Ευελιξία στη νέα ΚΑΠ ζήτησε ο Βορίδης

“Για να έχει επιτυχία η εφαρμογή της ΚΑΠ μετά το 2020, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και αφετέρου να υπάρξει επαρκής ευελιξία στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των πόρων αυτών”. Αυτό τόνισε ο Μάκης Βορίδης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε από τους υπουργούς Γεωργίας οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η Ελλάδα στο συμβούλιο είχε ισχυρή εκπροσώπηση, καθώς πέραν του Μάκη Βορίδη μετείχαν ο υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΑΠ, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα που προτείνονται για τη μελλοντική ΚΑΠ, θα μπορέσουν να φέρουν τα καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε. Προϋπόθεση για αυτό, τόνισε, αποτελεί η απλούστευση κάποιων στοιχείων της ενισχυμένης αιρεσιμότητας, καθώς και η αποφυγή των επικαλύψεων στα μέτρα που θα εφαρμόζονται, ενώ στήριξε και την προαιρετική εφαρμογή των οικολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε την θέση της χώρας για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στην εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά και ως μέτρο στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων που έχουν πολύ βασικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονομία και το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως επίσης και τη συμπερίληψη των περιοχών με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς στο υποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους.

Τα επιμέρους θέματα

Εξάλλου, στο χθεσινό Συμβούλιο τέθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, όπως η έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη ζάχαρη και συγκεκριμένα η μετάβαση του τομέα σε μια ισορροπία βασισμένη στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Στον τομέα του ρυζιού, η ελληνική πλευρά τόνισε τη σημασία της ορυζο-καλλιέργειας για τη Ελλάδα για παραγωγούς και ορυζόμυλους, συμφωνώντας με την Ιταλία ότι είναι απαραίτητη η προσεκτική εξέταση των συνθηκών της αγοράς ρυζιού, εξαιτίας αυξημένων εισαγωγών από χώρες όπως η Καμπότζη και Μυανμάρ.

Επίσης, συζητήθηκαν οι προσπάθειες για τον έλεγχο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου, με στόχο τις πιο βιώσιμες πρακτικές φυτοπροστασίες στην Ένωση.

Τέλος, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR, μια συμφωνία με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, όπως σημείωσε ο υπουργός. Ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη για την εκπόνηση μιας μελέτης της σωρευτικής επίδρασης των παραχωρήσεων που γίνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών με τρίτες χώρες και κάλεσε την Επιτροπή για άμεση θέσπιση του ταμείου για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην αγορά με απλουστευμένους και διαφανείς όρους, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ευρωπαϊκή γεωργία από τις επιδράσεις των εμπορικών συμφωνιών και τη ρευστότητα της αγοράς.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα