Ευρωπαϊκά αντίποινα στις απειλές Τραμπ: Το Ευρωκοινοβούλιο «παγώνει» την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης (21/1) αναμένεται η ανακοίνωση
Οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά έντασης μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας και τις απειλές του για δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αναστείλει την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο όπως μεταδίδει το BBC, με την ανακοίνωση να αναμένεται στο Στρασβούργο το απόγευμα της Τετάρτης (21/1).

Η συμφωνία, που είχε επιτευχθεί στη Σκωτία μεταξύ Τραμπ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέβλεπε δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές στην ΕΕ θα ήταν αφορολόγητες. Τότε θεωρήθηκε καλή συμφωνία, δεδομένου ότι ο Τραμπ απειλούσε με δασμούς 30%. Ωστόσο, η συμφωνία χρειάζεται την έγκριση της επιτροπής διεθνούς εμπορίου, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.


Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ σχολίασε ότι «η έγκριση δεν είναι δυνατή σε αυτό το στάδιο», λίγες ώρες μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς στη Γροιλανδία. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, η αναστολή των δασμών σε προϊόντα αξίας 93 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ παραμένει σε ισχύ, ενώ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, από 7 Φεβρουαρίου οι δασμοί της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα θα ενεργοποιηθούν ξανά.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην προβούν σε αντίποινα και να «είναι ανοιχτόμυαλες». Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δήλωσε: «Λέω σε όλους, χαλαρώστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Μην προβείτε σε αντίποινα… Ο πρόεδρος θα είναι εδώ αύριο και θα περάσει το μήνυμά του».

Πρόσθεσε πως «θα βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες δεν θα κλιμακώσουν την κατάσταση και ότι αυτό θα εξελιχθεί με τρόπο που θα καταλήξει σε πολύ καλό αποτέλεσμα για όλους».
Απαντώντας στην πιθανότητα παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, ο Μπέσεντ είπε: «Γιατί προτρέχετε εκεί; Γιατί παίρνετε το χειρότερο σενάριο;…» και απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν αντίποινα εκποιώντας αμερικανικά ομόλογα: «Είμαι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να τα κατέχουν».

