Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινοτική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των απίστευτων καταστροφών στην Κρήτη ζητά ο Μ. Κεφαλογιάννης

Κατέθεσε ήδη κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και επίκειται συνάντησή του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα  

Συνάντηση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες θα έχει αύριο Τετάρτη ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Θέμα η άμεση ενεργοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του προγράμματος για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Επίτροπου Χρήστου Στυλιανίδη, και καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη μετά από τα μεγάλα προβλήματα που άφησε στην Κρήτη το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Ωκεανίς».

Παράλληλα από χθες Δευτέρα, με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν ο Έλληνας πολιτικός ζητά την κοινοτική στήριξη για την αποκατάσταση των καταστροφικών  ζημιών που προκλήθηκαν στην Κρήτη λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια καταστροφικά φαινόμενα με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων.

Για το θέμα αυτό θα έχει αύριο συνάντηση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Η Κρήτη βίωσε μία ανεπανόρθωτη καταστροφή λόγω των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας που σημειώθηκαν στην Περιφέρεια της Κρήτης είναι συγκλονιστικές. Μία απίστευτη κακοκαιρία που άφησε πίσω της τεράστια προβλήματα στις υποδομές του νησιού.

»Σχεδόν σε όλο το μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης υπάρχουν κατολισθήσεις και καθιζήσεις του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Ρέματα και ποτάμια έχουν καταστρέψει γέφυρες και οδικές αρτηρίες.

»Η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και η πρόβλεψη για την κατασκευή των νέων υποδομών ώστε να είναι ανθεκτικές σε αντίστοιχα φαινόμενα είναι καίριας σημασίας για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον άλλες ζωές και να περιορίσουμε τις καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

»Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Μέσω ποιων κοινοτικών ταμείων μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις;

– Έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογος με αντιπλημμυρικά έργα στην Κρήτη ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον;». 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα