Ευρωπαϊκό «σωσίβιο» στο SOS που εξέπεμψε η ελληνική βιομηχανία αναζητάει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η στηριξη «δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις» αφού «αυτές μπορούν να τις δώσουν οι ισχυρές χώρες.»

Το ντεμπούτο μίας σειράς θεματικών συνεντεύξεων Τύπου που θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έκανε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ξεκινήσει με τα θέματα της οικονομίας στο σύνολό της, είτε αυτά αφορούν τους μακροοικονομικούς δείκτες είτε την πραγματική οικονομία της καθημερινότητας του επιχειρείν και των πολιτών.

Σε μία από τις πολλές ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός ήταν και η επιστολή που του έστειλαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι βιομηχανικές οργανώσεις της χώρας και η οποία αφορούσε την έκφραση της αγωνίας των επιχειρηματιών του κλάδου για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους εν καιρώ ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικής μέγγενης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του έχει ανοιχτά τα αυτιά της στις διαπιστώσεις και στα αιτήματα των εκπροσώπων των βιομηχανιών, παραδεχόμενος παράλληλα ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και αυτές της χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολλή ενέργεια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας. Αν κάτι χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό από την κυβέρνηση, αυτό είναι η αποκλιμάκωση των τιμών.

Έστω κι έτσι, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο ξέρουν ότι αυτό από μόνο του δεν φτάνει, καθώς οι κλυδωνισμοί που υφίσταται η ανταγωνιστικότητα δεν προκαλούν προβληματισμό μόνο στον εγχώριο βιομηχανικό κλάδο αλλά και στον ευρωπαϊκό. «Υπάρχει ανησυχία για τα κίνητρα που δίνουν οι ΗΠΑ και φόβος ότι θα υπάρξει μετακίνηση βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» ομολόγησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα, η οποία όμως «δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις» αφού «αυτές μπορούν να τις δώσουν οι ισχυρές χώρες.».

Οι βιομηχανικές οργανώσεις δεν αρνούνται την συλλογιστική του πρωθυπουργού επαυξάνοντας ότι με απούσα μία κοινή πολιτική σε επίπεδο Ε.Ε. τα εθνικά σχέδια στήριξης των ανά κράτος βιομηχανιών «θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική αγορά, δημιουργώντας πρόσθετες ανισότητες μεταξύ των χωρών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική δημοσιονομική θέση στην οποία βρίσκονται τα κράτη μέλη ως προς τη δυνατότητα να αξιοποιούν την εκτεταμένη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που συντελείται.».

Επιμένουν όμως ότι για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση τα μέτρα στήριξης πρέπει να συνεχιστούν, με την ένταση που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά με τρόπο που επιτρέπει τουλάχιστον την μεσοπρόθεσμη προβλεψιμότητα για την επιχειρηματική δράση.

 

Κ3 ||>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα