Φεύγει ο νόμος Κατσέλη, έρχεται το κυπριακό μοντέλο

Θα εστιάζει σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα

Μετά και την χθεσινή δήλωση του πρόεδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαου Καραμούζη, πως τράπεζες και Κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το αναμενόμενο σχέδιο της ΤτΕ για ελάφρυνση των τραπεζών τους από τα NPES με τη βοήθεια ενός  ειδικού μηχανισμού που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη  ,σήμερα σε δημοσίευμα του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως ο νόμος Κατσέλη θα αντικατασταθεί με ένα μοντέλο το οποίο θα ομοιάζει με το κυπριακό.  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο τέλος Ιουνίου έφταναν τα 89 δισ. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στις Ευρωπαϊκές Αρχές για μείωση τους κατά 50 δισ. μέχρι το τέλος του 2021 ώστε να μην χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση.

 

Τι λέει το κυπριακό μοντέλο

Ο αντίστοιχος νόμος Κατσέλη στην Κύπρο,ονομάζεται Εστία και στοχεύει σε ανθρώπους με περιορισμένα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Οι Κύπριοι έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο  στα οποίο τα αναδιαρθρωμένα δάνεια πληρώνονται κατά το 1/3 από το κράτος και κατά τα 2/3 από τον αρχικό δανειζόμενο. Το ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ και η πρώτη του κατοικία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 350.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 125% της τιμής πώλησης της πρώτης κατοικίας του.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου θέλει το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί από αρχές του έτους καθώς λήγει ο νόμος Κατσέλη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα