ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Φουλ επίθεση ΠΑΣΟΚ με… σέντερ φορ Βαγγέλη  

Βεντέτα με Μητσοτάκη άνοιξε ο Ν. Ανδρουλάκης ενώ ο Β. Βενιζέλος τα έβαλε ευθέως με το Επιτελικό Κράτος

Με απόλυτα επιθετικογενές «σύστημα» και (απρόσμενο) πολιορκητικό κριό τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος, Βαγγέλη Βενιζέλο, ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επιζητά την απόλυτη κάθαρση στο θέμα των υποκλοπών, που όπως εκτιμάται στη Χαριλάου Τρικούπη θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών μέχρι τις προσεχείς κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Αν ο 43χρονος Ηρακλειώτης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έτριβε το πολιτικό του λυχνάρι και εμφανιζόταν μπροστά του το θαυματοποιό τζίνι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σπαταλούσε και τις τρεις ευχές του στο να μπορούσε να ανέβει στο βήμα της βουλής όταν θα διεξάγεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ. Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να συμβεί καθώς λόγω της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία. Έτσι, δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν δούμε να επαναλαμβάνεται το «κόλπο» του Ιανουαρίου του 2022 όταν με αφορμή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Ανδρουλάκης μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πριν κονταροχτυπηθούν δίχως τη δική του παρουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τυπικό κώλυμα Ανδρουλάκη ουδόλως αλλάζει τους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη για κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστική των προθέσεων με τις οποίες θα αντιμετωπίζεται εφεξής η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι η οργή που εκδηλώθηκε από όλο το «οικοσύστημα» του ΠΑΣΟΚ μετά το casus belli της ΕΥΠ να παρακολουθεί τον επικεφαλής του Κινήματος. Μια οργή που γιγαντώθηκε την περασμένη Κυριακή όταν σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους» και ξέσπασε σε πιο ήπιους τόνους όταν αποδελτίωσαν στη Χαριλάου Τρικούπη την επίσημη τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ανοιχτά ότι ο πρόεδρος της κυβέρνηση και της Ν.Δ. δεν έδωσε καμία απάντηση στα επίμαχα ερωτήματα της δυσώδους υπόθεσης και ότι το μόνο που επεδίωξε με το διάγγελμά του ήταν να κερδίσει χρόνο μέχρι να τρέξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμένει να στριμώχνει τον πρωθυπουργό να απαντήσει άμεσα στην ερώτηση του ενός… εκατομμυρίου: για ποιον λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό ο Ν. Ανδρουλάκης σε σχεδόν καθημερινή βάση και με αυξανόμενη κάθε φορά την ένταση της κριτικής του, όπως ακριβώς το έκανε την Τετάρτη με μία ανακοίνωση έναρξης πολιτικής βεντέτας με τον πρόεδρο της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

Ζητώντας να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου που τον αφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν επισήμως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ πολλών άλλων ότι η Ν.Δ. ήταν αυτή που τον παρακολουθούσε, ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου». Ήταν δε την Τετάρτη, από τις ελάχιστες φορές –αν όχι η πρώτη–  που ο Ν. Ανδρουλάκης υπονόησε την προτροπή για παραίτηση Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Επίθεση «Μπένι» στο Επιτελικό Κράτος 

Σκάρτη μία ώρα είχε περάσει από το τέλος του διαγγέλματος Μητσοτάκη όταν ο Β. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «μεγάλων διαστάσεων σφάλμα» τη θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν μεν πολιτικά εσφαλμένη αλλά «τυπικά νόμιμη». Όπως εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, είτε με συμβατικές είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δυο, συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη» και στη συνέχεια έβαλε ευθέως κατά του Επιτελικού Κράτους λέγοντας εμφατικά: «Παρακολουθούμε ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας να φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του. Το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο. Το μοντέλο πρέπει συνεπώς να αλλάξει αμέσως».

Όμως οι αιχμηρές αιτιάσεις του Β. Βενιζέλου δεν σταμάτησαν στα παραπάνω καθώς η… μπάλα πήρε και δικαστικούς λειτουργούς, με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ να υπογραμμίζει ότι εκτός από τις ευθύνες των πολιτικών οργάνων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των υποκλοπών «υπάρχουν εξίσου τεράστιες ευθύνες της δικαιοσύνης με τη μορφή και πάλι εισαγγελικών λειτουργών ειδικών και αποκλειστικών καθηκόντων, όπως η “εισαγγελέας της ΕΥΠ”».

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι για τις ευθύνες των προσώπων που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος ο Β. Βενιζέλος κάνει ξεκάθαρα λόγο για την ανάγκη να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ΠΟΙΝΙΚΗΣ Δικαιοσύνης.

Η δημόσια παρέμβαση Βενιζέλου για το καυτό θέμα των υποκλοπών ίσως είχε περιοριστεί στα παραπάνω αν δε είχε σπεύσει να του απαντήσει ο «γαλάζιος» υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας μάλιστα στον Βενιζέλο ότι η επιχειρηματολογία του έχει «λογικά και ερμηνευτικά σφάλματα». Κάπου εκεί ήταν που άρχισε το δεύτερο ημίχρονο της επίθεσης Βενιζέλου στο Επιτελικό Κράτος με ακόμη πιο αιχμηρή της πρώτης τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, ο Βενιζέλος χαρακτήρισε «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη» την κυβερνητική γραμμή για τις υποκλοπές, πετώντας το γάντι στον υπουργό Επικρατείας και συνάδελφό του συνταγματολόγο: «Κατά  τη λογική Γεραπετρίτη θα μπορούσε να παρακολουθείται “νομίμως” όλο το πολιτικό, δικαστικό και επικοινωνιακό σύστημα της χώρας!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα