ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η μετέωρη στήριξη των συμμάχων

Άλλοτε ως συλλογικό όργανο και άλλοτε μέσω ξεχωριστών πρωτοβουλιών από τις ηγεσίες κρατών-μελών, η Ελλάδα εισπράττει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη

Πέρα από το πανθομολογούμενη βραδυκινησία της Ε.Ε., να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές, έχει κι ένα παροιμιώδες ταλέντο να λειαίνει τις γωνίες. Αυτό το ταλέντο της το επιδεικνύει η Ένωση στα ελληνοτουρκικά, θέμα που εξ αντικειμένου έχει πολλές και κοφτερές γωνίες.

Άλλοτε ως συλλογικό όργανο και άλλοτε μέσω ξεχωριστών πρωτοβουλιών από τις ηγεσίες κρατών-μελών, η Ελλάδα εισπράττει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είτε ως χτύπημα στην πλάτη είτε ως λεκτικό χάιδεμα των αυτιών της. Ότι δηλαδή έχει την αμέριστη συμπαράσταση των εταίρων κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, αλλά αυτή η συμπαράσταση εξαντλείται στα «θα».

ΘΑ βοηθήσει την Ελλάδα η Γερμανία, καθώς δεν αντέχει να δει έξω από τα σύνορα της μιλιούνια προσφύγων και μεταναστών που τώρα στοιβάζονται στις αποθήκες ψυχών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΘΑ μας βοηθήσει η Γαλλία, που στο νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν βλέπει τον τρόμο του φονταμενταλιστικού ριζοσπαστικού Ισλάμ.

ΘΑ μας βοηθήσουν, βεβαίως, και οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον τα έχει «σπάσει» με την Άγκυρα εξαιτίας της προμήθειας από την τελευταία των ρωσικών πυραύλων S-400

Κι αν, πάλι, δεν προστρέξει κανείς από τους παραπάνω για βοήθεια, η Ελλάδα έχει καλυμμένα τα νώτα της, καθώς φρόντισε να συνάψει σημαντικές διακρατικές συμφωνίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το ελληνικό αφήγημα δεν είναι παράλογο αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί στην πράξη. Θυμίζουμε:

>>Αν και η Τουρκία εξαπέλυσε στο τέλος του περσινού Φλεβάρη την υβριδική πολεμική επίθεση στον Έβρο με δόρυ δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπάθησαν να εισβάλουν στις Καστανιές, η Γερμανία έκανε τα πάντα ώστε το καλοκαίρι να κάτσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου και να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές.

Μέχρι, δε, να συμβεί αυτό, ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ., Χάικο Μάας, είχε μετατρέψει τη διαδρομή Βερολίνο – Αθήνα – Κωνσταντινούπολη σε Κολίατσου – Σύνταγμα – Παγκράτι, ακούγοντας σιωπηλός τους Τούρκους αξιωματούχους να λένε ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους.

>>Η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από την ανταλλαγή αιχμηρότατων σχολίων και υβριστικών χαρακτηρισμών με τον Ερντογάν, στις αρχές Φεβρουαρίου δήλωσε «λίαν ικανοποιημένος» από το χαμήλωμα των τόνων εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, ενώ την Τετάρτη Μακρόν και Ερντογάν τηλεδιασκέφθηκαν για τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Στο ενδιάμεσο κατάφερε να κάνει πλουσιότερες τις γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες πουλώντας στην Ελλάδα πάνω από μία ντουζίνα  αεροσκάφη Rafale.

>>Οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεχάσει τους S-400 που έφεραν κυρώσεις κατά της Τουρκίας (σ.σ. αποβολή από την προμήθεια των αεροσκαφών F-35), αλλά η διοίκηση Μπάιντεν δεν έχει κάνει προς ώρας κάποια κίνηση που να δείχνει πρόθεση διάρρηξης των σχέσεών της με το καθεστώς Ερντογάν.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε την εξόφθαλμα φιλοτουρκική στάση του ΝΑΤΟ στο οποίο η Ουάσινγκτον έχει την πρωτοκαθεδρία, σε αυτό που μπορεί να προσβλέπει η Ελλάδα αν έρθουν τα δύσκολα είναι μία αμερικανική διαμεσολάβηση τύπου Ιμίων.

Το κερασάκι στην τούρτα; Το «άνοιγμα» που έκανε η Τουρκία στην Αίγυπτο την Τετάρτη, όπου διά στόματος Τσαβούσογλου ειπώθηκε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο εάν οι σχέσεις τους επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση.

Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι όλα τα «καράβια» στρέφουν τα πανιά τους προς τον Αίολο των εθνικών συμφερόντων τους και όχι απαραιτήτως εκεί που φυσάει ο άνεμος του Διεθνούς Δικαίου. Όσο για το υπερωκεάνιο της Ε.Ε., είχε δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είπε ότι «στρίβει» δύσκολα.

Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι τα υπερωκεάνια ενίοτε τρακάρουν σε παγόβουνα με τραγικές συνέπειες…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα