιποί χώροι του γηπέδου» και οι «φθορές ιδιοκτησίας» περιλαμβάνουν και τις σπασμένες πόρτες ενός γηπέδου. Ή μήπως όχι;  Γιατί στους Ζωσιμάδες οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιδόθηκαν σε καταστροφές, είτε τις είδε η Αστυνομία είτε όχι.

Ακολούθησε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Η ομάδα του Πειραιά προχώρησε σε καταγγελία σε βάρος του ΠΑΟΚ και για τα δύο παιχνίδια. Ωστόσο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Γιώργος Λαΐνης, έβαλε στο αρχείο τις καταγγελίες του Ολυμπιακού τόσο για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από την Τούμπα μετά τη ματαίωση του αγώνα με τους «ερυθρόλευκους», όσο και για τα όσα έγιναν στα Γιάννινα πριν από το παιχνίδι με τον ΠΑΣ και την είσοδο των «ασπρόμαυρων» οπαδών στις εξέδρες του σταδίου, κι έτσι το κατηγορητήριο δεν άλλαξε. Συνεπώς… πρόστιμο. Φρόντισε ο Αλέξης και οι δύο «δικέφαλοι» την έβγαλαν καθαρή όσον αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Άξιος ο μισθός του.

Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αν μπει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει στον Πειθαρχικό Κώδικα η ανενεργή διάταξη για τα επεισόδια που ξέχασαν να περιλάβουν στις τροποποιήσεις Δέδες και Δρόσος, δεν ανησυχεί κανέναν. Τα όσα έγιναν δεν απασχόλησαν ούτε την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας, ούτε την Πολιτεία… Κανείς δεν διανοήθηκε να τους καλέσει για καφεδάκι και να τους ρωτήσει τι έγινε και μια διάταξη που ισχύει διεθνώς τόσα χρόνια ξεχάστηκε να μπει εμπρόθεσμα ώστε να ισχύσει και στην Ελλάδα;

Η ανυπαρξία και η ανικανότητα κορυφαίων διοικητικών στελεχών της Ομοσπονδίας είχε σαν αποτέλεσμα να μην ισχύουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι διεθνείς κανόνες. Του… χρόνου, «έκρινε» ο Δέδες. Τα λάθη, οι παραλείψεις και η… λησμονιά του εκλεκτού του Θόδωρου Θεοδωρίδη έβαλαν τη σφραγίδα τους στο πρωτάθλημα που μπορούσε να είχε αναποδογυρίσει αν ίσχυαν τα διεθνώς κρατούντα. Ο Ολυμπιακός το μόνο που περιορίζεται να κάνει είναι να φωνάζει. Στου Θόδωρου την πόρτα όμως όσο θέλεις βρόντα. Γιατί στο πρωτάθλημα σουρωτήρι, κάθε Δέδες μπορεί να σφυρίζει κλέφτικα. Στον Ολυμπιακό που δεν πήραν χαμπάρι ότι στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ η εξουσία μεταβιβάστηκε στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, θα καταλάβαιναν τι παίχτηκε με τους κανονισμούς για τα επεισόδια; Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Το πρωτάθλημα… πέταξε.

Στις 15 Μαρτίου η εκδίκαση

Ο Ολυμπιακός έκανε παρέμβαση κατά του ΠΑΟΚ στο πειθαρχικό όργανο της Super League, ζητώντας να δικαστούν οι Θεσσαλονικείς για τα επεισόδια των οπαδών τους στα Γιάννινα με βάση το άρθρο 15, 4β του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, που προβλέπει αφαίρεση 3 βαθμών και 2 έως 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Άλλωστε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τον ΠΑΟΚ, η ποινή θα ήταν μόνο πρόστιμο, που σημαίνει ότι για τους «ερυθρόλευκους» ήταν μια χαμένη υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ολυμπιακός υπέβαλε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου καταγγελία-αίτηση προς τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, προκειμένου ο τελευταίος να ζητήσει από το «Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων» την καταγραφή των ζημιών που –σύμφωνα με τους Πειραιώτες– έγιναν στους Ζωσιμάδες.

Ο Ολυμπιακός ζητάει να συμπληρωθεί η πειθαρχική δίωξη με νέα δίωξη, ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτή και η έκθεση με την καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν και σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και οπτικο-ακουστικό υλικό.

Η πρωτοδίκης Μαρία Σκολαρίκη έκανε δεκτό το αίτημα του Ολυμπιακού και ανέβαλε την υπόθεση για τις 15 Μαρτίου, προκειμένου ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας να ζητήσει –αν το κρίνει ο ίδιος– την έκθεση του ιδιοκτήτη του γηπέδου.

Με τα σημερινά δεδομένα για την υπόθεση των Ιωαννίνων ο «δικέφαλος του Βορρά» κινδυνεύει με τις ποινές που προβλέπει το αρχικό κατηγορητήριο (έως 100.000 ευρώ πρόστιμο), σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 15 και παράγραφο 4α, για επεισόδια που δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας.

Ο Καποδίστριας…αποφάνθηκε

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, ο Σπ. Καποδίστριας, ως ήταν υποχρεωμένος, με την απόφασή του κατάργησε στην πράξη την τροποποίηση του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα. Έδειξε δε τον… ένοχο, καθώς καταγράφει ότι:

«Κατά την τροποποίηση, κωδικοποίηση και έγκριση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ από την Προσωρινώς Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά την ημερομηνία της 30ής/6ου/2017, δεν τυποποιήθηκε ως πειθαρχικό παράπτωμα είτε στις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 4, είτε σε οιεσδήποτε άλλες διατάξεις τού ως άνω Πειθαρχικού Κώδικα, η πρόκληση επεισοδίων από φιλάθλους των ποδοσφαιρικών ομάδων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

Η εν λόγω, δε, παράλειψη της Προσωρινώς Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ, οφείλεται αναντίρρητα σε πρόδηλη παραδρομή αυτής.

Το αναφυέν, δε, αυτό ακούσιο κενό στον εγκριθέντα, την 30ή/6ου/2017, Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ επεχείρησε, να καλύψει η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, κατά την συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε την 24η/8ου/2017, οπότε και προέβλεψε ρητώς πλέον ως πειθαρχικό παράπτωμα την πρόκληση από οπαδούς επεισοδίων, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή/και μετά την λήξη του αγώνα, στα αποδυτήρια, στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

Η τροποποίηση, αυτή του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ έλαβε χώρα μετά την έναρξη του τρέχοντος Πρωταθλήματος, και ως εκ τούτου προσκρούει στην ρητή διάταξη του άρθρου 35 περ. ζ΄ εδ. β΄ και γ΄ του Καταστατικού της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία οι κανονισμοί των διοργανώσεων δεν δύνανται να τροποποιηθούν από της ενάρξεως των πρωταθλημάτων και μέχρι την λήξη τους και την επικύρωση των βαθμολογικών πινάκων, ενώ τυχόν γενόμενες τροποποιήσεις ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα