Φελπς: «Δεν ήθελα να ζω»

Με μια πρώτη ματιά η εικόνα του Μάικλ Φελπς είναι εκτυφλωτική και ζηλευτή. Ο Αμερικανός κολυμβητής έχει απίστευτα επιτεύγματα στο ενεργητικό του. Είναι κάτοχος 28 Ολυμπιακών μεταλλίων -τα 23 από τα οποία χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα- πολλών ρεκόρ.

Του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «ανθρώπινη τορπίλη», είναι από τους ανθρώπους που «σταμπάρισαν» τον αθλητισμό. Κατάφερε, όπως έχει παραδεχτεί, περισσότερα και απ’ όσα ονειρευόταν ως παιδί. Ένα «πακέτο» που σου δίνει την εντύπωση ενός ευτυχισμένου ανθρώπου.

Όπως όμως αναφέρει και η λαϊκή ρήση «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός». Η «λάμψη» του αθλητή Φελπς κάλυψε αλλά δεν εξαφάνισε τα προβλήματα του ανθρώπου Φελπς. «Πίσω από τη βιτρίνα» τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, όσο νομίζουμε.

Ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν η κατάθλιψη. Για την οποία μίλησε -στην εκπομπή «Locker Room Talk»- με τον μπασκετμπολίστα των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Κέβιν Λοβ.

Ο Φελπς επανέλαβε ότι για χρόνια κράτησε, από φόβο, κρυφό το πρόβλημα. Και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα βιώματά του στη… μονομαχία με την κατάθλιψη. «Βασικά ήμουν έτοιμος να είμαι ένας αθλητής, αυτό το είδος του ατόμου. Και μετά από όλα, έφτασα ένα σημείο που δεν μου άρεσε να είμαι. Πολλές φορές σκεφτόμουν ότι δεν ήθελα να είμαι ζωντανός» ήταν μια από τις συγκλονιστικές παραδοχές του.

«Μπορείς να είσαι ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο και να συνεχίσεις να έχεις αυτού του είδους τα προβλήματα που συνέβησαν και σε μένα. Δε θέλω να με καθορίσουν τα μετάλλια που είχα κατακτήσει. Το να έχεις την ευκαιρία να σώσεις μια ζωή είναι πιο σημαντικό από ένα χρυσό μετάλλιο» επισήμανε ο Φελπς.

Τα προβλήματα περιοδικά του «χτυπούσαν την πόρτα» αλλά «τον έπιασαν από το λαιμό» το 2008. Όπως έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του: «Το σκέφτηκα πολύ και κατέληξα στο ότι μετά το 2008 ήμουν “άδειος”. Πνευματικά, είχα “τελειώσει”. Δεν ήθελα να κάνω άλλο αυτό που έκανα, αλλά ήξερα πως δεν μπορώ να σταματήσω. Οπότε, πίεσα τον εαυτό μου να κάνει κάτι που πραγματικά δεν ήθελε να κάνει. Για τέσσερα χρόνια έχανα τουλάχιστον δυο προπονήσεις κάθε εβδομάδα. Γιατί; Δεν ήθελα να πάω. Δεν ένιωθα ότι ήταν κάτι που ήθελα να κάνω. Έλεγα “γ… το, θα κοιμηθώ”. Συνήθως, έχανα τις Παρασκευές για να κάνω τριήμερο».

Τον περασμένο Αύγουστο είχε πει στο «CNNi»: «Είναι ένας σκοτεινός, σκοτεινός δρόμος. […] Μιλάω άνετα με τη σύζυγό μου, μιλάω άνετα με τον θεραπευτή μου. Αλλά στην αρχή δεν ήταν έτσι. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να μάθω για τον εαυτό μου και να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους μου συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».

Ο Φελπς συνεργάζεται με το «Talkspace», η οποία ενθαρρύνει ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες. Ο κορυφαίος αθλητής βοηθάει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους «δαίμονές» τους. Και όπως έχει δημόσια παραδεχτεί οι στιγμές και τα συναισθήματα που βιώνει είναι «έτη φωτός καλύτερα από το να κερδίσεις ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Διαβάστε επίσης