Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ο Έλληνας εισαγγελέας δικαιώνει την UEFA στην διαμάχη με την European Super League

Ο Ελληνας, γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, γνωμοδότησε σήμερα (15/12), ότι η UEFA, έδρασε εντός των δικαιωμάτων της, όταν απείλησε με επιβολή κυρώσεων τους συλλόγους, που έλαβαν την πρωτοβουλία του σχεδίου για την ευρωπαϊκή Super League.

«Ο εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέφερε πως «οι κανόνες των UEFA και FIFA υπό τους οποίους οποιαδήποτε νέα διοργάνωση υπόκειται σε εκ των προτέρων έγκρισή τους, είναι συμβατή με τον αντίστοιχο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πρώιμη αυτή απόφαση ήχησε ως προπομπός νίκης για την UEFA, η οποία και προχώρησε σε ανάρτηση στα social media χαιρετίζοντας την πρόταση του Αθανάσιου Ράντου αναφορικά με τον μονοπωλιακό ρόλο της UEFA στην οργάνωση των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Σε ένα tweet, η UEFA «χαιρετίζει θερμά τη σημερινή συνιστώμενη απόφαση του ΔΕΕ για την υποστήριξη της κεντρικής αποστολής μας να κυβερνά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, να προστατεύει την πυραμίδα και να αναπτύσσει το ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη».

 

Παρά το γεγονός, ότι η σχετική απόφαση, δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2023, τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα, ακολουθούνται συχνά από τους αρμόδιους δικαστές. Η γνωμοδότησή του ήταν αναγκαία για τον τρόπο που θα πρέπει να απαντήσει το όργανο στα ερωτήματα από το Δικαστήριο της Μαδρίτης.

Η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα – αν και μόνο συμβουλευτική – αναφέρει έναν προσανατολισμό στον οποίο θα μπορούσε να κλίνει το Δικαστήριο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το αίτημα της A22 (της ισπανικής εταιρείας δικαίου που δραστηριοποιείται πίσω από τη European Super League) να μπορεί να υπολογίζει σε ένα σαφές νομικό πλαίσιο, ώστε  να προταθούν εναλλακτικές λύσεις για τα τουρνουά της UEFA σε διεθνές επίπεδο, χωρίς τον κίνδυνο οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι να υποστούν κυρώσεις σε αθλητικό και οικονομικό επίπεδο.

Tο πεδίο της νομικής αυτής μάχης αφορά κυρίως την ερμηνεία δύο άρθρων, του 101 και του 102, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η οποία αποτελεί τη θεμελιώδη βάση του πρωτογενούς δικαίου στο πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα