ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Το χρονικό των προκλήσεων της Ημισελήνου

Από την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα η τουρκική προκλητικότητα έχει σπάσει τα κοντέρ

Μία εξόχως ευμεγέθη λίστα συνθέτουν οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, και ας σημειωθεί ότι αναφερόμαστε μόνο σε αυτές που έχουν λάβει χώρα στην ολιγόμηνη περίοδο που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα.

Μόνο από την παράθεση των ημερομηνιών αποδεικνύεται ότι η στρατηγική των προκλήσεων είναι καλά «δουλεμένη» από την πλευρά της Άγκυρας, που αντί να ιδρώνει το αυτί της κάθε φορά που βρίσκεται στον προθάλαμο της επιβολής κυρώσεων, εκείνη βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα της.

Η καταγραφή που ακολουθεί είναι ενδεικτική, καθώς με το τέλος της ευρωσυνόδου του Δεκέμβρη, που αποφάσισε κυρώσεις-χάδι εναντίον της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. το θέμα έχει παραπεμφθεί για επανεξέταση στο επερχόμενο Συμβούλιο), η Άγκυρα συνέχισε τον… χαβά της:

O YΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου

>>>14/12/2020: Δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική Βουλή ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας πιθανών κυρώσεων ή επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

>>>14/12/2020: Προκλητική NAVTEX της Άγκυρας για διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά ανάμεσα στη Θάσο και την Λήμνο κόβοντας στα δύο το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που υπήρχε ήδη σε ισχύ ελληνική NAVTEX για τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής.

>>>6/1/2021: Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε σε ταχύπλοο του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σ. Σοϊλού

>>>7/1/2021: Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρουσίασε ένα αγνώστου προελεύσεως και γνησιότητας βίντεο με μετανάστες στο Αιγαίο, προπαγανδίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Είπε συγκεκριμένα ο Σοϊλού: «Η Ελλάδα  εξακολουθεί να στέλνει αθώους ανθρώπους στον θάνατο και η Ευρώπη απλά  παρακολουθεί. Οι δυνάμεις της Τουρκικής ακτοφυλακής σώζουν ζωές.  Καταδικάζουμε σθεναρά την Frontex και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για  αδιαφορία απέναντι σ’ αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά που συμβαίνει κάθε  μέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω είναι η περίοδος που έχει αρχίσει να φουντώνει η φημολογία στο παρασκήνιο για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είχαν

σταματήσει από τον Μάρτιο του 2016. Η φημολογία έπαψε να είναι απλή φήμη στις 11 Ιανουαρίου οπότε το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε επίσημα την επενέναρξη των διερευνητικών επαφών με τους Τούρκους στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Όχι βέβαια ότι το βήμα πολιτισμένου διαλόγου στο οποίο συναίνεσε η Ελλάδα στάθηκε ικανό να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Απόδειξη ότι τρία 24ωρα μετά από τις ανακοινώσεις, στις 14/1/2021, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων υπήρξε και δεύτερο παρ’ ολίγον επεισόδιο, όταν μια άλλη τουρκική ακταιωρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εμποδίζοντας ελληνικό αλιευτικό, με αποτέλεσμα να υπάρξει «εμπλοκή» με περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Και για να το… εμπεδώσουμε, το «σίριαλ» της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας συνεχίστηκε αμείωτο:

>>>Στις 18/1/2021, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε εμμέσως την Ελλάδα με στρατιωτικό «χτύπημα» λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα διεκδικεί δήθεν άδικα θαλάσσιο χώρο, σε ένα νησί με απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Τουρκία (σ.σ. εννοεί το Καστελόριζο) και ότι «πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η “μειονότητα” στη Θράκη».

>>>Στις 20/1/2021 είχαμε τις συνήθεις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάω από τις νησίδες Στρογγυλό και Ανθρωποφάγοι.

Όπως προαναφέρθηκε τη Δευτέρα 25/1/2021 η διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας επανεκκινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μετά από τη διενέργειά τους η χώρα μας βρέθηκε στο ίδιο έργο θεατής:

>>>Την Κυριακή 7/2/2021 το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσιοποιεί εικόνες από τακτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου άρματα μάχης και τεθωρακισμένα εξασκούνται σε διέλευση ποταμού στην Ανατολική Θράκη με πλωτές γέφυρες. Η άσκηση είναι τακτική στο καλεντάρι του τουρκικού στρατού αλλά μόνο τυφλοί δεν βλέπουν αποτελεί προσομοίωση εισβολής στον Έβρο.

>>>Τη Δευτέρα 8/2/2021 ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει προκλητική ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ΑΚΡ, με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη (για την αποστρατικοποίηση των νησιών): «Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια από κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση, κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει, να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το πού και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει (…) Εμείς οτιδήποτε το κάνουμε μόνοι μας. Κι έτσι συνεχίζουμε. Γι’ αυτό θα γνωρίσεις καλά τους “τρελούς Τούρκους”».

Στην ίδια ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις διερευνητικές λέγοντας: «Ο Μητσοτάκης προκαλεί. Τώρα μετά από αυτές τις προκλήσεις, πώς να συναντηθώ μαζί σου; Πρώτα να μάθεις τα όριά σου. Εάν πραγματικά εσύ θέλεις ειρήνη, εμένα μη με προκαλείς, μάθε τα όριά σου! Αν δεν μπορείς να τα μάθεις, τότε εσύ κλωτσάς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι εσύ το σκας από το τραπέζι. Εμείς δεν το σκάσαμε από το τραπέζι. Εμείς είμαστε στο τραπέζι και, αν είναι να έρθεις έτσι, τότε εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε μαζί σου στο τραπέζι».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ

 >>>Την Τρίτη 9/2/2021 η τουρκική εφημερίδα Aksam φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στις οποίες εγκαλεί κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας για… επισκέψεις σε ελληνικά νησιά που σύμφωνα με τον ίδιο έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα: «Επισκέφτηκαν 78 φορές τα νησιά. Αυτές είναι προκλήσεις. Οι Έλληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας: “Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;”

»Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Μέχρι τώρα αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιήστε τα νησιά!»

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι

 >>>Την Τετάρτη 10/2/2021 ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, περιγελάει Αθήνα και Λευκωσία λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την «πρωτοβουλία» της –όπως τη χαρακτήρισε– στα Κατεχόμενα και το Βαρώσι και πως «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι θα τύχει παζαρέματος. Τελείωσε αυτό. Περαστικά σας».

>>>Την Πέμπτη 15/2/2021 η Τουρκία εκδίδει παράτυπη ΝAVTEX ισχύος σχεδόν ενός μήνα (από τις 18/2 ως και τις 12/3/2021) για έρευνες του υδρογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», δεσμεύοντας περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ΑKP, Ομέρ Τσελίκ

>>>Την Πέμπτη 18/2/2021 ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ΑKP, επιτίθεται εναντίον Ελλάδας και Κύπρου δηλώνοντας: «Εάν το ντουέτο Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων τρέφει όνειρα να υλοποιήσει μαξιμαλιστικά σχέδια, παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτά τα όνειρα σε εφιάλτες».

>>>Τη Δευτέρα 22/2/2021 ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, έδωσε συνέντευξη στο CNN Turk ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων:

# «Η Ελλάδα δεν είναι ένα κανονικό κράτος. Από την ίδρυση της ακόμη δεν είναι ένα κανονικό κράτος. Μετά από την επιτυχία της εξέγερσης στην Πελοπόννησο, μέχρι σήμερα, με την βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, διευρύνει τα εδάφη της Και με τίνος τα εδάφη διευρύνθηκε; Συνεχώς στα τουρκικά εδάφη».

# «Η Ελλάδα έχει ένα ιδανικό που λέγεται “Μεγάλη Ιδέα”. Έχει την ιδέα, μεγάλο ιδανικό. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε καλά. Δεν αλλάζουν γνώμη για αυτό. Δηλαδή η Κωνσταντινούπολη να ενταχθεί στην Ελλάδα, όλη η Θράκη να ενταχθεί στην Ελλάδα, η δυτική Ανατολία να ενταχθεί στην Ελλάδα, η Κύπρος να ενταχθεί στην Ελλάδα και όλα τα νησιά του Αιγαίου, της Νησιωτικής Θάλασσας, να ενταχθούν στην Ελλάδα (…) Τη μισή Θράκη την πήραν; Την πήραν. Από το 1954 με το σχέδιο ΕΝΩΣΙΣ δεν θέλουν να ενταχθεί η Κύπρος στην Ελλάδα; Θέλουν. Μόλις χτες , μόλις χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός του Ελληνοκυπριακού τομέα και ο υπουργός Εξωτερικών, μίλησαν για τον ελληνισμό της Κύπρου. Όταν μιλάνε για κυπριακό ελληνισμό τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ένταξη της Κύπρου στην Ελλάδα και εξελληνισμός της Κύπρου».

# «Εξοπλίζουν τα νησιά διότι απειλούν την Τουρκία».

>>>Την ίδια ημέρα (22/2/2021) ο Ταγίπ Ερντογάν παραβρέθηκε σε κομματική εκδήλωση στη Σμύρνη και ενθυμούμενος την καταστροφή του ΄22 είπε μεταξύ άλλων ότι πριν από έναν αιώνα οι Έλληνες αποπειράθηκαν να εισβάλουν στην Ανατολία: «Η επίθεση κάποτε από ορισμένους στρατούς αποτελεί απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία –αν είναι δυνατόν–, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη (…) Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη Συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολία. Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους κατέφυγαν σε νέες ύπουλες μεθόδους».

Επίσης κατηγόρησε την Ελλάδα πως εμβολίζει πλοία στο Αιγαίο, σκοτώνοντας πρόσφυγες, ενώ έψεξε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός πως δεν του δίνει λεφτά ως μέρος του συμφώνου για τη μετανάστευση του 2016, χορηγώντας δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι βυθίζει σκάφη και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο.

>>>Την Τρίτη 23/2/2021, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τον  νόμο περί ασύλου, έχοντας όπως είπε επαναπροωθήσει παράνομα περισσότερους από 80.000 πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια.

Την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σχολίασε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου λέγοντας ότι ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ» που βρίσκεται στη μέση του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, κάθε φορά που υπάρχει μία θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, μία τέτοια κατάσταση ξεπροβάλλει». Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τέτοιες ενέργειες «που δεν κάνουν καλό στη θετική ατμόσφαιρα των διερευνητικών» και συμπλήρωσε ότι «το θέμα είναι να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει ανάγκη για περιττή ένταση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης λύσης. Έχουμε την ευκαιρία να φτάσουμε στη φόρμουλα win-win».

>>>Την Τετάρτη 24/2/2021, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «προβοκάτσιες» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλώντας μάλιστα το Αιγαίο «Θάλασσα των Νησιών»! Επιπρόσθετα συνέδεσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία!!! «Οι τρομοκράτες εκεί είχαν πει ότι θα απελευθερώσουν την Αγιά Σοφιά από τους μιναρέδες. Εμείς τους δώσαμε απάντηση και μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί», ισχυρίστηκε.

Σε άλλη τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1922 στη Σμύρνη και είπε ότι είχε γίνει εισβολή και ομαδικές σφαγές, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη πριν 100 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα