ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Επιστροφή στην λίστα ετοιμάζει το Μαξίμου

Μπορεί να μην είναι του παρόντος λόγω και της περίεργης κατάστασης που βιώνει με την πανδημία η χώρα και όλος ο πλανήτης, όμως φαίνεται πως ο πρωθυπουργός το έχει πάρει απόφαση να προβεί σε άλλη μία θεσμική αλλαγή με φόντο τα εκλογικά. Και αυτή θα είναι η επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές του 2024.

Στο Μαξίμου συζητήθηκαν οι διάφορες αστοχίες προβεβλημένων ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο για τη χώρα, αλλά και για τα κόμματα να μην εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης, όπου έχουν μεγαλύτερη τύχη προβεβλημένα πρόσωπα από την κοινωνική τους, ή επαγγελματική του δραστηριότητα, με συνέπεια όταν βρίσκονται στο ευρωκοινοβούλιο να είναι έξω από τα νερά τους.

Επίσης με το να αναζητούν τον σταυρό προτίμησης σε όλη την περιφέρεια είναι εξαιρετικά κοστοβόρο για τους υποψηφίους, που προεκλογικά πρέπει να επισκεφθούν όλη την Επικράτεια και ο καθένας κατανοεί πως μόνο για τα μεταφορικά το κονδύλι ξεφεύγει. Οπότε κι εκεί οι έχοντες και κατέχοντες ξεκινούν από καλύτερη θέση στην αφετηρία.

Επί ημερών Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών υπήρχε η σκέψη να χωριστεί σε περιφέρειες η χώρα, διαφορετικές από ότι στις εθνικές εκλογές, αλλά και πάλι υπήρχαν ζητήματα, καθώς θα υπήρξε μπέρδεμα.

Οπότε στο Μαξίμου κρίνουν ότι βολεύει καλύτερα η επαναφορά της λίστας. Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “θα μπορούν τα κόμματα να κάνουν εσωτερικές προκριματικές εκλογές και από εκεί να αποφασίζουν ποιοι θα προηγηθούν της λίστας“.

Συμφέρει τη Ν.Δ.

Μία τέτοια απόφαση με τα σημερινά δεδομένα βολεύει τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, σωστά «διαβάζεται» από το Μαξίμου ότι η λίστα θα δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση, πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, δυο κόμματα που στην παρούσα τουλάχιστον φάση τους συμφέρει η μάχη του σταυρού, ώστε να κινητοποιούνται όλοι τους οι υποψήφιοι. Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, το Καταστατικό προβλέπει εσωκομματικό δημοψήφισμα για την κατάρτιση της βάσης, γεγονός που θα σημαίνει εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά και ελαχιστοποίηση της πρόθεσης της ηγεσίας για τυχόν μεγάλα ανοίγματα. Το ίδιο, σε μεγάλο βαθμό, ισχύει και για το Κίνημα Αλλαγής, ανεξαρτήτως του τι αποτελέσματος θα υπάρξει στην εκλογή ηγεσίας, με τις εσωκομματικές κάλπες, όπως όλα δείχνουν, να στήνονται στα τέλη Νοεμβρίου.

Να θυμίσουμε πως η κατάργηση της λίστας και η αντικατάστασή της από το σταυρό προτίμησης για την εκλογή των ευρωβουλευτών καταργήθηκε με σύμφωνη απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, τον Φεβρουάριο του 2014.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα