Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια…

Το μακρινό 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη θέση του ως πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου ετοιμαζόταν για τις εκλογές του 1981, τις οποίες και κέρδισε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εκείνη τη χρονιά, η Χάρις Αλεξίου κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό άλμπουμ, το «Ξημερώνει», όπου μεταξύ άλλων υπήρχε κι ένα υπέροχο τραγούδι, το «Φεύγω», που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Οι στίχοι ήταν της ερμηνεύτριας και του Αντώνη Βαρδή, ο οποίος είχε και τη σύνθεση.

Ποιος δεν έχει σιγοψιθυρίσει τους στίχους τού «Φεύγω» όπως: «Κάποτε έχτιζα ένα όνειρο τη μέρα, τώρα η στράτα μου δεν πάει παραπέρα, φεύγω, τώρα φεύγω. Φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια…».

Το 1980 ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν για τα πρώτα του μαθητικά βήματα στο δημοτικό σχολείο (σ.σ. ήταν 6 ετών, έχει γεννηθεί στις 28 Ιουλίου του 1974). Τώρα, λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 45, ετοιμάζεται να αφήσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις χάνει τις εκλογές της Κυριακής.

Όμως, αποχωρώντας από το Μαξίμου, αφήνει μία βαριά κληρονομιά στον διάδοχό του, καθώς ό,τι κι εάν υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, φεύγοντας ο κ. Τσίπρας αφήνει πίσω του συντρίμμια.

Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να κομπάζουν ότι μοίραζαν επιδόματα, όμως τα στοιχεία της οικονομίας που παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση δείχνουν ότι η χώρα κάθε άλλο παρά βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την ερχόμενη Δευτέρα (8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές) στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έπληξαν τα νοικοκυριά

Και δυστυχώς, τα οικονομικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατούν αλυσοδεμένη την ελληνική οικονομία και προκαλούν πονοκέφαλο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Και το λέμε αυτό, καθώς στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα αυξήθηκαν οι οφειλές των ιδιωτών και των επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια να αυξηθούν και οι κατασχέσεις ακόμη και για οφειλές 500 ευρώ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις, ακόμη κι εάν κάποιος οφειλέτης μπει σε ρύθμιση, η εφορία δεν προβαίνει σε άρση της κατάσχεσης.

Τα κόκκινα δάνεια δυστυχώς αυξήθηκαν, ενώ με την κατάργηση του νόμου Κατσέλη πλέον ακόμη και η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα. Έτσι φθάσαμε από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκαν σε εφαρμογή.

Το Δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί έχει εκτοξευθεί πάνω από το 180% του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρότερη από αυτή που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ειδικά μετά την ύφεση που κατέγραψε το 2015 και το 2016.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα αφενός μεν δεν δίνουν χώρο στην πραγματική οικονομία, αφετέρου δε για να υλοποιηθεί αυτό το 3,5% έχουν υπερφορολογηθεί όλες οι κοινωνικές τάξεις.

Η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και, όπως έχουν επισημάνει οι οικονομολόγοι, εάν τελικά δεν αποφευχθεί το μοιραίο, τότε το 4ο μνημόνιο είναι στο προαύλιό μας.

Και τέλος, το χειρότερο όλων είναι ότι με την υπογραφή του Τσίπρα υποθηκεύθηκε όλη η δημόσια περιουσία μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια. Κάτι που δεν έγινε και στο πρώτο μνημόνιο, όταν το ζήτησαν οι δανειστές από τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε και στο 2ο μνημόνιο, όταν οι εταίροι πίεσαν αφόρητα τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός το ξέκοψε και δεν υπέγραψε την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Κάτι που με μεγάλη ευκολία έκανε ο κ. Τσίπρας.

Η βαριά κληρονομιά του Τσίπρα στην Οικονομία

1] Δημόσιο χρέος άνω του 180% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.

2] Ύφεση τα έτη 2015-2016 (-4% και 0,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Ισχνή ανάπτυξη το 2017-2018 (1,5% και 1,9% αντίστοιχα) και ακόμα χειρότερα τα δεδομένα για το 2019 (κάτω του 1,5%).

Συνολικά χαμένο εισόδημα τετραετίας σε τιμές 2010, 60 δισ. ευρώ.

3] Δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % του ΑΕΠ έως το 2022. Κατάθεση Προγράμματος Σταθερότητας το 2019 στην Ε.Ε. με δεσμεύσεις για υπερπλεονάσματα άνω του 4,5% (για να δίνει επιδόματα).

4] Οφειλές των πολιτών στην εφορία άνω των 105 δισ. ευρώ. Αύξηση έναντι του 2014 κατά 30 δισ. ευρώ. Οφειλές των πολιτών στα Ασφαλιστικά Ταμεία 35 δισ. ευρώ. Αύξηση έναντι του 2014 κατά 21 δισ. ευρώ.

5] Αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης (κατάσχεσης) για 1.200.000 πολίτες.

6] Καταθέσεις των νοικοκυριών λιγότερες κατά 30 δισ. ευρώ.

7] «Κόκκινα» δάνεια. Στεγαστικά στο 44,5% του συνόλου. Επιχειρηματικά στο 45% του συνόλου. Τραπεζικό σύστημα με capital controls, αδύναμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

8] Νέα φορολογικά βάρη στην 4ετία: 15 δισ. ευρώ.

9] Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο -2,9% του ΑΕΠ το 2018.

10] Κίνδυνος πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας, με την κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

11] ΔΕΗ σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ζημιές 900 εκατ. ευρώ. Εξαΰλωση της αξίας της. Από 2,5 δισ., τώρα 300 εκατ. ευρώ.

12] Μεγάλη καθυστέρηση εκταμίευσης του ΕΣΠΑ. Ενώ έχουμε διανύσει το 70% της χρονικής περιόδου 2014-2020, οι δαπάνες ανέρχονται μόλις στο 25% των προγραμματισμένων για τη 10ετία.

13] Το Υπερταμείο της υποτέλειας με έλεγχο από την τρόικα και υποθήκευση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα