ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Νιώθει αδικημένος και ζητά ρόλο…

«Ο Ευάγγελος νιώθει αδικημένος από το Κίνημα Αλλαγής και γι’ αυτόν τον λόγο θα αντιδρά όποτε νιώθει να ασφυκτιά». Με αυτόν τον τρόπο, μας εξήγησε συνομιλητής του Ευάγγελου Βενιζέλου τον λόγο που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε τόσο έντονα σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για συνεργασία όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος δεν αισθάνεται ήρεμα εντός του Κινήματος Αλλαγής. Νιώθει σαν να τον έχουν παραπετάξει στη γωνία και δεν του αναγνωρίζουν τη μάχη που έδωσε, τόσο ως υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά κι αργότερα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας τη δύσκολη απόφαση να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να βγει το κάρο από τη λάσπη.

«Την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος έπρεπε να υπερασπίζεται το κόμμα ακόμη και για αποφάσεις που έλαβε δίχως να ερωτηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου και το έκανε με προσωπικό κόστος», λένε σε όλους οι συνεργάτες τού πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου τριών πρωθυπουργών. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, το έκανε και με μεγάλη επιτυχία. «Αργότερα όταν το ΠΑΣΟΚ συνετρίβη θα μπορούσε να κάνει το κορόιδο, αλλά ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη και εκκίνησε τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του», προσθέτουν οι φίλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όλοι όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Βενιζέλου στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής προ κάποιων ημερών κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Η ομιλία του εξαιρετική, αρχηγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με πλήρη ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Φυσικά έβγαλε και προσωπική πικρία για το γεγονός ότι η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για τη 2η ημέρα του συνεδρίου και όχι την πρώτη που μίλησαν οι δύο άλλοι εν ζωή πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και μάλιστα οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως «μπορεί ο κ. Βενιζέλος να μην είχε θητεύσει ως πρωθυπουργός, αλλά σήκωσε τον σταυρό του μαρτυρίου μόνος του».

Καμία συνεργασία

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βενιζέλος, με την αντίδρασή του και τη διαφοροποίησή του από την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, με μία κίνηση θέλησε να επιτύχει διπλό χτύπημα. Αφενός μεν να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που προτείνει η παράταξή του στο Σύνταγμα και να αποκόψει οποιαδήποτε σενάρια για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε να αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή στο Κίνημα Αλλαγής.  Και ως ένα βαθμό το κατάφερε σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος του σχεδίου.

Κι αυτό διότι η απάντηση των κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη στην επιστολή Τσίπρα ήταν πιο παγωμένη και από την Ανταρκτική, ενώ την ίδια ώρα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, προερχόμενα από άλλα κόμματα όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έδωσαν απάντηση στον Πάνο Σκουρλέτη που πρότεινε συνεργασία με την προϋπόθεση να απομακρυνθούν τα  βαρίδια Βενιζέλος και Λοβέρδος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., όταν ρωτήθηκε, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε κλείσει τις πόρτες στις αδιέξοδες πολιτικές. Όταν γίνουν εκλογές, πιστεύω ότι ο λαός θα μας δώσει τη θέση που μας αξίζει».

Οι ενστάσεις
Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση, η οποία εκβιάζει τους θεσμούς και όταν, ως αντιπολίτευση, ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτή τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών. Αντί να λες ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος, λες ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη».

Σχετικά με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή είναι μία διάταξη που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα από το 1864 και «κάθε άσχετος, ο κάθε επιπόλαιος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι δήθεν ειδικός, λέει, μα το 2001».
Άφησε αιχμές για το ότι δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της κας Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως δεν τον είχε ενημερώσει κανείς. «Είπα την άποψή μου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το πολιτικό κλίμα και την πολιτική στρατηγική, αλλά εγώ δεν είμαι ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του γενικού εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001 που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση», ανέφερε.
Η απάντηση

Για μία ακόμη φορά από τη Χαριλάου Τρικούπη κράτησαν χαμηλούς τόνους και αρκέστηκαν να τονίσουν ότι «το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν, αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων, εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφαση του συνεδρίου. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί, καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου».

Για τη διαφοροποίηση του κ. Βενιζέλου ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που συζήτησε τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει μία διαφορετική θεώρηση σε σχέση με το αν είναι η κατάλληλη στιγμή να κατατεθούν οι προτάσεις και να πάμε σε μία συνταγματική αναθεώρηση, κρίνοντας ότι το πολιτικό κλίμα δεν βοηθάει, όμως, η θέση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία εκφράστηκε από την κα Γεννηματά, αλλά και από τις υπόλοιπες δυνάμεις, είναι ότι είναι η στιγμή για τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, τότε πάρα πολλά ζητήματα που δεν μας αρέσουν αυτήν τη στιγμή στο Σύνταγμα, παραπέμπονται για τη μεθεπόμενη Βουλή, μιας και αν δεν κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική –αν δεν ξεκινήσει δηλαδή τώρα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης– τότε χάνουμε χρόνο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα