Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κούρασαν τον κόσμο τους…

Οι πρόωρες ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. ανοίγουν την πόρτα της εσωστρέφειας στο Κίνημα, με απρόβλεπτες συνέπειες

Προ ολίγων ημερών ο εμπνευσμένος σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης έστειλε ένα βαθύτατο πολιτικό μήνυμα με ένα σκίτσο του που είχε δημοσιευθεί στην «Καθημερινή». Στο σκίτσο απεικονίζονταν σε ένα μπαλκόνι η Φώφη Γεννηματά να μιλά με έναν συνεργάτη της και να του λέει «τελικά κλείσαμε το κόμμα, αξιοποιήσαμε το πραγματικό ταλέντο μας και θησαυρίσαμε».

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Αυτά τα έλεγε η κα Γεννηματά, ενώ στο μπαλκόνι δέσποζαν δύο ταμπέλες. Η μία έγραφε «ΚΙΝΑΛ-ΙΕΚ Πολιτικών Στελεχών» και η άλλη «Σίγουρη Επαγγελματική Αποκατάσταση».

Και μπορεί το χιούμορ του Ανδρέα Πετρουλάκη να πίκρανε την ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κατοικοεδρεύοντες στη Χαριλάου Τρικούπη. Βλέπουν τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ να αξιοποιούνται, είτε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε να παίρνουν ρόλους δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ δίνει σκληρή μάχη με το ΚΚΕ για την 3η θέση με ποσοστά λίγο πάνω του 5%. Κι όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι υποστηρικτές της  επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Και δεν μιλάμε μόνο για τον απλό κόσμο, αλλά ακόμη και στελέχη που συμφώνησαν στο να τεθεί στην άκρη το ιστορικό ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα έχει ρεύμα ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επεσήμανε το λάθος να τεθεί στο περιθώριο το brand name ΠΑΣΟΚ. Διότι όπως λένε οι νοσταλγοί του ΠΑΣΟΚ, «το ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει, είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα».

Το χειρότερο, όμως, για την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ είναι ότι ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες που είχε κερδίσει πόντους –αναδεικνύοντας ότι ακόμη διαθέτει αντανακλαστικά μεγάλου κόμματος– κατάφερε να χύσει την καρδάρα με το γάλα. Λόγω της στάσης του ΚΙΝΑΛ εν μέσω της πανδημίας, οι διαθέσεις των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς έχουν μεταστραφεί. Αυτοί που ένιωσαν προδομένοι από την προσφυγή στα μνημόνια και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. Μέχρι εκεί όμως. Με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να επιστρέφουν. Τουναντίον κάποιοι που κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς, δεν δείχνουν φοβισμένοι στο να κάνουν το άλμα από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά μετά τις μεταγραφές που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Όπως λένε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν καμία αντίρρηση της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ «βλέπουμε τον κόσμο μας να απεγκλωβίζεται από τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα, αλλά ακόμη είναι διστακτικός να επιστρέψει». Και αυτό παρόλο που το ΚΙΝΑΛ δείχνει ώριμο κόμμα όσον αφορά την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα. Η Κ.Ο. του ομάδα δουλεύει πραγματικά. Δεν αρκείται να καταγγέλλει, αλλά παράλληλα παρουσιάζει προτάσεις νόμων, επεξεργασμένες, και  κατά το μάλλον ή ήττον τεκμηριωμένες. Κάποιες εξ αυτών υιοθετεί  η κυβέρνηση.

 Τα λάθη συνεχίζονται

Πλέον αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κα Γεννηματά έκανε λάθος που έβαλε το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο. Κι ήταν μεγάλο λάθος, διότι μπορεί οι ψηφοφόροι που είχαν ερωτική σχέση με το κόμμα τους να ένιωσαν προδομένοι για το πρώτο μνημόνιο, για τη συμπόρευση με τη Ν.Δ. (στη συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου), αλλά και για όσα αποκαλύφθηκαν για ρεμούλες στελεχών του Κινήματος, όμως στην μνήμη τους έχουν πολλές ωραίες αναμνήσεις για τη ζωή τους. Κι αυτό βίαια η κα Γεννηματά προσπάθησε να το σβήσει. Δίχως επιτυχία, καθώς το ΠΑΣΟΚ το αναπολούν όχι μόνο οι οπαδοί του και πρώην ψηφοφόροι του, αλλά και οι αντίπαλοί του, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει πάνω σαν τα κοράκια να αρπάξουν ό,τι μπορούν από την περιουσία του.

Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ εισήλθε επισήμως σε φάση περιδίνησης. Η βιασύνη, τόσο της Φώφης Γεννηματά να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τις εσωκομματικές εκλογές που προβλέπονται από το καταστατικό για το φθινόπωρο του 2021, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη να απαντήσει, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Διότι όλοι κατανοούν ότι τα δύο στρατόπεδα ακόμη και εάν συμφωνήσουν για ήρεμες διαδικασίες, είναι σίγουρο ότι θα ξεφύγουν με μία προεκλογική εκστρατεία σχεδόν 12 μηνών.

Εκτός και εάν η κα Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισαν με το να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους να κλείσουν τον δρόμο σε όποιον άλλο επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Να τρομάξει κάποιος από την ενδεχόμενη πόλωση.

Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να μην εμπνέει τους ψηφοφόρους

 

Τα δάνεια

Η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της έχουν πει για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ ότι θα πληρωθούν. «Δεν είμαστε  μπαταχτσήδες» ήταν η  έκφραση.  Όμως το ΠΑΣΟΚ  δεν είναι στη Βουλή, άρα δεν θα δικαιούται οικονομική χρηματοδότηση.  Από την ισχνή, λόγω μικρού κοινοβουλευτικού  ποσοστού,  χρηματοδότηση του ΚΙΝΑΛ, ένα  μέρος πηγαίνει στην αποπληρωμή  των δανείων του ΠΑΣΟΚ. Άρα, πολύ εύκολα μπορεί να γίνει και η επιστροφή στο ιστορικό όνομα.

Απλά δεν μπορεί να γίνει η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ούτε με την κα Γεννηματά, ούτε με τον κ. Ανδρουλάκη, ούτε ίσως και με τον κ. Γερουλάνο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έριξε την ιδέα για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος έχει κουραστεί να τους βλέπει τόσα χρόνια, παρά το γεγονός ότι είναι σαφώς νεότεροι από άλλους που εξακολουθούν να κάθονται πρώτο τραπέζι πίστα. Πόσα χρόνια να αντέξει ένας ψηφοφόρος να βλέπει τον Χρήστο Πρωτόπαπα; Πόσα χρόνια να βλέπει τον Κώστα Σκανδαλίδη ή τον Ανδρέα Λοβέρδο; Και δεν μιλάμε να αποσυρθούν από την πολιτική. Τουναντίον αφού ψηφίζονται να συνεχίζουν να μετέχουν των κοινοβουλευτικών πραγμάτων. Απλά να αφήσουν τις πρώτες σειρές των καθισμάτων στο κόμμα στη νεότερη γενιά.

Και όταν μιλάμε για νέους, ακόμη πιο μικρούς ηλικιακά από ό,τι η κα Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης. Άνθρωποι που θα σηματοδοτήσουν αυτό που υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ότι «φτιάχνουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος». Όντως το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος θα κρατήσει μόνο το όνομα και τα χρέη, για να αποδείξουν στην κοινωνία ότι δεν είναι μπαταχτσήδες. Και αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε άλλη εποχή. Όπου το κόμμα έχει περάσει από τη βάσανο της αυτοκάθαρσης, αναγνώρισε τα λάθη του, τιμωρήθηκε πολύ σκληρά, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ελπίδα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Διαφορετικά, εάν οι πρωτοκλασάτοι επιμείνουν σε αυτό τον άχαρο διαγκωνισμό, τότε καλό είναι να σκεφθούν τη γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη και να ιδρύσουν ένα ΙΕΚ για Πολιτικά Στελέχη. Σίγουρα θα εξελιχθούν στο καλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο και με τα χρήματα που θα κερδίζουν θα αποπληρώνουν τα χρέη του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα