ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «Να συμβάλουμε όλοι για να επιτύχει το οικονομικό άλμα η Ελλάδα»

Σημαντική τοποθέτηση του μεγαλοεπιχειρηματία και επίτιμου διδάκτορα στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ

Από τις πλέον σημαντικές τοποθετήσεις ήταν αυτή του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ. Ο επιχειρηματίας, που πρόσφατα αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε με έμφαση ότι «η Ελλάδα έχασε την 3η Βιομηχανική Επανάσταση, ας μη χάσουμε και αυτή που έρχεται».

Για να επιτύχει τον στόχο της η Ελληνική Βιομηχανία, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, «πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των καιρών που αφορά στη βιομηχανία, λοιπόν, επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επιτρέψτε μου όμως τοποθετώντας δίπλα στην έννοια ως αντίστοιχης σημαντικότητας, και την κλιματική ουδετερότητα. Για εμάς που ξέρουμε και βιώνουμε τη βιομηχανία είναι μια σοβαρή πρόκληση και συνάμα μία ευκαιρία».

Ψηφιακή επανάσταση

«Το digitalisation της βιομηχανίας είναι εδώ: πολλές βιομηχανίες έχουν ήδη υλοποιήσει καινοτόμες λύσεις που στόχο έχουν να συμβάλουν μεταξύ άλλων στη βελτίωση της παραγωγικότητας, την εξοικονόμηση πόρων (φυσικών και οικονομικών), τις καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις και τη βέλτιστη διαχείριση του εργατικού δυναμικού.

»Όλοι έχουμε ακούσει, αναφέρθηκαν και εδώ σήμερα, πώς μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να γίνει πηγή εσόδων, να βελτιώσει την ποιότητα, να κάνει ταχύτερες τις διαδικασίες, ακόμα και να βελτιώσει την παρακολούθηση των συνθηκών ασφαλείας και περιβαλλοντικών όρων.

»Οι δυνατότητες είναι μπροστά μας και έχουμε δει μόνο ένα μικρό παράθυρο όσων μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε στην είσοδο, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα, πρέπει να το γυρίσουμε και να εισέλθουμε στη νέα εποχή.

»Σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό.

»Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω πως στη μεταλλουργία μας, το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος, υλοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ονομάσαμε digital smelter σε συνεργασία με τη General Electric, εκμεταλλευόμενοι στο ακέραιο τα πλεονεκτήματα της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, χωρίς όμως να στοιχήσει αυτό σε θέσεις απασχόλησης.

»Για την κλιματική ουδετερότητα είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις, ώστε η μετάβαση όχι μόνο να είναι εφικτή τεχνικά αλλά και οικονομικά ανταγωνιστική. Εδώ, αξίζει να αναφερθώ στο ευρωπαϊκό Green Deal, που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν.

»Μόλις πριν από 20 μέρες, δημοσιεύτηκε το Masterplan για τον ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία έως το 2050. Το Masterplan θα καθοδηγήσει σε μεγάλο βαθμό τη χάραξη μιας επικαιροποιημένης Βιομηχανικής Πολιτικής για την Ευρώπη που αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2020».

Η ελληνική Βιομηχανία και οι ανταγωνιστές της

«Επειδή η ελληνική βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει κι επιλύσει επιπλέον ζητήματα, η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη για την επόμενη μέρα που είναι κιόλας εδώ. Κυρίως την ανάγκη να παίζουμε στο βιομηχανικό στίβο με τους ίδιους όρους που παίζουν και οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας.

»Διότι καλούμαστε να ανταγωνιστούμε ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε όλα εκείνα τα εργαλεία που ευνοούν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής (φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, απτή αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων κλπ.).

»Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά τον πρώτο νόμο για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, λειτουργούμε σε μια χώρα που παλεύει να καλύψει τις τεράστιες καθυστερήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις! Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά κι επιδοτείται σκανδαλωδώς. Περιμένουμε και από την πολιτεία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, για να σταθεί στο πλάι μας σε αυτή την προσπάθεια, για να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειές, να επενδύουμε, να μεγιστοποιούμε την προστιθέμενη αξία των εθνικών πόρων.

»Πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην –πραγματικά– εθνική προσπάθεια για το απαιτούμενο άλμα, μετά από τόσα χρόνια κρίσης που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα.

»Η βιομηχανία της χώρας δηλώνει παρούσα στην πρόκληση του σήμερα και ήδη παίρνει θέση για την επόμενη φάση, από το 2030 έως το 2050, οπότε θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το μεγάλο βήμα μετάβασης στη νέα πραγματικότητα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα