Φάρμακο το lock down για το ΚΙΝΑΛ

Σκληρό ροκ από τη Φώφη Γεννηματά για τις αστοχίες της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, αλλά και για τα κενά που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως μάννα εξ ουρανού μπορεί να εκληφθεί  για το ΚΙΝΑΛ το νέο ολικό lock down που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι αυτό διότι στη Χαριλάου Τρικούπη θα ξεφύγουν από την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών και από το ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με τις υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτό το διάστημα να ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για ένα σωρό ζητήματα που αναδύονται από το νέο κλείσιμο της οικονομίας, λίγο πριν από τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όπως αναφέρουν και στελέχη του κόμματος, «πλέον όλοι στο ΚΙΝΑΛ έχουν εξοικειωθεί με τις τηλεδιασκέψεις, οπότε δεν θα επηρεαστεί σε τίποτα η λειτουργία του κόμματος».

Βέβαια, όπως εξηγούν, ναι μεν θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα χαριστούν στην κυβέρνηση, η οποία αρκέστηκε στην πρώτη επιτυχημένη περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν «έτρεξε» για να οχυρώσει τη χώρα, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως το δεύτερο κύμα και θα έρθει και θα είναι πιο ισχυρό.

Το νέο κλείσιμο της οικονομίας λειτουργεί ως φάρμακο για το ΚΙΝΑΛ

Ακόμη και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά μετά την επίσημη ανακοίνωση του κλεισίματος της οικονομίας ήταν ενδεικτική για το πώς θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα: «Ξεκινήσαμε από πολύ καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτήν τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός. Αλλά είναι η κυβέρνηση, που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα. Κάθε φορά που η κυβέρνηση ανατρέπει η ίδια τους αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς της, βγαίνει ο Πρωθυπουργός να το καλύψει, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους επιστήμονες. Από το “βλέποντας και κάνοντας”, πήγαμε στο “δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει”».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στοχοποίησε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του ευθύνες για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που σηματοδότησε το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Επίσης, η κα Γεννηματά άδραξε την ευκαιρία για να ασκήσει κριτική για το ΕΣΥ, όπου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση επέδειξε ανικανότητα για τη στελέχωση και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Η κα Γεννηματά επανέλαβε εκ νέου ότι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ και γενναία στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων: «Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα».

Στο στόχαστρο και ο ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρητικά χθες θα συζητείτο στη Βουλή η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά λόγω του κλεισίματος της οικονομίας και των νέων συνθηκών το Μαξίμου απάντησε αρνητικά. Πάντως το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να παρέμβει και να «στολίσει»  και τους δύο μονομάχους.

Κατ’ αρχάς, το ΚΙΝΑΛ ασχολήθηκε με το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες. Και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις απαξίωσε πλήρως, καθώς μείωσαν τα έσοδα, ενώ επί πέντε χρόνια δεν έγινε καμία αγορά νέων οχημάτων, ούτε καμία πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού. Κι όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που λειτουργούσαν ήταν 1.000 περίπου, το 50% των όσων χρειάζονται. Όταν είχαν παραλάβει το 2015 πάνω από 2000».

Στο ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι ο περιβόητος διαγωνισμός Σπίρτζη για την αγορά 750 λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αθήνα και 250 στη Θεσσαλονίκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διότι ακυρώθηκε από την ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικής Προσφυγής. Το ίδιο συνέβη και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο διαγωνισμός για 92 λεωφορεία της Περιφέρειας Αττικής. «Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να εξηγήσει για ποιο λόγο ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί», λένε με νόημα στο ΚΙΝΑΛ.

Ράμματα έχουν και για τη γούνα της κυβέρνησης στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πέραν της αντιπολιτευτικής κριτικής, το όνομα Καραμανλής αποτελεί κόκκινο πανί. Οπότε η επίθεση προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ήταν ολομέτωπη. Κι όπως τονίζεται: «Σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και μετά 17 μήνες διακυβέρνησης της, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει αλλάξει την αρνητική εικόνα. Μάλιστα τα έσοδα των Οργανισμών έχουν μειωθεί κατά 31-35%. Επισημαίνουμε ότι όχι μόνο δεν φρόντισαν να προμηθευτούν νέα οχήματα και να προσλάβουν οδηγούς και τεχνικούς, αλλά αφήνουν 270 οχήματα ακινητοποιημένα (150 λεωφορεία και 80 τρόλεϊ) λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Επίσης, δεν φρόντισαν εγκαίρως για τυχόν προσωρινές εναλλακτικές λύσεις. Οι συσκέψεις και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού περίσσευαν, σε αντίθεση με τις πράξεις».

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι είναι πολύ πιθανό ο Κύκλος Ιδεών να μετατραπεί σε κόμμα κρατά σε εγρήγορση όλους στο ΚΙΝΑΛ

Παρακολουθούν τις κινήσεις Βενιζέλου

Την ίδια ώρα στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθούν και τις κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πανδημία, είναι εξόχως κινητικός. Το think tank που έχει ιδρύσει, ο «Κύκλος Ιδεών», διοργανώνει διαδικτυακά συνέδρια, ημερίδες, ένα σωρό εκδηλώσεις και πλέον αρκετοί κάνουν λόγο ότι θα μετεξελιχθεί σε κόμμα. «Φιλοδοξία του κ. Βενιζέλου», όπως λένε οι επικριτές του, «είναι να εξελιχθεί σε Έλληνα  Γκένσερ, που θα προστίθεται σε κυβερνητικά σχήματα των μεγάλων κομμάτων».  Μάλιστα, οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ίδρυση ενός κόμματος όπως αυτό του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Εάν το αποτολμήσει, ίσως κάποιοι από τους καθηγητές που μετέχουν του ΚΙΝΑΛ να επιδιώξουν τη μεταγραφή στο νέο κόμμα Βενιζέλου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα