«Φεσώνετε τη ΔΕΠΑ με στόχο το ξεπούλημα»

Το ρολόι μετράει αντίστροφα, στην κλεψύδρα έχουν μείνει μόλις 5 ημέρες μέχρι τις 29 Μαΐου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, αλλά το κουβάρι της πώλησης της ΔΕΠΑ αντί να ξεδιαλύνεται περιπλέκεται περισσότερο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η εφημερίδα μας έχει αφιερώσει αρκετά ρεπορτάζ για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και στην πλειονότητα αυτών το κομβικό σημείο ήταν τα χρέη των ιδιωτών προς την εταιρεία. Χαρακτηριστικότερο όλων το δημοσίευμα της «Α» (φύλλο 567, 23-24/3/2013) που είχε τίτλο «Πώληση της ΔΕΠΑ με discount». Τότε είχαμε επισημάνει το μέγεθος των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ, βάσει των στοιχείων που είχε παράσχει η ίδια η ΔΕΠΑ με έγγραφo που υπογράφεται από τον πρόεδρό της κ. Χάρη Σαχίνη στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2012.
Εκείνο το έγγραφο είχε δοθεί ως απάντηση –με διευθύνσεις, ονόματα και ποσά– σε σχετική επερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων κας Ραχήλ Μακρή, η οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το ύψος των ποσών που οφείλουν ιδιωτικές εταιρείες στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Α» εξέφρασε πολλάκις το ερώτημα-απορία πώς είναι δυνατόν να πουληθεί η ΔΕΠΑ όταν υπάρχουν τόσες ανεξόφλητες οφειλές προς αυτήν, ακόμη και από εταιρείες που ενώ χρωστούν στη ΔΕΠΑ εμφανίζονταν ταυτόχρονα και ως επίδοξοι αγοραστές της.
Απάντηση στα εύλογα ερωτηματικά δεν υπήρξε ποτέ από τη ΔΕΠΑ, ούτε υπήρξε πληροφόρηση αν κινήθηκε κάποιου είδους νομική ή άλλη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου θα εισπράξει τα χρωστούμενα και δεν θα γραφτούν στην άμμο. Αντ’ αυτών υπήρξαν μόνο κάποιες διαρροές μέσω δημοσιευμάτων κυρίως και όχι μέσω επίσημων δελτίων Τύπου ότι θα υπάρξουν εγγυοδοσίες και ότι τόσο ο κ. Σαχίνης όσο και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να υπάρξει ομαλή είσπραξη των χρεών.

Νέα «βόμβα» από Μακρή  

Ξαφνικά, όμως, μια επερώτηση πάλι από τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κα Ραχήλ Μακρή ήρθε να σκάσει ως βόμβα μεγατόνων και να παρουσιάσει καινούργια στοιχεία για το επίμαχο ζήτημα. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 15 Μαΐου, η υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάνει λόγο για υπερδιπλασιασμό των οφειλών από τρίτους προς τη ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα η κα Μακρή αναφέρει ότι  σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΠΑ διαπιστώνεται ότι οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος, καθώς από 299 εκατ. ευρώ στις 31/12/2011 έχουν εκτοξευθεί στα 690 εκατ. ευρώ στις 31/12/2012. Επιπρόσθετα δηλώνει την έκπληξή της για το γεγονός πως μέσα στο 2012 έχει γίνει χρήση της πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων ποσού 30.346.570 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως πραγματοποιήθηκε διαγραφή αντίστοιχων απαιτήσεων. Αναλυτικά η επερώτηση της κας Ρ. Μακρή έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Υπερδιπλασιασμός οφειλών από τρίτους προς τη ΔΕΠΑ και απαξίωσή της με μείωση κερδών παρά την αύξηση τζίρου με στόχο το ξεπούλημα;

»Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ΔΕΠΑ Α.Ε. διαπιστώνουμε πως οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος καθώς από 299 εκ. στις 31/12/2011 έχουν εκτοξευθεί στα 690 εκ. στις 31/12/2012. Ειδικότερα οι απαιτήσεις από πελάτες έχουν αυξηθεί κατά 231% στα 600 εκ. € στις 31/12/2012 από τα 244 εκ. στις 31/12/2011. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως μέσα στο 2012 έχει γίνει χρήση της πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων ποσού 30.346.570 €, κάτι που σημαίνει πως πραγματοποιήθηκε διαγραφή αντίστοιχων απαιτήσεων.
»Τέλος αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως παρότι η εταιρεία είχε αύξηση στον κύκλο εργασιών της κατά 12% (1.941.651.348 στις 31/12/2012 – 1.734.863.769 € στις 31/12/2011) παρουσίασε μειωμένα κέρδη προ φόρων το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 984.553 €. Όπως δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις αυτό προήλθε από τον υπερδιπλασιασμό των λοιπών εξόδων από τα 60 εκ. € το 2011 στα 122 εκ. το 2012. Σε επίπεδο ομίλου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς με αύξηση τζίρου περίπου 10% υπάρχει μείωση κερδών κατά 43%, περίπου 74 εκ. €. Όλα αυτά παρατηρούνται ενώ η εταιρεία οδηγείται στην αποκρατικοποίηση.
»Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
»1] Ποιο είναι τόσο το τρέχον υπόλοιπο των απαιτήσεων από τους οφειλέτες και ποιο το υπόλοιπό τους στις 31/12/2012;
»2] Πού οφείλεται ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών απαιτήσεων της εταιρείας;
»3] Ποιοι είναι οι οφειλέτες των οποίων έγινε διαγραφή της οφειλής τους ως επισφαλής και με ποια αιτιολογία;
»4] Πώς δικαιολογείται η πτώση του μικτού κέρδους και του κέρδους προ φόρων παρότι υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών;

»Επίσης ζητείται και η κατάθεση των σχετικών εγγράφων:
»1] Αναλυτική κατάσταση με το τρέχον υπόλοιπο και το υπόλοιπο στις 31/12/2012 των οφειλετών της εταιρείας.
»2] Αναλυτική κατάσταση με το τρέχον υπόλοιπο και το υπόλοιπο στις 31/12/2012 των απαιτήσεων της εταιρείας.
»3] Αναλυτική κατάσταση με τις απαιτήσεις που διαγράφηκαν ως επισφαλείς, που θα περιλαμβάνει και την αιτιολογία της διαγραφής».

Το «άγχος» της Gazprom για τα χρέη

Ως γνωστόν ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom φέρεται να είναι προς ώρας τουλάχιστον και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Τα χρέη ωστόσο που έχουν οι ιδιώτες προς την επιχείρηση είναι ένα θέμα που τους απασχολεί. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι στην πραγματικότητα ότι το μεγάλο εμπόδιο στο να κλείσει το deal δεν είναι τόσο το πρόβλημα της εγγυητικής (βλ. σχετικό ρεπορτάζ δίπλα) όσο το γεγονός ότι δεν είχε αποσαφηνιστεί το τι θα συμβεί τελικά με τις οφειλές.
Οι Ρώσοι όπως και κάθε επενδυτής θέλει να ξέρει τι ακριβώς αγοράζει. Αν λοιπόν π.χ. η Gazprom πλειοδοτήσει και αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, θα είναι εκείνη που θα αναλάβει την είσπραξη των οφειλομένων; Και αν ναι, δεν είναι λογικό ότι αυτό θα επηρεάσει το ύψος και τον τρόπο καταβολής του όποιου τιμήματος; Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι επί του προκειμένου η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση να εισπραχθεί ατόφιο το τίμημα και να δοθούν εγγυήσεις από την πλευρά του Δημοσίου για είσπραξη των οφειλομένων μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Επειδή ωστόσο έχει και ο… πωλητής τις απαιτήσεις του, η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητά εγγυήσεις ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα προβεί σε μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Φυσικά, το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν λύνεται με μία απλή δήλωση βούλησης, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί μια λεπτομερής συζήτηση-συμφωνία για το αν λόγου χάριν η όποια μείωση θα γίνει συγκριτικά με τις σημερινές υψηλές τιμές που πληρώνει η ΔΕΠΑ ή το bench mark θα είναι οι τιμές που πουλά η Gazprom σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σίγουρο είναι αυτό που ειπώθηκε στον πρόλογο του ρεπορτάζ. Ότι, δηλαδή, η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα, η άμμος κοντεύει να τελειώσει και ουδείς μπορεί να βάλει πλέον το χέρι του στη φωτιά για το σε ποιον και υπό ποιες συνθήκες θα πουληθεί η ΔΕΠΑ. Μια πώληση που όπως δείχνει το ρεπορτάζ της «Α» είναι στενά συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο θέμα των χρεών των ιδιωτών προς την επιχείρηση.

ΠΩΛΗΣΗ ΔΕΠΑ
Ενεργειακό πόκερ για γερά νεύρα
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ GAZPROM ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΔΕΠΑ

Βασικός παίκτης στο εγχώριο ενεργειακό πόκερ που έχει στηθεί με φόντο τη ΔΕΠΑ είναι η ρωσική Gazprom που κορυφώνει τις πιέσεις της προς το ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση στην ελληνική κυβέρνηση. Το πόσο καίει τους Ρώσους το να εντάξουν στο portfolio τους τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου αποδεικνύεται από την επίσκεψη –τρίτη κατά σειρά σε διάστημα δύο μηνών– στην Αθήνα του μεγάλου κεφαλιού της Gazprom, Alexey Miller.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη ο Alexey Miller συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα, η Gazprom έβγαλε και ανακοίνωση λέγοντας ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».
Με το άκουσμα της ανακοίνωσης, θα έλεγε κανείς ότι τα όποια «αγκάθια» υπήρχαν στην προσπάθεια της Gazporm να κλειδώσει τη συμφωνία απόκτησης της ΔΕΠΑ έχουν… ξεριζωθεί. Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί και να μην είναι έτσι, καθώς όπως πληροφορείται η «Α», τα εμπόδια δεν έχουν αρθεί. Και αυτή η πληροφορία φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται στο να παρατείνει για 3-4 ημέρες την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Το «αχ» της εγγυητικής…

Δύο είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των Ρώσων. Τον πρώτο τον αναλύουμε στο ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας και αφορά τα υπέρογκα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.  Ο δεύτερος είναι γνωστός και ακούει στο όνομα «εγγυητική επιστολή» και στο ποσοστό 20% επί του τιμήματος το οποίο ως ζεστό χρήμα θα εκπέσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) βάλει στοπ στην εν Ελλάδι δραστηριότητα της Gazprom, με την αιτιολογία της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι Ρώσοι ζητούν το εξής: αν μεν πλειοδοτήσουν (σ.σ.: που είναι και το πιθανότερο σενάριο) αλλά η Κομισιόν αρνηθεί να τους κατακυρώσει τον διαγωνισμό, τότε θέλουν να τους επιστραφεί στο 100% η εγγυητική επιστολή που θα έχουν καταθέσει. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το πρόβλημα δεν είναι… χρηματικό! Επιχειρηματικά ορθώς σκεπτόμενοι, οι Ρώσοι δεν θέλουν να εμπλακούν χωρίς εγγυήσεις σε ένα πρότζεκτ στο οποίο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν και τη ΔΕΠΑ και το «καπάρο».
Από την άλλη πλευρά, έχει δίκιο και το ελληνικό Δημόσιο να θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά του στην περίπτωση που ναυαγήσει το deal, γι’ αυτό και θέλει να παρακρατήσει το ποσό της εγγυητικής.
Οι γνωρίζοντες λένε, πάντως, ότι στο παραπάνω σημείο υπήρξε συμβιβασμός (φαίνεται να έχει συμφωνηθεί… έκπτωση και το αρχικό 20% της εγγυητικής να έχει πέσει στο 10%).

Διαβάστε επίσης